ZoetermeerOV

Al het openbaar vervoer in Zoetermeer. Trein tram bus en meer.
Doorzoek nieuwsberichten  
[printversie]         | | |
 
 

 

Nieuws

< 1216 / 1217?print=1 / 1218 >

Nieuw station Bleizo haalbaar

donderdag 31 mei 2007

Dát station Bleizo er komt is niet zeker, maar haalbaar is het wel. Dat concludeert Gerrit Ybema in een adviesrapport aan de gemeenteraden van Zoetermeer en Lansingerland.
De voormalig staatssecretaris overhandigde de resultaten van het onderzoek gisteren aan de burgemeesters Jan Waaijer van Zoetermeer en Bas Eenhoorn van Lansingerland.

De beide gemeenten hadden Ybema gevraagd studie te doen naar, onder meer, de financiële haalbaarheid van station Bleizo, de NS-halte die moet komen op de plaats waar de toekomstige Oosterheemlijn de spoorlijn Zoetermeer - Gouda kruist. Volgens Ybema moet de circa 18 miljoen euro die het project gaat kosten, op te hoesten zijn. Daarnaast moest Ybema kijken naar de manier waarop de gemeenten het gebied rond het station het beste kunnen inrichten.

De oud-staatssecretaris werkte twee scenario's voor de ontwikkeling van het gebied rondom het station verder uit. In één van de varianten wordt rond de Hoefweg Zuid en bedrijventerrein Prisma circa 40.000 vierkante meter aan kantoren en hoogwaardige bedrijven gevestigd. Volgens Ybema gaat de voorkeur echter uit naar het scenario dat 'Landschap als Podium' wordt genoemd. Als dit plan uitgevoerd wordt, zal er in het 300 hectare grote gebied rond het station Bleizo 80.000 vierkante meter aan bedrijven worden gevestigd. Er moeten ook ontspanningsmogelijkheden en winkels komen. Dit alles zou 27.000 nieuwe arbeidsplaatsen moeten opleveren, terwijl in het andere plan 'slechts' 24.600 banen worden gecreëerd.

Voordat de plannen uitgevoerd kunnen worden moeten de gemeenteraden van Zoetermeer en Lansingerland eerst nog groen licht geven voor één van beide varianten. Verwacht wordt dat zij dat deze zomer gaan doen. De Zoetermeerse wethouder Edo Haan zei te verwachten dat de instemming van de raden de grootste hobbel is.

Ook de opinie van de NS is nog van groot belang. De vervoersorganisatie staat positief tegenover de plannen rond Bleizo, aldus Ybema, maar zij wil nog wel weten hoeveel reizigers gebruik zouden gaan maken van de locatie. Mocht alles volgens plan verlopen, dan verwacht Ybema dat Bleizo in 2010 of in 2011 klaar zou kunnen zijn.

Mocht het station er komen, dan is het zeker dat er een aansluiting komt op de Oosterheemlijn, het deel van zorgenkind RandstadRail dat door de wijk Oosterheem loopt. Voor de verbinding van die lijn op Bleizo is 25 miljoen euro gereserveerd. Een aantal criticasters vroeg zich af of RandstadRail in 2010 al kon rijden. Burgemeester Waaijer stelde hen gerust: "Geloof me, RandstadRail rijdt eerder dan dat Bleizo is gebouwd."


Bericht geplaatst op zondag 3 juni 2007
Letterlijk bericht Algemeen Dagblad editie Zoetermeer van donderdag 31 mei 2007
Meer nieuwsberichten over | Station Lansingerland-Zoetermeer

Reageer ook op dit nieuwsbericht!

Wil jij ook je mening laten weten? Vul dan onderstaand formulier in!
Voor de duidelijkheid: dit is dus niet de mogelijkheid om de redactie van ZoetermeerOV privé een bericht te sturen. Je iemeeladres is verplicht opdat de redactie je eventueel kan bereiken of beantwoorden.
ZoetermeerOV behoudt zich echter nadrukkelijk het recht voor, om verkeerde reacties (iedereen weet wat ik bedoel) zonder melding te verwijderen.

Naam
Mailadres; verplicht, wordt niet publiekelijk getoond
Mailadres; moet precies gelijk zijn, ter controle tegen spammers
Titel

 

Werkzaamheden & omleidingen

» NS
» Connexxion
» HTM
» RET
» Arriva


Reacties

Flora Wagemans: Hoe kani ik per email een rit binnen zoetermeer aanvragen? [lees meer...]
Uw naam: Komende weer en de maandag erop geen treinen van/naar Zoetermeer wegens werkzaamheden bij Goud. NS vervangt gedurende meer dn 1 week een kwartierdienst per t [lees meer...]
Khalid El bahraoui: Hoe kan ik zilverdomm met bus vanaf station Zoetermeer een welke ?ik kom ban Amsterdam met trein een heb geen idee hoe ? Merci [lees meer...]
Dewi: ik vind dit echt een heel handig stukje voor mijn autobiografie. ik moest een stukje zoeken van 23-11-2003 en...GELUKT!!! [lees meer...]
Muerders J.L.C.: Oplossing puzzel : haardvuur. [lees meer...]
Sersjo Kantebeen: De oplossing van de puzzel woordzoeker is: HAARDVUUR. [lees meer...]
S Benfield: Haardvuur [lees meer...]
S Kantebeen: Haardvuur [lees meer...]

Foto's

Station Zoetermeer in de sneeuw; station Zoetermeer 10 december 2017
Nieuwe bestemmingen; station Zoetermeer 18 december 2016


 

   ZoetermeerOV is een site van Maarten Batenburg.   Bezoek ook eens OVcentraal en Maarten.OVcentraal.     Copyright 2004 - 2019. |