ZoetermeerOV

Al het openbaar vervoer in Zoetermeer. Trein tram bus en meer.
Doorzoek nieuwsberichten  
[printversie]         | | |
 
 

 

Nieuws

< 1265 / 1266 / 1267 >

RandstadRail rijdt nog lang niet

vrijdag 3 augustus 2007

Het noemen van een datum kan al lang niet meer, maar nu is zelfs het noemen van een maand niet mogelijk. Wanneer RandstadRail weer gaat rijden? Niemand die het weet. Of durft te zeggen.

Begin dit jaar waren de pijlen nog gericht op 'in de loop van maart'. Maar nu, begin augustus, zijn reizigers nog steeds aangewezen op vervangend busvervoer. Het enige feit is dat RandstadRail -op enkele delen na- alweer acht maanden stilligt wegens de beruchte ontsporing eind november. Daarna bleef RandstadRail het nieuws halen. De financiŽn kwamen in beeld doordat de Haagse wethouder Pieter van Woensel opstapte wegens geldtekorten voor een aan RandstadRail gelinkt project. De bouwkosten zijn door een slimme berekening nog altijd in de zwarte cijfers. Voor de ondertunneling van twee sporen op Den Haag CS moest al een ander potje worden aangesproken.

Maar of de zwarte cijfers nog zo zwart als nu zullen blijven, is de vraag, gezien het miljoenenverlies waarmee HTM inmiddels al te kampen heeft. Er is nog meer misgegaan en over en weer zullen claims volgen.

Van Woensels opvolger Peter Smit wil over dat vooral juridische hoofdstuk nog niet nadenken. "De kosten zijn van later belang. Het moet eerst gaan rijden." De vraag wanneer dat dan is blijft onvermijdelijk, maar Smit houdt de lippen stijf op elkaar. "Ik snap dat iedereen het wil weten, maar we moeten eerst zeker weten of alles goed werkt, voordat we gaan rijden. Augustus is nog te vroeg."

De techniek lijkt de ingenieurs nog steeds parten te spelen. Dat is ook de reden waarom er al zo lang wordt getest. Smit: "Het is in het begin goed gegaan. Maar uiteindelijk stuitten we weer op technische problemen, waardoor het testen werd vertraagd."

Op dit moment blijkt uit de testritten dat nog drie wissels haperen. "Het gaat allemaal bijna goed. We kunnen al bijna opschalen naar het proefbedrijf, dat is zeg maar de generale repetitie, waarin voertuigen de dienstregeling nabootsen."

Een andere vraag is, als RandstadRail weer gaat rijden, of er dan nog wel passagiers zijn om te vervoeren? Smit weet haast zeker dat het vertrouwen van de reiziger weer wordt teruggewonnen. Een vergelijking met de Haagse tramtunnel is zijn argument. "De tunnel had ook een beroerd imago wegens alle lekkages. Destijds was er zoveel kritiek op. En nu? Nu vindt iedereen het eigenlijk een hele mooie tunnel. Dat gebeurt straks ook met RandstadRail. Dat weet ik zeker."

Politiek
De Zoetermeerse gemeenteraad kwalificeerde RandstadRail onlangs nog als het dieptepunt van het afgelopen politieke jaar. En veel enthousiaster zijn de raadsleden niet geworden. "We houden het gevoel dat Zoetermeer niet de hoogste prioriteit heeft bij RandstadRail," zegt raadslid Anja van Zantvoort van de PvdA, de grootste partij in de raad. "Men heeft RandstadRail bewust eerst in Den Haag laten rijden, terwijl Zoetermeerders nog langer met bussen moeten. Ze zeggen dat er met man en macht wordt gewerkt. Maar wij zijn er niet van overtuigd dat er veel gebeurt en vooruitgang wordt geboekt."
Ook reizigersorganisatie Rover heeft er geen goed wordt voor over dat het zo lang duurt. "Nu moesten we laatst weer lezen dat sommige wissels het niet doen. Dat is wat je noemt knullig," sneert woordvoerder Maarten Batenburg. "De sfeer onder reizigers is er duidelijk een van gelatenheid en cynisme. We vrezen voor de nasleep van de hoge kosten van het debacle," vervolgt Batenburg. "Alle extra uitgaven mogen niet worden verhaald op de reiziger. Dan moet je denken aan verlaging van de frequentie van de bussen of het uitstellen van investeringen in verbeteringen van trams en bussen."


Bericht geplaatst op woensdag 15 augustus 2007 | Laatste update op maandag 13 juni 2011
Letterlijk bericht Algemeen Dagblad editie Zoetermeer van vrijdag 3 augustus 2007
Meer nieuwsberichten over | RandstadRail | Reizigersvereniging ROVER

Reageer ook op dit nieuwsbericht!

Wil jij ook je mening laten weten? Vul dan onderstaand formulier in!
Voor de duidelijkheid: dit is dus niet de mogelijkheid om de redactie van ZoetermeerOV privť een bericht te sturen. Je iemeeladres is verplicht opdat de redactie je eventueel kan bereiken of beantwoorden.
ZoetermeerOV behoudt zich echter nadrukkelijk het recht voor, om verkeerde reacties (iedereen weet wat ik bedoel) zonder melding te verwijderen.

Naam
Mailadres; verplicht, wordt niet publiekelijk getoond
Mailadres; moet precies gelijk zijn, ter controle tegen spammers
Titel

 

Werkzaamheden & omleidingen

» NS
» Connexxion
» HTM
» RET
» Arriva


Reacties

Flora Wagemans: Hoe kani ik per email een rit binnen zoetermeer aanvragen? [lees meer...]
Uw naam: Komende weer en de maandag erop geen treinen van/naar Zoetermeer wegens werkzaamheden bij Goud. NS vervangt gedurende meer dn 1 week een kwartierdienst per t [lees meer...]
Khalid El bahraoui: Hoe kan ik zilverdomm met bus vanaf station Zoetermeer een welke ?ik kom ban Amsterdam met trein een heb geen idee hoe ? Merci [lees meer...]
Dewi: ik vind dit echt een heel handig stukje voor mijn autobiografie. ik moest een stukje zoeken van 23-11-2003 en...GELUKT!!! [lees meer...]
Muerders J.L.C.: Oplossing puzzel : haardvuur. [lees meer...]
Sersjo Kantebeen: De oplossing van de puzzel woordzoeker is: HAARDVUUR. [lees meer...]
S Benfield: Haardvuur [lees meer...]
S Kantebeen: Haardvuur [lees meer...]

Foto's

Station Zoetermeer in de sneeuw; station Zoetermeer 10 december 2017
Nieuwe bestemmingen; station Zoetermeer 18 december 2016


 

   ZoetermeerOV is een site van Maarten Batenburg.   Bezoek ook eens OVcentraal en Maarten.OVcentraal.     Copyright 2004 - 2019. |