ZoetermeerOV

Al het openbaar vervoer in Zoetermeer. Trein tram bus en meer.
Doorzoek nieuwsberichten  
[printversie]         | | |
 
 

 

Nieuws

< 1105 / 1106 / 1107 >

HTM ge´rriteerd door debat RandstadRail

donderdag 7 december 2006

De directie van de HTM is ge´rriteerd door de kritiek van deskundigen van de TU Delft op de veiligheid van RandstadRail.

Voor diverse media zei een hoogleraar Railtechniek eerder deze week dat er een ontwerpfout zou zijn gemaakt. De ontsporingen zouden zijn veroorzaakt doordat de rails en de wielen van de voertuigen niet op elkaar aansluiten. Tijdens een raadscommissievergadering in Den Haag zei HTM-directeur Jansen dat het wel heel knap is van de hoogleraar als hij van zo'n grote afstand een oordeel kan geven over een voorwerp van twee millimeter.

Volgens de HTM duurt het zeker enige weken voordat RandstadRail weer in bedrijf is. Voor reizigers uit Loosduinen worden mogelijk noodmaatregelen getroffen als het weer laten rijden van tramlijn 3. Daarvoor moeten wel een aantal tijdelijke haltes worden gebouwd, omdat de huidige alleen instappen in RandstadRail mogelijk maken.

Verschillende oorzaken ontsporingen RandstadRail
De twee ontsporingen op de RandstadRail eind november hadden allebei een andere oorzaak. Het onderzoek is nog niet afgerond, maar dat is in ieder geval duidelijk, schrijft verantwoordelijk wethouder Pieter van Woensel van Den Haag in een brief aan de raadscommissie Verkeer, Milieu en Leefomgeving.

De commissie bespreekt donderdagochtend de kwestie RandstadRail met de wethouder. Het tramstel bij de halte Forepark liep uit het spoor door een defect aan een wissel. Het bedrijf Delta Rail test momenteel in opdracht van de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) in een laboratoriumsituatie wat de oorzaak van het defect aan het wissel is. De HTM en RET voeren controles uit naar andere wissels op het traject van deze Erasmuslijn. De IVW onderzoekt in dit geval bovendien het procesbeheer. Daarbij gaat het erom of er goed is ingespeeld door de Centrale Verkeersleiding en of de afstemming HTM/RET goed is verlopen.

De ontsporing bij halte Ternoot houdt volgens Van Woensel vermoedelijk verband met de daar aanwezige verkanting van het spoor in combinatie met de wielstellen van het voertuig van de Zoetermeerlijn. De HTM heeft besloten het onderzoek naar dit incident uit te breiden met een inspectie van de afstemming wiel- versus railprofiel.

Professor spoorontwerp Ingo Hansen van de Technische Universiteit Delft suggereerde woensdag al dat de ontsporingen zijn veroorzaakt door een ontwerpfout in de rails. De wielen van de lightrailvoertuigen zouden te weinig bewegingsruimte in de rails hebben. Bij dit onderzoek worden overigens ook twee eerdere ontsporingen in de Haagse binnenstad betrokken.

De resultaten van het onderzoek van de IVW en de HTM zijn naar alle waarschijnlijkheid medio volgende week bekend. De Onderzoeksraad voor Veiligheid wacht eerst de resultaten af alvorens te besluiten over een eigen onderzoek. De RandstadRail rijdt sinds de ontsporingen op 29 november niet meer, behalve op het Rotterdamse traject van de Erasmuslijn, tussen Nootdorp en Hofplein. Van Woensel zei donderdag dat de herstart pas plaatsvindt na gedegen en robuust proefrijden. Gezien de stand van zaken zal dat in ieder geval niet binnen veertien dagen zijn, aldus de wethouder.

Ter vervanging van de RandstadRail-trajecten rijden gratis buspendels. Voor het reizen met de trein tussen Zoetermeer en Den Haag CS moet wel betaald worden. Vanaf 10 december zullen de treinen door een nieuwe dienstregeling van de NS daar echter minder rijden. Per die datum vervallen ook de betrokken buslijnen Den Haag - Leidschenveen en Zoetermeer - Centrum-West naar Oosterheem. De vervoerders en de gemeenten zoeken nog naar een oplossing voor de klanten.


Bericht geplaatst op dinsdag 26 december 2006
Bron: Omroep West; donderdag 7 december 2006
Meer nieuwsberichten over | Vervangend vervoer Krakeling 2006 / 2007 | Ongeplande verstoringen tram

Reageer ook op dit nieuwsbericht!

Wil jij ook je mening laten weten? Vul dan onderstaand formulier in!
Voor de duidelijkheid: dit is dus niet de mogelijkheid om de redactie van ZoetermeerOV privÚ een bericht te sturen. Je iemeeladres is verplicht opdat de redactie je eventueel kan bereiken of beantwoorden.
ZoetermeerOV behoudt zich echter nadrukkelijk het recht voor, om verkeerde reacties (iedereen weet wat ik bedoel) zonder melding te verwijderen.

Naam
Mailadres; verplicht, wordt niet publiekelijk getoond
Mailadres; moet precies gelijk zijn, ter controle tegen spammers
Titel

 

Werkzaamheden & omleidingen

» NS
» Connexxion
» HTM
» RET
» Arriva


Reacties

Flora Wagemans: Hoe kani ik per email een rit binnen zoetermeer aanvragen? [lees meer...]
Uw naam: Komende weer en de maandag erop geen treinen van/naar Zoetermeer wegens werkzaamheden bij Goud. NS vervangt gedurende meer dn 1 week een kwartierdienst per t [lees meer...]
Khalid El bahraoui: Hoe kan ik zilverdomm met bus vanaf station Zoetermeer een welke ?ik kom ban Amsterdam met trein een heb geen idee hoe ? Merci [lees meer...]
Dewi: ik vind dit echt een heel handig stukje voor mijn autobiografie. ik moest een stukje zoeken van 23-11-2003 en...GELUKT!!! [lees meer...]
Muerders J.L.C.: Oplossing puzzel : haardvuur. [lees meer...]
Sersjo Kantebeen: De oplossing van de puzzel woordzoeker is: HAARDVUUR. [lees meer...]
S Benfield: Haardvuur [lees meer...]
S Kantebeen: Haardvuur [lees meer...]

Foto's

Station Zoetermeer in de sneeuw; station Zoetermeer 10 december 2017
Nieuwe bestemmingen; station Zoetermeer 18 december 2016


 

   ZoetermeerOV is een site van Maarten Batenburg.   Bezoek ook eens OVcentraal en Maarten.OVcentraal.     Copyright 2004 - 2019. |