ZoetermeerOV

Al het openbaar vervoer in Zoetermeer. Trein tram bus en meer.
Doorzoek nieuwsberichten  
[printversie]         | | |
 
 

 

Nieuws

< 1101 / 1102 / 1103 >

Te licht staal gebruikt voor spoor RandstadRail

vrijdag 1 december 2006

RandstadRail heeft mogelijk een te lichte staalsoort gebruikt voor de rails waarover zowel tram, lightrail als de metro rijden. Al langer in gebruik zijnde trams van het Haagse vervoersbedrijf HTM hebben daardoor volgens HTM in hoog tempo schade veroorzaakt aan de rails.

Volgens algemeen directeur Tom Kaper van HTM rijden de oude trams met draaistellen "die niet in perfecte conditie zijn". Die zetten in bochten te veel druk op het spoor dat daardoor in zeer hoog tempo slijt. Een deel van de rails was al verstevigd na twee ontsporingen begin deze maand. HTM onderzoekt of ook andere delen van de onlangs aangelegde rails moeten worden verstevigd. De kosten daarvan zijn nog onbekend.

RandstadRail houdt er rekening mee dat drie van de vier recente ontsporingen hierdoor zijn veroorzaakt. Een vierde ontsporing, woensdagavond net buiten Den Haag, waarbij zeventien mensen gewond raakten, heeft een andere oorzaak, zo zegt directielid Cees de Graaff van het Rotterdamse vervoersbedrijf RET. Daar heeft mogelijk een fout in een wissel de ontsporing veroorzaakt. Op dit traject, van Den Haag naar Rotterdam, rijden omgebouwde metro's van de RET. Volgens een woordvoerder van HTM brengen de drie verschillende voertuigen ieder op hun eigen wijze slijtage toe aan de rails. Dit doordat ze anders op de rails liggen, in de bochten een andere druk uitoefenen én een andere massa hebben. Zo is een metro zwaarder dan een tram. Daarmee is bij de aanleg echter rekening gehouden.

Stilgelegd
Op last van de Inspectie Verkeer en Waterstaat is het RandstadRailverkeer stilgelegd. Dit duurt volgens HTM en RET zeker tot maandag. Getroffen reizigers worden met gratis bussen vervoerd. Zowel de vervoerders als de inspectie gaan uitgebreid onderzoek doen naar de incidenten. Ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid van Prof. mr. Pieter van Vollenhoven kondigde gisteren een eigen onderzoek aan. Geen van de betrokken bedrijven kon gisteren zeggen hoeveel reparatie, mogelijke verbouwing en het stilleggen van het vervoer gaat kosten. Naar schatting 23.000 mensen maakten dagelijks gebruik van het vervoerssysteem. De aanleg heeft circa een half miljard euro gekost.

De fractie van het CDA in Den Haag vroeg gisteren ook om een diepgaand raadsonderzoek naar de rol van het college bij de gang van zaken rond de RandstadRail. Het handelen van wethouder Pieter van Woensel (Verkeer) verdient bijzondere aandacht, aldus het CDA.
Ook de Rotterdamse wethouder Jeannette Baljeu (Vervoer) maakt zich grote zorgen over het vertrouwen van de reiziger in de RandstadRail. "De ontsporingen van woensdagavond zijn bepaald geen goede promotie voor dit vervoer. Daarom zullen we er veel energie in moeten steken om het vertrouwen terug te winnen", zei ze in de gemeenteraad.


Bericht geplaatst op maandag 25 december 2006
Letterlijk bericht Nederlands Dagblad van 1 december 2006
Meer nieuwsberichten over | Ongeplande verstoringen tram

Reageer ook op dit nieuwsbericht!

Wil jij ook je mening laten weten? Vul dan onderstaand formulier in!
Voor de duidelijkheid: dit is dus niet de mogelijkheid om de redactie van ZoetermeerOV privé een bericht te sturen. Je iemeeladres is verplicht opdat de redactie je eventueel kan bereiken of beantwoorden.
ZoetermeerOV behoudt zich echter nadrukkelijk het recht voor, om verkeerde reacties (iedereen weet wat ik bedoel) zonder melding te verwijderen.

Naam
Mailadres; verplicht, wordt niet publiekelijk getoond
Mailadres; moet precies gelijk zijn, ter controle tegen spammers
Titel

 

Werkzaamheden & omleidingen

» NS
» Connexxion
» HTM
» RET
» Arriva


Reacties

Flora Wagemans: Hoe kani ik per email een rit binnen zoetermeer aanvragen? [lees meer...]
Uw naam: Komende weer en de maandag erop geen treinen van/naar Zoetermeer wegens werkzaamheden bij Goud. NS vervangt gedurende meer dn 1 week een kwartierdienst per t [lees meer...]
Khalid El bahraoui: Hoe kan ik zilverdomm met bus vanaf station Zoetermeer een welke ?ik kom ban Amsterdam met trein een heb geen idee hoe ? Merci [lees meer...]
Dewi: ik vind dit echt een heel handig stukje voor mijn autobiografie. ik moest een stukje zoeken van 23-11-2003 en...GELUKT!!! [lees meer...]
Muerders J.L.C.: Oplossing puzzel : haardvuur. [lees meer...]
Sersjo Kantebeen: De oplossing van de puzzel woordzoeker is: HAARDVUUR. [lees meer...]
S Benfield: Haardvuur [lees meer...]
S Kantebeen: Haardvuur [lees meer...]

Foto's

Station Zoetermeer in de sneeuw; station Zoetermeer 10 december 2017
Nieuwe bestemmingen; station Zoetermeer 18 december 2016


 

   ZoetermeerOV is een site van Maarten Batenburg.   Bezoek ook eens OVcentraal en Maarten.OVcentraal.     Copyright 2004 - 2019. |