ZoetermeerOV

Al het openbaar vervoer in Zoetermeer. Trein tram bus en meer.
Doorzoek nieuwsberichten  
[printversie]         | | |
 
 

 

Nieuws

< 110 / 111 / 112 >

Haaglanden proefproject voor luxe bussen

donderdag 13 september 2001

Uit een interne mailing van Connexxion blijkt dat men in de regio Haaglanden een proefproject gestart is met eenduidiger en luxer busvervoer. Bestaande buslijnen worden ondergedeeld in een van de drie nieuwe concepten: Cityliner, Easyliner en Interliner. De steenkolen-Engelse jeuknamen zijn de 'nieuwe' versies van de aloude stads-, streek- en snelbus.
Een groot deel van de kosten wordt betaald door Stadsgewest Haaglanden.
Al in oktober 2000 wist de Zoetermeer Stadslijn-site de naamsveranderingen te melden.

De Cityliners zijn de stadslijnen, en worden gereden door lagevloersmaterieel. Er is een groot deel staanplaatsen. Vergelijk de bestaande Zoetermeerse stadsbussen uit de 1300-serie met 26 zitplaatsen. In Zoetermeer vallen waarschijnlijk de stadslijnen 70 t/m 75 onder het Cityliner-concept.

Ook op de Easyliners (streekbussen) worden lage vloersbussen ingezet, maar voor de langere afstand met meer zitplaatsen. In Zoetermeer zou gedacht kunnen worden aan de lijnen 42, 121, 165, 170, 173 en 177. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat de meeste streeklijnen in Zoetermeer niet onder Stadsgewest Haaglanden vallen, en dus niet meedoen aan de proef. Connexxion heeft intotaal 146 lagevloersbussen besteld.

De nieuwe Interliners zijn niet helemaal gelijk aan de bestaande Interliners, zoals de lijnen 380 en 382 Alphen a/d Rijn / Boskoop - Den Haag. Alle bestaande sneldiensten worden omgevoerd tot de nieuwe formule. Sommige lijnen worden vernummerd en halteborden worden aangepast. De bussen krijgen airconditioning en een vrije beenruimte van 76 cm (ongeveer gelijk aan die van een Sprinter). De eerste nieuwe Interliners worden vanaf 5 februari ingezet op de Interliner-lijnen 380 en 382. Connexxion heeft 66 van dit soort bussen besteld, welke in het voorjaar van 2002 beschikbaar komen. Tot dan leent regio Haaglanden bussen van het type Mercedes Integro uit andere Connexxion-regio's. Dit overigens tot woede van de regio's die hiervoor oudere bussen terug krijgen. De Integro-bussen gaan bij het binnenstromen van de nieuwe bussen weer terug naar hun oorspronkelijke garage. De geleende Integro's overspoelen overigens momenteel onze regio. Zo zijn er op Centrum West nauwelijks nog bussen van het type Mercedes O408 te vinden, toch ook comfortabele bussen. Bijna de gehele dienst op de sneldienst 204 Leiden - Zoetermeer - Rotterdam wordt met Integro's gereden.
De nieuwe Interliners gaan rijden onder het vertrouwde strippenkaart-tarief, en niet onder het NS-tarief, zoals de huidige Interliners.

In de huidige dienstregeling sinds 2 september zijn al enige wijzigingen aangebracht die op dit nieuwe concept wijzen. Zo is lijn 121 in Pijnacker een gestrekte route gaan rijden, en zijn de lijnen 50 en 54 in respectievelijk Rijswijk en Seghwaert geknipt.

Opvallend is ook de komst van een daluren-kaartje, waarmee goedkoop heel het busnet afgereisd kan worden.

Aanvulling 14 september 2001
Een dag nadat ik het bovenstaande stuk getypt heb, zag ik in snelbus 204 een flyer hangen: "Alstublieft. Uw Mercedes met chauffeur." In een groot lettertype is te lezen: "U ziet het: uw vertrouwde bus is aanzienlijk veranderd. Plotseling zit u in een comfortabele Mercedes met chauffeur. U reist gerieflijker dan ooit. Sinds 2 september kunt u op tien lijnen in de regio Haaglanden op deze vorm van dienstverlening van connexxion rekenen. [...] En wat ons betreft is dit nog maar het begin: u zit in de stijgende lijn."

Aanvulling 17 april 2002
Er is enige vertraging in het plan ontstaat. Pas vanaf 6 mei zullen de eerste nieuwe Interlinerbussen gaan rijden. Dit zal zijn op de huidige Interliner-lijnen, 380 Alphen a/d Rijn - Den Haag en 382 Boskoop - Den Haag. Op 21 mei volgen de lijnen 50 Zoetermeer - Rijswijk, 54 Zoetermeer - Den Haag Hollands Spoor en 204 Leiden - Zoetermeer - Rotterdam. Ook op andere lijnen zullen de bussen verschijnen.
Evenals de tijdelijk van andere garage's geleende bussen zijn de nieuwe van het type Mercedes Integro. De kleurstelling is echter beduidend anders: een blauwig-witte neus met een zakelijk grijze kont. Weer eens wat anders dan Connexxiondonker- en lichtgroen.
De site Openbaar vervoer in Boskoop heeft veel foto's van de nieuwe bussen.


Bericht geplaatst op donderdag 13 september 2001
Eigen nieuws; donderdag 13 september 2001
Meer nieuwsberichten over | Bus algemeen

Reageer ook op dit nieuwsbericht!

Wil jij ook je mening laten weten? Vul dan onderstaand formulier in!
Voor de duidelijkheid: dit is dus niet de mogelijkheid om de redactie van ZoetermeerOV privé een bericht te sturen. Je iemeeladres is verplicht opdat de redactie je eventueel kan bereiken of beantwoorden.
ZoetermeerOV behoudt zich echter nadrukkelijk het recht voor, om verkeerde reacties (iedereen weet wat ik bedoel) zonder melding te verwijderen.

Naam
Mailadres; verplicht, wordt niet publiekelijk getoond
Mailadres; moet precies gelijk zijn, ter controle tegen spammers
Titel

 

Werkzaamheden & omleidingen

» NS
» Connexxion
» HTM
» RET
» Arriva


Reacties

Flora Wagemans: Hoe kani ik per email een rit binnen zoetermeer aanvragen? [lees meer...]
Uw naam: Komende weer en de maandag erop geen treinen van/naar Zoetermeer wegens werkzaamheden bij Goud. NS vervangt gedurende meer dn 1 week een kwartierdienst per t [lees meer...]
Khalid El bahraoui: Hoe kan ik zilverdomm met bus vanaf station Zoetermeer een welke ?ik kom ban Amsterdam met trein een heb geen idee hoe ? Merci [lees meer...]
Dewi: ik vind dit echt een heel handig stukje voor mijn autobiografie. ik moest een stukje zoeken van 23-11-2003 en...GELUKT!!! [lees meer...]
Muerders J.L.C.: Oplossing puzzel : haardvuur. [lees meer...]
Sersjo Kantebeen: De oplossing van de puzzel woordzoeker is: HAARDVUUR. [lees meer...]
S Benfield: Haardvuur [lees meer...]
S Kantebeen: Haardvuur [lees meer...]

Foto's

Station Zoetermeer in de sneeuw; station Zoetermeer 10 december 2017
Nieuwe bestemmingen; station Zoetermeer 18 december 2016


 

   ZoetermeerOV is een site van Maarten Batenburg.   Bezoek ook eens OVcentraal en Maarten.OVcentraal.     Copyright 2004 - 2019. |