ZoetermeerOV

Al het openbaar vervoer in Zoetermeer. Trein tram bus en meer.
Doorzoek nieuwsberichten  
[printversie]         | | |
 
 

 

Nieuws

< 1261 / 1262?print=1 / 1263 >

Kunst in abri's

donderdag 26 juli 2007

Abri's! We kennen ze van wachten op de bus zonder last te hebben van wind en regen. Helaas kennen we ze ook van de regelmatige blootstelling aan vandalisme, de vernielde glazen ruiten en hinderlijke lelijke graffiti! De gemeente Zoetermeer besloot de abri's op te leuken door ze te verrijken met beeldende kunst.

Onze stad beschikt over ruim tweehonderd abri's. Of in gewone taal: wachthuisjes bij de tram- of bushalte. Ze bieden bescherming tegen die o zo bekende Nederlandse situatie van weer en wind, terwijl je in afwachting bent van de komst van de bus. Tegen het glas van de abri's is meestal een plattegrond van de stad bevestigd, bedoeld om te kunnen zien waar je bent en waar je naar toe gaat; op welke buslijn gestapt moet worden en waar je aansluiting kunt vinden voor een eventuele overstap. Sinds vorige week donderdag is aan de achterkant van de stadsplattegrond een kunstwerk te bewonderen. Leuk, want Zoetermeer heeft daarmee een primeur; nooit eerder waagde een stad in Nederland zich aan het plaatsen van echte kunst in abri's. Onder de projectcoŲrdinatie van Carla Deelstra, beleidsmedewerker van de gemeente voor Beeldende Kunst en Vormgeving werden Zoetermeerse kunstenaars vorig jaar uitgenodigd om kunstwerken te maken met het thema 'Beweging'. Uit de 28 inzendingen werden door de jury, die bestond uit Gerard 't Hart, Jan Hulzebosch en Wout van der Vet, vier werken gekozen.

Vrouwen
Puur toeval was het dat alle uitverkoren kunstenaars vrouwen zijn. Marjon Cordes maakte 'Komen en gaan'; Anita Gaasbeek 'Moving now', Trudy Bersma 'Dakloze man in beweging' en Ien Dobbelaar een kunstwerk zonder titel. De zeefdrukken werden gedrukt door SQ Zeefdruk, Sign & Print, onder begeleiding en met hulp van Wout van der Vet, die met dit evenement zijn 40-jarig jubileum als meester zeefdrukker vierde. Het startschot voor het kunstproject werd in de drukkerij van SQ Zeefdruk gegeven door Pieter Smit, wethouder van Kunst en Cultuur maar ook van Verkeer en Vervoer. "Het doet me goed, om na alle kritische vragen over de RandstadRail nu eindelijk ook eens iets positiefs te kunnen melden: Zoetermeer scoort met dit project als grootste openluchtmuseum van Europa", liet hij de uitgenodigden weten. SQ Zeefdruk-directeur Wolfram Querfurth nam contact op met meester zeefdrukker Wout van der Vet en in een uitstekende samenwerking werden de kunstwerken vervaardigd. "Een extra woord van waardering verdient drukker Con Starreveld, die zijn professionaliteit inzette om er iets moois van te maken, en op die manier breng je veel vakkennis bij elkaar", aldus drukkerijdirecteur Querfurth. "In 160 abri's zijn ze opgehangen, dus elke kunstenaar kan zijn product veertig keer tegenkomen! Ook CBS Outdoor, de exploitant van de abri's komt eer toe voor de constructieve samenwerking." Na alle toespraken vond vervolgens de officiŽle onthulling van de kunstwerken plaats op de Karel Doormanlaan, vlakbij de drukkerij. Samen met de kunstenaars maakte wethouder Smit onder luid applaus de afbeeldingen in twee abri's zichtbaar.
De zeefdrukken zijn genummerd en gesigneerd door de desbetreffende kunstenaar en blijven een jaar lang in de abri's hangen. Belangstellende kunstliefhebbers kunnen in het bezit komen van de unieke kunstwerken bij de kunstenaars, informatie over de verkoop via de website www.zoetermeer.nl. [aanvulling ZOV: de prenten kosten 250 euro per stuk exclusief lijst, voorzien van nummer en signatuur en droogstempel van de zeefdrukker].


Bericht geplaatst op zaterdag 28 juli 2007
Letterlijk bericht Nieuwsblad Zoetermeer van donderdag 26 juli 2007
Meer nieuwsberichten over | Abri's | Kunst

Reageer ook op dit nieuwsbericht!

Wil jij ook je mening laten weten? Vul dan onderstaand formulier in!
Voor de duidelijkheid: dit is dus niet de mogelijkheid om de redactie van ZoetermeerOV privť een bericht te sturen. Je iemeeladres is verplicht opdat de redactie je eventueel kan bereiken of beantwoorden.
ZoetermeerOV behoudt zich echter nadrukkelijk het recht voor, om verkeerde reacties (iedereen weet wat ik bedoel) zonder melding te verwijderen.

Naam
Mailadres; verplicht, wordt niet publiekelijk getoond
Mailadres; moet precies gelijk zijn, ter controle tegen spammers
Titel

 

Werkzaamheden & omleidingen

» NS
» Connexxion
» HTM
» RET
» Arriva


Reacties

Coen Rijn: Ik denk dat een busbaan heel goed is. Het is in elk geval minder "gevoelig" dan rails [lees meer...]
Flora Wagemans: Hoe kani ik per email een rit binnen zoetermeer aanvragen? [lees meer...]
Uw naam: Komende weer en de maandag erop geen treinen van/naar Zoetermeer wegens werkzaamheden bij Goud. NS vervangt gedurende meer dn 1 week een kwartierdienst per t [lees meer...]
Khalid El bahraoui: Hoe kan ik zilverdomm met bus vanaf station Zoetermeer een welke ?ik kom ban Amsterdam met trein een heb geen idee hoe ? Merci [lees meer...]
Dewi: ik vind dit echt een heel handig stukje voor mijn autobiografie. ik moest een stukje zoeken van 23-11-2003 en...GELUKT!!! [lees meer...]
Muerders J.L.C.: Oplossing puzzel : haardvuur. [lees meer...]
Sersjo Kantebeen: De oplossing van de puzzel woordzoeker is: HAARDVUUR. [lees meer...]
S Benfield: Haardvuur [lees meer...]

Foto's

Eerste weken EBS in Zoetermeer; Zoetermeer 01 september 2019
Eerste weken EBS in Zoetermeer; Zoetermeer 01 september 2019


 

   ZoetermeerOV is een site van Maarten Batenburg.   Bezoek ook eens OVcentraal en Maarten.OVcentraal.     Copyright 2004 - 2019. |