ZoetermeerOV

Al het openbaar vervoer in Zoetermeer. Trein tram bus en meer.
Doorzoek nieuwsberichten  
[printversie]         | | |
 
 

 

Nieuws

< 1058 / 1059 / 1060 >

'Tuingenieters willen bruin worden en niet roetzwart'

dinsdag 20 juni 2006

Jaarlijks overlijden 2.800 personen in Nederland vervroegd na blootstelling aan verhoogde concentraties fijn stof. Zo blijkt uit een onderzoek van het Milieu- en Natuurplanbureau. Het gaat vooral om mensen die in de buurt van drukke wegen wonen. De heer van Leeuwen woont aan het Korfwater, in de oksel van de Afrikaweg en de Rijksweg A12, en maakt zich ernstige zorgen. De Zoetermeerder wordt dagelijks geconfronteerd met de uitlaatgassen van honderden bussen zonder roetfilter.
Op 3 juni heeft de NS de treindiensten op de Zoetermeerlijn gestaakt om plaats te maken voor Randstadrail. Sindsdien is er alternatief openbaar vervoer. Op verzoek van het Stadsgewest Haaglanden worden ter vervanging van de Sprinter de komende maanden door Connexxion bussen ingezet. De meeste reizigers reizen met de buslijnen 1 tot en met 4 naar station Driemanspolder en stappen daar over op de trein naar Den Haag centraal. Ook van de stadsbussen 70, 75 en 76 richting Driemanspolder wordt er gretig gebruik gemaakt. In de ogen van de gemeente is het aanbieden van een overstap op de trein in Driemanspolder de best haalbare oplossing. Jan van Leeuwen denkt daar heet anders over. "Ik ben volkomen onaangenaam verrast", zegt hij geëmotioneerd.

Hinder
In de periode van 14 tot 23 april ondervond de Zoetermeerder voor het eerst hinder van het tijdelijke ingerichte busstation op de Boerhaavelaan ter hoogte van de Mandelabrug. Hij werd in deze periode vrijwel iedere drie minuten geconfronteerd met het lawaai en de uitlaatgassen van een bus, 'typegoedkeuring' maar zonder roetfilter. "Een buurtbewoner heeft mij verteld dat er bij haar van deze negen dagen sprinterloze periode een geur en walm van diesel in de slaapkamergordijnen is gebleven", geeft de Zoetermeerder aan, die ervan overtuigd is dat de gehele waterbuurt achter hem staat.

Verontrustend
De heer Van Leeuwen klopte medio april bij Connexxion Zoetermeer aan. "Daar kreeg ik de verontrustende mededeling dat het in de periode van 3 juni tot 3 september alleen maar erger zou worden. En dat is uitgekomen: per etmaal passeren zo'n 440 dieselautobussen zonder roetfilter de Waterbuurt". Op 7 mei schreef de heer Van Leeuwen burgemeester Waaijer een brandbrief over 'het project vervangend vervoer'. Hij stelde daarin kritische vragen. Ook beklaagde hij zich bij hogere overheden. De Zoetermeerder schreef onder andere staatssecretaris Pieter van Geel en Minister Karla Peijs aan. Woensdag maakte hij bovendien gebruik van het inspreekrecht bij de raad, omdat hij volgens eigen zeggen misleidende informatie heeft gekregen. Van Leeuwen: "Dit college gaat zo prat op het vooroverleg en de burger te betrekken in gemeentelijke beslissingen, maar daar heb ik anders niks van gemerkt."
De gemeente bestrijdt dit: "We hebben getracht zoveel mogelijk mensen te informeren over het project vervangend vervoer." "Maar niet in de omgeving van station Driemanspolder omdat er volgens de gemeente daar geen direct omwonenden zijn", aldus Van Leeuwen.

Niet serieus
De heer Van Leeuwen voelt zijn probleem niet serieus genomen. De verantwoordelijkheid voor de uitvoering van het project ligt primair bij het Stadsgewest Haaglanden. In een reactie laten zij weten: "Het besluit staat niet open voor bezwaar/beroep bij het dagelijks bestuur van het Stadsgewest Haaglanden. De vervoerder stelt de dienstregeling vast. Connexxion heeft ons wel toegezegd dat de motoren van de bussen die langer halteren zullen worden uitgezet."
De situatie op station Driemanspolder en de daarmee samenhangende tijdelijke verkeersmaatregelen vallen onder de verantwoordelijkheid van het college van B&W. "We hopen op begrip van de burgers voor deze tijdelijke, maar vervelende situatie", aldus burgemeester Waaijer.
Begrip heeft de heer Van Leeuwen niet en hij stapte daarom naar de Voorzieningenrechter Van de Rechtbank Den Haag. "De Voorzieningenrechter kan geen uitspraak doen zonder besluit", zegt de heer Van Leeuwen. "De gemeente beweert echter dat er 'gezien het kortdurende karakter van de maatregelen' geen verkeersbesluit benodigd is." Wat nu? Volgens Van Leeuwen kunnen de bussen beter via de busbaan op de Afrikaweg naar de andere kant van de Mandelabrug rijden. "Bij het busstation nabij de Mahatma Gandhisinger wonen geen mensen en door de ruimtelijke openheid zal de verspreiding van giftige dampen daar sneller wegvliegen. Deze plek wordt door de NS altijd gebruikt als opstapplaats bij treinstoringen en reizigers zijn bovendien gewend aan deze plaats."

Problematiek
De heer Van Leeuwen is dag en nacht met de problematiek bezig. "Ik moet nu spijkers met koppen slaan", zegt hij. "Het tijdelijke busstation Driemanspolder moet verdwijnen! Tuingenieters willen bruin worden en niet roetzwart."

’Mahatma Gandhisingel geen optie'
In een reactie op het alternatieve plan van de heer Van Leeuwen zegt Connexxion: "Het alternatief, gebruikmaken van het busstation nabij de Mahatma Gandhisingel, is niet haalbaar. Wanneer we dit busstation gebruiken als overstapmogelijkheid halen we onze dienstregeling niet. Nu doen onze bussen er 52 minuten over om de ronde te maken, in het alternatieve geval 1 uur en 6 minuten. Gebruik maken van het busstation zou betekenen dat er meer bussen ingezet moeten worden en daar is geen geld voor."


Bericht geplaatst op zondag 12 november 2006
Letterlijk bericht Postiljon Zoetermeer van dinsdag 20 juni 2006
Meer nieuwsberichten over | Vervangend vervoer Krakeling 2006 / 2007

Reageer ook op dit nieuwsbericht!

Wil jij ook je mening laten weten? Vul dan onderstaand formulier in!
Voor de duidelijkheid: dit is dus niet de mogelijkheid om de redactie van ZoetermeerOV privé een bericht te sturen. Je iemeeladres is verplicht opdat de redactie je eventueel kan bereiken of beantwoorden.
ZoetermeerOV behoudt zich echter nadrukkelijk het recht voor, om verkeerde reacties (iedereen weet wat ik bedoel) zonder melding te verwijderen.

Naam
Mailadres; verplicht, wordt niet publiekelijk getoond
Mailadres; moet precies gelijk zijn, ter controle tegen spammers
Titel

 

Werkzaamheden & omleidingen

» NS
» Connexxion
» HTM
» RET
» Arriva


Reacties

Flora Wagemans: Hoe kani ik per email een rit binnen zoetermeer aanvragen? [lees meer...]
Uw naam: Komende weer en de maandag erop geen treinen van/naar Zoetermeer wegens werkzaamheden bij Goud. NS vervangt gedurende meer dn 1 week een kwartierdienst per t [lees meer...]
Khalid El bahraoui: Hoe kan ik zilverdomm met bus vanaf station Zoetermeer een welke ?ik kom ban Amsterdam met trein een heb geen idee hoe ? Merci [lees meer...]
Dewi: ik vind dit echt een heel handig stukje voor mijn autobiografie. ik moest een stukje zoeken van 23-11-2003 en...GELUKT!!! [lees meer...]
Muerders J.L.C.: Oplossing puzzel : haardvuur. [lees meer...]
Sersjo Kantebeen: De oplossing van de puzzel woordzoeker is: HAARDVUUR. [lees meer...]
S Benfield: Haardvuur [lees meer...]
S Kantebeen: Haardvuur [lees meer...]

Foto's

Station Zoetermeer in de sneeuw; station Zoetermeer 10 december 2017
Nieuwe bestemmingen; station Zoetermeer 18 december 2016


 

   ZoetermeerOV is een site van Maarten Batenburg.   Bezoek ook eens OVcentraal en Maarten.OVcentraal.     Copyright 2004 - 2019. |