ZoetermeerOV

Al het openbaar vervoer in Zoetermeer. Trein tram bus en meer.
Doorzoek nieuwsberichten  
[printversie]         | | |
 
 

 

Nieuws

< 1155 / 1156 / 1157 >

'Vervangend openbaar vervoer schandalig'

zaterdag 20 januari 2007

door Peter van de Stadt
Zoetermeer is volkomen in de steek gelaten door stadsgewest Haaglanden als het gaat om RandstadRail. De kwaliteit van het vervangend openbaar vervoer is daarbij ver beneden peil. Reizigers staan soms vijftig minuten te wachten, routes van de bussen kloppen niet en chauffeurs weten de weg niet in de stad. De Zoetermeerse reizigers zijn er de dupe van en zouden eigenlijk niet moeten betalen. "Het vervangend vervoer is schandalig," meent D66-fractieleider Flip Huisman.
Deze harde kritiek op stadsgewest Haaglanden werd woensdagavond in de raadscommissie Ruimte door alle fracties in de Zoetermeerse raad gedeeld. Zij vonden ook dat hun eigen wethouder Pieter Smit (verkeer) eerder al meer druk had moeten zetten op Haaglanden. "Wethouder Smit schiet wat dat betreft tekort. Wij als raad zorgen voor de munitie, voor de druk op Haaglanden. Maar dat is eigenlijk een taak voor de wethouder," meende Willem Vermeulen (CU/SGP).

Een soms emotionele wethouder Smit ('Ik ben zéér begaan met het onderwerp') bestreed die zienswijze. Volgens hem is er voldoende druk gezet op Haaglanden. En is ook zijn collega Van Woensel (verkeerswethouder in Den Haag) doordrongen van de problemen voor de Zoetermeerse reizigers. "Vanmiddag nog heb ik hem een mail gestuurd waarin ik aandrong op de noodzaak van goed vervangend vervoer. De afgesproken datum van 29 januari is daarbij cruciaal. Als het vervangend vervoer dan nog niet op een goed niveau is, dan behoren reizigers er niet voor te betalen."

Volgens wethouder Smit gaan de ernstige aanloopproblemen van RandstadRail Zoetermeer geen geld kosten. "Stadsgewest Haaglanden is de opdrachtgever, de projectgroep RandstadRail voert het uit. Den Haag draagt, zo is afgesproken, de financiële risico's. Als er geld overblijft, gaat het naar Den Haag. Maar met verliezen idem dito. Zoetermeer zit wat dat betreft dus in een wat makkelijkere positie. Dat klinkt in het licht van alle ellende voor de Zoetermeerse reizigers misschien vreemd, maar het is wel zo."

De kwaliteit van het vervangend openbaar vervoer in Zoetermeer staat nu prominent op de agenda van de gemeenteraad voor de vergadering van 25 januari. Dan moet volgens wethouder Smit al duidelijk zijn dat Haaglanden voldoende maatregelen heeft genomen om Zoetermeerse reizigers 'fatsoenlijk te vervoeren'.

Lijn 70 uit Noordhove

Als het aan D66-fractievoorzitter Flip Huisman ligt, dan wordt de route van buslijn 70 vanuit Noordhove tijdelijk doorgetrokken naar het NS-station in Driemanspolder, bij de Mandelabrug. "De mensen kunnen vanuit alle wijken met de bus naar de Mandelabrug, behalve in Noordhove. Daar moet je eerst naar busstation Centrum West en vervolgens overstappen. Extra vertraging kortom voor de mensen in Noordhove, bovenop de al bestaande ellende. Waarom niet, zolang er vervangend vervoer nodig is, lijn 70 ook naar de Mandelabrug laten rijden?," zo vraagt Huisman zich af. Wethouder Pieter Smit (verkeer) voelt daar wel voor. "Connexxion is het aanspreekpunt en volgens mij staan ze daar niet onwelwillend tegenover. We gaan zeer binnenkort in gesprek."

Harde kritiek

Niet één fractie in de Zoetermeerse gemeenteraad heeft een goed woord over voor het vervangend openbaar vervoer, dat rijdt zolang RandstadRail niet functioneert.
Hilbrand Nawijn (Lijst Nawijn): "Eén grote puinhoop. We zijn met RandstadRail nu al het lachtertje van het land. Er is sprake van een wanprestatie. De klant moet zijn geld terugkrijgen."
Anja van Zantvoort (PvdA): "Ons geduld is op. Niet alleen de Intercity's, ook Haaglanden laat ons links liggen. Het is echt genoeg geweest."
Emmy Plantinga (VVD: "De communicatie, vooral richting ouderen, is slecht te noemen."
Sjef van Put (GroenLinks): "De Haagse wethouder van verkeer Van Woensel had al lang moeten opstappen. Wegwezen."
Flip Huisman (D66): "Ze doen alsof het vervangend vervoer op orde is. Schandalig! Lange wachttijden, routes die niet kloppen. Maar wel met twaalf man bij het NS-station Driemanspolder op kaartjes controleren. Alsof Zoetermeer een broeinest van zwartrijders is."


Bericht geplaatst op zaterdag 10 maart 2007 | Laatste update op zondag 4 januari 2009
Letterlijk bericht Algemeen Dagblad editie Zoetermeer van zaterdag 20 januari 2007
Meer nieuwsberichten over | Vervangend vervoer Krakeling 2006 / 2007

Reageer ook op dit nieuwsbericht!

Wil jij ook je mening laten weten? Vul dan onderstaand formulier in!
Voor de duidelijkheid: dit is dus niet de mogelijkheid om de redactie van ZoetermeerOV privé een bericht te sturen. Je iemeeladres is verplicht opdat de redactie je eventueel kan bereiken of beantwoorden.
ZoetermeerOV behoudt zich echter nadrukkelijk het recht voor, om verkeerde reacties (iedereen weet wat ik bedoel) zonder melding te verwijderen.

Naam
Mailadres; verplicht, wordt niet publiekelijk getoond
Mailadres; moet precies gelijk zijn, ter controle tegen spammers
Titel

 

Werkzaamheden & omleidingen

» NS
» Connexxion
» HTM
» RET
» Arriva


Reacties

Flora Wagemans: Hoe kani ik per email een rit binnen zoetermeer aanvragen? [lees meer...]
Uw naam: Komende weer en de maandag erop geen treinen van/naar Zoetermeer wegens werkzaamheden bij Goud. NS vervangt gedurende meer dn 1 week een kwartierdienst per t [lees meer...]
Khalid El bahraoui: Hoe kan ik zilverdomm met bus vanaf station Zoetermeer een welke ?ik kom ban Amsterdam met trein een heb geen idee hoe ? Merci [lees meer...]
Dewi: ik vind dit echt een heel handig stukje voor mijn autobiografie. ik moest een stukje zoeken van 23-11-2003 en...GELUKT!!! [lees meer...]
Muerders J.L.C.: Oplossing puzzel : haardvuur. [lees meer...]
Sersjo Kantebeen: De oplossing van de puzzel woordzoeker is: HAARDVUUR. [lees meer...]
S Benfield: Haardvuur [lees meer...]
S Kantebeen: Haardvuur [lees meer...]

Foto's

Station Zoetermeer in de sneeuw; station Zoetermeer 10 december 2017
Nieuwe bestemmingen; station Zoetermeer 18 december 2016


 

   ZoetermeerOV is een site van Maarten Batenburg.   Bezoek ook eens OVcentraal en Maarten.OVcentraal.     Copyright 2004 - 2019. |