ZoetermeerOV

Al het openbaar vervoer in Zoetermeer. Trein tram bus en meer.
Doorzoek nieuwsberichten  
[printversie]         | | |
 
 

 

Nieuws

< 1213 / 1214 / 1215 >

Duitse chauffeur op bus: 'raus' op eindhalte

woensdag 23 mei 2007

In Nederland groeten de buschauffeurs elkaar bij het passeren allemaal. Hun Duitse collega’s doen dat zelden of nooit. Het is zomaar iets wat de Duitse buschauffeurs Claus Crombach, Volker Bellscheidt en Gerhard Schmengler is opgevallen bij hun nog korte verblijf in Nederland. "Een leuke gewoonte, dat groeten," zeggen ze bijna in koor.

Het drietal behoort tot een groep van twaalf Duitse buschauffeurs die tijdelijk Connexxion in Den Haag en Zoetermeer komt versterken. Daaraan is behoefte, om de extra bussen te kunnen laten rijden die het nog steeds niet operationele RandstadRail vervangen.

Crombach, Bellscheidt en Schmengler zijn net als hun negen landgenoten uitgeleend door de stadsvervoersdienst in Düsseldorf, die in tegenstelling tot Connexxion juist met een overschot aan chauffeurs kampt. Een overschot, dat volgens de drie het gevolg is van de werkloosheidsaanpak in hun stad. "Jarenlang moest iedereen die zijn baan kwijt was, leren busrijden. Met als gevolg dat er nu veel buschauffeurs werkloos zijn," legt Crombach uit. De drie worden ingezet in Zoetermeer. Hun ontvangst bij Connexxion was 'absolut super' en ze voelen zich genoeg geïnformeerd om het avontuur aan te gaan.

Bij de proefritten zijn ze zich wel wild geschrokken van de naar hun mening 'levensgevaarlijke' voorrangsregel voor fietsers op bijvoorbeeld rotondes. Ook de maximumsnelheid is voor hen een punt van zorg.
Crombach: "Vijftig kilometer per uur, dan sta je bijna stil. Bij ons vindt de politie het geen probleem als je in de stad 60 rijdt." Nog een verschil: in Düsseldorf heb je véél meer controleurs en die lopen niet, zoals hier, in uniform, maar in burger. Dat vergroot de pakkans. Een minpuntje vinden ze ook, dat ze bij Connexxion de strippenkaart zelf moeten afstempelen. "Middeleeuws." Maar de werktijdenregeling hier maakt weer veel goed.

De mannen zien de taal niet als een probleem, 'want je kunt ook met je handen praten'. Hoe laten ze het de passagiers dan weten als de eindhalte is bereikt. Beurtelings: 'Finish', 'Feierabend', 'Endstation'. Crombach, lachend: "Of gewoon: Raus. Dat begrijpt iedereen."


Bericht geplaatst op zaterdag 26 mei 2007
Letterlijk bericht Algemeen Dagblad editie Zoetermeer van woensdag 23 mei 2007
Meer nieuwsberichten over | Vervangend vervoer Krakeling 2006 / 2007

Reageer ook op dit nieuwsbericht!

Wil jij ook je mening laten weten? Vul dan onderstaand formulier in!
Voor de duidelijkheid: dit is dus niet de mogelijkheid om de redactie van ZoetermeerOV privé een bericht te sturen. Je iemeeladres is verplicht opdat de redactie je eventueel kan bereiken of beantwoorden.
ZoetermeerOV behoudt zich echter nadrukkelijk het recht voor, om verkeerde reacties (iedereen weet wat ik bedoel) zonder melding te verwijderen.

Naam
Mailadres; verplicht, wordt niet publiekelijk getoond
Mailadres; moet precies gelijk zijn, ter controle tegen spammers
Titel

 

Werkzaamheden & omleidingen

» NS
» Connexxion
» HTM
» RET
» Arriva


Reacties

Flora Wagemans: Hoe kani ik per email een rit binnen zoetermeer aanvragen? [lees meer...]
Uw naam: Komende weer en de maandag erop geen treinen van/naar Zoetermeer wegens werkzaamheden bij Goud. NS vervangt gedurende meer dn 1 week een kwartierdienst per t [lees meer...]
Khalid El bahraoui: Hoe kan ik zilverdomm met bus vanaf station Zoetermeer een welke ?ik kom ban Amsterdam met trein een heb geen idee hoe ? Merci [lees meer...]
Dewi: ik vind dit echt een heel handig stukje voor mijn autobiografie. ik moest een stukje zoeken van 23-11-2003 en...GELUKT!!! [lees meer...]
Muerders J.L.C.: Oplossing puzzel : haardvuur. [lees meer...]
Sersjo Kantebeen: De oplossing van de puzzel woordzoeker is: HAARDVUUR. [lees meer...]
S Benfield: Haardvuur [lees meer...]
S Kantebeen: Haardvuur [lees meer...]

Foto's

Station Zoetermeer in de sneeuw; station Zoetermeer 10 december 2017
Nieuwe bestemmingen; station Zoetermeer 18 december 2016


 

   ZoetermeerOV is een site van Maarten Batenburg.   Bezoek ook eens OVcentraal en Maarten.OVcentraal.     Copyright 2004 - 2019. |