ZoetermeerOV

Al het openbaar vervoer in Zoetermeer. Trein tram bus en meer.
Doorzoek nieuwsberichten  
[printversie]         | | |
 
 

 

Nieuws

< 1057 / 1058 / 1059 >

Virtueel spoor nu eindlijk door publiek te bewonderen

donderdag 25 mei 2006

Kunstenaars van diverse aard en pluimage sluiten zich momenteel aan bij vereniging Terra Kunstprojecten, met als voornaamste doel het maken van exposities op locatie. Op zoek naar een inspirerende omgeving ontdekten zes kunstenaars de onbebouwde groenstroken in de wijk Noordhove en Oosterheem.

De stroken waren in het verleden bestemd, of nog steeds gereserveerd, om een tram- of treinlijn aan te leggen; 'het Leidse Lijn traject'. Zo is het idee ontstaan voor het kunstproject Virtueel Spoor. Zes unieke haltes die een treinroute moeten uitbeelden. De virtuele reis begint in Oosterheem, de rotonde van de Hugo de Grootlaan naast het Randstadrail-viaduct, gaat verder langs de Schansbaan, de groenstrook bij de Liniebaan en wordt afgesloten met een laatste kunstwerk in de bocht bij het parkeerterrein aan het Marotplan.
In 2003 presenteerde de vereniging aan de gemeente Zoetermeer haar plannen voor een virtueel spoor. Alhoewel het bestuur zeer enthousiast reageerde, heeft het project een vertraging van drie jaar opgelopen vanwege de vele vergunning- en budgetproblemen. Maar afgelopen vrijdag was er tijdens de opening blijdschap bij de zes kunstenaars, die hun langgekoesterde droom nu eindelijk gerealiseerd zagen worden.

Volhardendheid
Pieter Smit, Wethouder Kunst en Cultuur, Verkeer en Vervoer sprak mooie woorden tijdens de opening. "Mijn complimenten voor het doorzettingsvermogen van het kunstenaarscollectief Terra Kunstprojecten. Dankzij de volhardendheid van deze kunstenaars; Yke Prins, Hetty Arens, Marina Venendaal, Laurens van Herpt, Mick van der Wegen en Theo Janssen heeft onze stad er prachtige kunst bij gekregen. Virtuele haltes die menkan bewonderen, even bij kan stilstaan en de gedachten erover laten gaan. Want deze kunstwerken zijn een aanvulling voor Zoetermeer." Na de speeches volgt er een performance 'Sporenleggers'. De kunstenaars van Terra Kunstprojecten liepen symbolisch met een grote rails van planken en touw achter elkaar aan, waarmee zij al lopend een virtueel spoor maakten. Iedereen werd gevraagd mee te doen en zelfs de wethouder hielp vrolijk mee met de sporenleggers.

Verbindingen
Bij iedere creatie is er een sterke link naar reizen, richtingen en verbindingen. Zo ook bij het kunstwerk van Yke Prins, 'virtueel station'. De stalen sculptuur van vier meter hoog veranderd in de lucht van richting, komt los in een bewegende achtvorm. Dit beeldt de verschillende richtingen uit die een reiziger kan nemen. Het loskomen van aankomst en vertrek, ver van het alledaagse. Yke:"Ik vind het geweldig project om aan mee te mogen werken. Mijn creatie eindelijk te zien staan op de plek waarvoor het ontworpen is, geeft een bevredigend gevoel. Het is immers drie jaar lang letterlijk virtueel geweest. De beelden blijven een jaar lang staan en ik hoop dat de gemeente Zoetermeer de kunstwerken wil overnemen zodat mensen er nog langer van kunnen genieten."
De ontwerkster van De virtuele opstapplaats, Hetty Arens is kunstenares met hart en ziel. "Het is geen kwestie van kunstenaar worden, het zit in mijn genen. Het lijkt mij heel verdrietig als ik niet beeldend bezig zou zijn. De drang om te creëren is er altijd." De halte is een open constructie en staat symbool als opstapplaats overal ter wereld, waar niet de ruimte maar de reizigers elkaar bescherming en beschutting moeten bieden.

Geduld
'De virtuele bovenleiding' is een ontwerp van Marina Venendaal, zij zal nog even geduld moeten hebben voordat haar kunstwerk bewonderd kan worden. Maar ze is positief ingesteld: "Ik hoop dat mijn kunstwerk in juni klaar is, begin juli zeker!" Marina werkt graag met licht en zo is zij op dit idee gekomen.
Het kunstwerk van Laurens van Herpt hoort bij de drie die nog niet tentoongesteld zijn. 'De stilstaande reis' is een compact metalen beeld. Ook het kunstwerk 'het Spoor' van Mick van der weggen is nog niet te bezichtigen. Ook de laatste halte, 'De Leidse Lijn' van Theo Jansen, een Billboard van 2x3 meter is momenteel nog niet te bewonderen.
Voor meer informatie over de exacte route van Virtueel Spoor kunnen kunstliefhebbers een kijkje nemen op de website www.terrakunstprojecten.nl.


Bericht geplaatst op zondag 12 november 2006
Letterlijk bericht Nieuwsblad Zoetermeer van 25 mei 2006
Meer nieuwsberichten over | Kunst

Reageer ook op dit nieuwsbericht!

Wil jij ook je mening laten weten? Vul dan onderstaand formulier in!
Voor de duidelijkheid: dit is dus niet de mogelijkheid om de redactie van ZoetermeerOV privé een bericht te sturen. Je iemeeladres is verplicht opdat de redactie je eventueel kan bereiken of beantwoorden.
ZoetermeerOV behoudt zich echter nadrukkelijk het recht voor, om verkeerde reacties (iedereen weet wat ik bedoel) zonder melding te verwijderen.

Naam
Mailadres; verplicht, wordt niet publiekelijk getoond
Mailadres; moet precies gelijk zijn, ter controle tegen spammers
Titel

 

Werkzaamheden & omleidingen

» NS
» Connexxion
» HTM
» RET
» Arriva


Reacties

Flora Wagemans: Hoe kani ik per email een rit binnen zoetermeer aanvragen? [lees meer...]
Uw naam: Komende weer en de maandag erop geen treinen van/naar Zoetermeer wegens werkzaamheden bij Goud. NS vervangt gedurende meer dn 1 week een kwartierdienst per t [lees meer...]
Khalid El bahraoui: Hoe kan ik zilverdomm met bus vanaf station Zoetermeer een welke ?ik kom ban Amsterdam met trein een heb geen idee hoe ? Merci [lees meer...]
Dewi: ik vind dit echt een heel handig stukje voor mijn autobiografie. ik moest een stukje zoeken van 23-11-2003 en...GELUKT!!! [lees meer...]
Muerders J.L.C.: Oplossing puzzel : haardvuur. [lees meer...]
Sersjo Kantebeen: De oplossing van de puzzel woordzoeker is: HAARDVUUR. [lees meer...]
S Benfield: Haardvuur [lees meer...]
S Kantebeen: Haardvuur [lees meer...]

Foto's

Station Zoetermeer in de sneeuw; station Zoetermeer 10 december 2017
Nieuwe bestemmingen; station Zoetermeer 18 december 2016


 

   ZoetermeerOV is een site van Maarten Batenburg.   Bezoek ook eens OVcentraal en Maarten.OVcentraal.     Copyright 2004 - 2019. |