ZoetermeerOV

Al het openbaar vervoer in Zoetermeer. Trein tram bus en meer.
Doorzoek nieuwsberichten  
[printversie]         | | |
 
 

 

Nieuws

< 1023 / 1024 / 1025 >

De eerste testritten op de Hogesnelheidslijn

zaterdag 29 juli 2006

Wie op de A12 bij Zoetermeer onder het HSL-viaduct rijdt en denkt dat-ie een klein rood treintje ziet rijden: dat klopt. Sinds deze zomer rijden er testtreinen over het HSL-spoor tussen Rotterdam en Hoofddorp.

door Annemieke Hartman
Wie op de A12 bij Zoetermeer onder het HSL-viaduct rijdt en denkt dat-ie een klein rood treintje ziet rijden: dat klopt. Sinds deze zomer rijden er testtreinen over het HSL-spoor tussen Rotterdam en Hoofddorp.
Het zijn nog niet de snelle treinen die vanaf volgend jaar juli passagiers van Amsterdam naar Parijs gaan vervoeren. De systemem worden eerst getest met langzamer materieel. De eerste testtrin, de Jules, ging in juni niet harder dan 40 kilometer per uur.
"Alle testen verlopen tot nu toe volgens schema," zegt testmanager Erik van Bekkum van Rijkswaterstaat. "We hebben het spoor in Brabant al uitgebreid getest. Daar leer je van. het overkomt je bijvoorbeeld maar één keer dat een testtrein stilstaat zonder diesel," lacht hij. "Aan de andere kant ziet dit deel van het traject er anders uit. Neem bijvoorbeeld de tunnel onder het Groene Hart. Negen kilometer tunnel, waarvan alle veiligheidssystemen moeten worden beproefd."
De afgelopen weken reed de rode Tauruslocomotief met 160 kilometer per uur over het spoor. "In het weekend dat we de overgang naar hogesnelheidspoor naar het bestaande spoor bij Rotterdam hebben getest, is die trein wel 25 keer op een dag heen en weer gereden."
Op andere dagen valt er voor het publiek niet zoveel te zien. "Dan worden bijvoorbeeld computersystemen getest. En het meeste werk gaat in het plannen zitten," stelt Van Bekkum. "Maanden van tevoren al worden alle testdagen gevuld. De af te werken schema's zijn dikke pakken papier. Machinisten, treinen en alle medewerkers van de verschillende betrokken bedrijven moeten worden ingehuurd. En soms moet je een buitendienststelling van het andere treinverkeer regelen. Bij dat testweekend bij Rotterdam waren wel zestig mensen betrokken." En heb je alles minutieus gepland, dan kan er nog van alles misgaan waardoor je weer moet gaan schuiven. "Laat begon de geplande testrit een uur later omdat de machinist in de file stond."

'Jammer van een mooi stukje polder'

Ruim veertig jaar geleden moest mevrouw M. Sonneveld (69) met haar man en hun fruitteeltbedrijf wijken voor Zoetermeerse nieuwbouwwijken. Hun woning en bedrijf werden verplaatst naar de Nieuwe Hoefweg, bij de N209.
"Nu wonen we pal naast het HSL-spoor en is bijna al onze grond opgekocht door de gemeente voor de aanleg van een bedrijventerrein," vertelt ze. "Ons huis staat inmiddels te koop, het bedrijf is gestopt. Toch jammer van een mooi stukje polder."
Laatst, op vakantie in het buitenland, verbleef ze vlak bij een spoorlijn. "Ieder uur werd ik wakker door de treinen. Dat krijgen we hier straks ook, dacht ik toen."
Maar tot nu toe heeft ze nog niet veel last van de testtreinen op het spoor, dat zestig meter van haar huis ligt. "De bouw met al dat gehei was vreselijk. Nu met dat testen rijden ze nog niet zo vaak, al hoor je wel lawaai als de testtrein aankomt."

'Leuk dat hier een trein rijdt'

"Ik heb van de week al een trein op de foto gezet," vertelt Ed Dragt (54), die zijn net opgeleverde huis aan de uiterste rand van de Zoetermeerse nieuwbouwwijk Oosterheem aan het inrichten is. "Toch leuk dat hier nu een trein rijdt," vindt hij. Dragt heeft er geen moeite mee om naast een spoorlijn te wonen. "Zie je de afstand tot de wal? Dat is honderden meters. Heerlijk toch die ruimte. Bovendien komen er later nog huizen en sportvelden tussen het spoor en onze straat en is er een geluidsscherm. Ik heb er nu absoluut geen last van," zegt hij schouderophalend. "Dat kan nog veranderen als de treinen straks echt hard gaan rijden en ze een stuk langer zijn." Maar daar maakt hij zich niet druk om. "We wisten van tevoren wat hier zou komen, het was een bewuste keus om in Oosterheem te kopen," stelt hij. "Ik kijk er naar uit dat de eerste hogesnelheidstreinen gaan rijden. Dan ga ik zeker een keer met de trein langs mijn huis naar Parijs."


Bericht geplaatst op woensdag 25 oktober 2006
Letterlijk bericht Algemeen Dagblad editie Zoetermeer van zaterdag 29 juli 2006
Meer nieuwsberichten over | Hogesnelheidslijn

Reageer ook op dit nieuwsbericht!

Wil jij ook je mening laten weten? Vul dan onderstaand formulier in!
Voor de duidelijkheid: dit is dus niet de mogelijkheid om de redactie van ZoetermeerOV privé een bericht te sturen. Je iemeeladres is verplicht opdat de redactie je eventueel kan bereiken of beantwoorden.
ZoetermeerOV behoudt zich echter nadrukkelijk het recht voor, om verkeerde reacties (iedereen weet wat ik bedoel) zonder melding te verwijderen.

Naam
Mailadres; verplicht, wordt niet publiekelijk getoond
Mailadres; moet precies gelijk zijn, ter controle tegen spammers
Titel

 

Werkzaamheden & omleidingen

» NS
» Connexxion
» HTM
» RET
» Arriva


Reacties

Flora Wagemans: Hoe kani ik per email een rit binnen zoetermeer aanvragen? [lees meer...]
Uw naam: Komende weer en de maandag erop geen treinen van/naar Zoetermeer wegens werkzaamheden bij Goud. NS vervangt gedurende meer dn 1 week een kwartierdienst per t [lees meer...]
Khalid El bahraoui: Hoe kan ik zilverdomm met bus vanaf station Zoetermeer een welke ?ik kom ban Amsterdam met trein een heb geen idee hoe ? Merci [lees meer...]
Dewi: ik vind dit echt een heel handig stukje voor mijn autobiografie. ik moest een stukje zoeken van 23-11-2003 en...GELUKT!!! [lees meer...]
Muerders J.L.C.: Oplossing puzzel : haardvuur. [lees meer...]
Sersjo Kantebeen: De oplossing van de puzzel woordzoeker is: HAARDVUUR. [lees meer...]
S Benfield: Haardvuur [lees meer...]
S Kantebeen: Haardvuur [lees meer...]

Foto's

Station Zoetermeer in de sneeuw; station Zoetermeer 10 december 2017
Nieuwe bestemmingen; station Zoetermeer 18 december 2016


 

   ZoetermeerOV is een site van Maarten Batenburg.   Bezoek ook eens OVcentraal en Maarten.OVcentraal.     Copyright 2004 - 2019. |