ZoetermeerOV

Al het openbaar vervoer in Zoetermeer. Trein tram bus en meer.
Doorzoek nieuwsberichten  
[printversie]         | | |
 
 

 

Nieuws

< 1292 / 1293 / 1294 >

3 uur Duitse buschauffeurs rijden voor Connexxion door Den Haag en Zoetermeer

vrijdag 15 juni 2007

'In Dusseldorf hebben we meer stress op de bus'
Twaalf buschauffeurs uit Düsseldorf bemannen sinds een kleine maand bussen van Connexxion in Den Haag en Zoetermeer. Ze zijn ingezet op de extra diensten die het nog steeds niet operationele RandstadRail vervangen. Een leuk buitenkansje voor de chauffeurs om deze regio wat beter te leren kennen.
De 47-jarige Klaus Crombach is een van hen. Hij heeft het tot nu toe prima naar de zin: "We hebben hier meer 'Spass' dan in Düsseldorf."
Communiceren met de reizigers verloopt nog niet altijd vlekkeloos. Crombach zou vragende 'Fahrgäste' simpel kunnen wijzen op het bordje 'Niet spreken met de bestuurder', maar zo zit hij niet in elkaar.

08:30u De afspraak om een ochtendje met Crombach mee te rijden, dreigt in het water te vallen. Hij staat op het afgesproken tijdstip niet bij de natgeregende vestiging van Connexxion in Zoetermeer. Crombach blijkt al met zijn bus naar het vijf kilometer verderop gelegen vertrekpunt te zijn gereden.

08:45u Joost Witte, assistent-manager van de vestiging, brengt ons met een klein busje naar het vertrekpunt. Daar aangekomen blijkt Crombach zojuist met zijn bus aan zijn eerste Zoetermeerse rit te zijn begonnen.

09:11u We staken de achtervolging. De bus is in geen velden of wegen te bekennen. Crombach is een Duitse buschauffeur en die houden van doorrijden, vertelde hij ons een paar weken geleden zelf nog. Dan maar terug naar de beginhalte en wachten.

09:32u Klaus Crombach arriveert. Hij draagt het lichtgroene poloshirt van Connexxion. De vier minuten pauze tot zijn volgende rit gebruikt hij om buiten de bus een shaggie te roken. Hij oogt ontspannen. Bijna vier weken op een Nederlandse bus hebben hem goed gedaan. "Bij ons op de stadsbus in Düsseldorf heb je veel meer stress. Een werkdag van tien uur is daar helemaal geen uitzondering. Komt nog bij dat reizigers in Duitsland veel minder geduld hebben. Ze rennen altijd en kijken voortdurend op hun klokje. Als je vijf minuten te laat bent, hoor je ze al zeggen: 'Waar kom jij dan vandaan?' Of ze maken je uit voor 'Arschloch'. De mensen hier zijn vriendelijk en ontspannen." Crombach begroet ze in het Nederlands, al klinkt het nog wat aarzelend: 'Goedemorgen'.

09:52u Crombach neemt de zoveelste rotonde. "Die heb je hier wel erg veel. Bij ons in Düsseldorf zie je ze bijna niet. Je zou er duizelig van worden. Maar alles went, ook al die verkeersdrempels en fietsers." Brokken hebben hij en zijn Duitse collega's nog niet gemaakt. En die barst in de voorruit? Moet, zegt hij, het gevolg zijn van steenslag. "Ik ben wel eens verkeerd gereden," bekent hij. "De passagiers wezen me er op. Ik heb gelijk m'n fout rechtgezet. Daar zijn die rotondes dan wel weer handig voor."

10:07u Bij een halte in de wijk Seghwaert stapt de 81-jarige mevrouw Bruggeman in. "Hoe laat vertrekt op Centrum West de bus naar Den Haag?", vraagt ze aan de bestuurder. Crombach antwoordt in het Duits, waardoor zij denkt dat hij haar niet heeft begrepen. "Het zou makkelijker zijn als het in 't Nederlands zou gaan," verzucht de vrouw als ze even later achter in de bus is gaan zitten. "Ik dacht: het is vast een Tsjech. Ach, het is al heel wat als ze aardig tegen je zijn." Mevrouw Bruggeman heeft de oorlog nog meegemaakt: "Ik ga nooit door Duitsland. Het is die Duitse mentaliteit: ze kunnen hard werken, maar dringen altijd voor en hebben vaak een grote mond. Al moeten we onszelf natuurlijk ook niet uitvlakken. Maar het is niet redelijk jonge Duitsers aan te kijken op wat er in de oorlog is gebeurd."

10:25u Commotie bij de beginhalte. Een vrouw vraagt of de bus langs de woonboulevard komt. "O, ik kom uit Duitsland," verontschuldigt Crombach zich. Hij toont haar het rijschema, terwijl hij in zijn eigen taal tegen haar spreekt. "Ik praat geen Duits," zegt de vrouw kortaf. "En ik geen Hollands," reageert Crombach. Zij:"Dit is toch bus 2?" Hij:"Ja." Op dat moment verschijnt als gestoken een passagier in de deuropening. "Bus 2? Getverderrie, dan zit ik weer verkeerd!" Briesend stapt de man uit en gaat op zoek naar bus 3. "Getverderrie." Crombach lijkt het niet te horen.

10:27u Op de Berglaan prijst Crombach zich gelukkig met al die aardige passagiers en zwaaiende collega's. Nog een paar minuten en dan begint voor hem een lange middagpauze. Dan gaat hij in het hotel, waar hij en zijn landgenoten verblijven, wat eten. "Als ik hier langer kan blijven, doe ik dat."


Bericht geplaatst op donderdag 6 september 2007
Letterlijk bericht Algemeen Dagblad editie Zoetermeer van vrijdag 15 juni 2007
Meer nieuwsberichten over | Vervangend vervoer Krakeling 2006 / 2007

Reageer ook op dit nieuwsbericht!

Wil jij ook je mening laten weten? Vul dan onderstaand formulier in!
Voor de duidelijkheid: dit is dus niet de mogelijkheid om de redactie van ZoetermeerOV privé een bericht te sturen. Je iemeeladres is verplicht opdat de redactie je eventueel kan bereiken of beantwoorden.
ZoetermeerOV behoudt zich echter nadrukkelijk het recht voor, om verkeerde reacties (iedereen weet wat ik bedoel) zonder melding te verwijderen.

Naam
Mailadres; verplicht, wordt niet publiekelijk getoond
Mailadres; moet precies gelijk zijn, ter controle tegen spammers
Titel

 

Werkzaamheden & omleidingen

» NS
» Connexxion
» HTM
» RET
» Arriva


Reacties

Flora Wagemans: Hoe kani ik per email een rit binnen zoetermeer aanvragen? [lees meer...]
Uw naam: Komende weer en de maandag erop geen treinen van/naar Zoetermeer wegens werkzaamheden bij Goud. NS vervangt gedurende meer dn 1 week een kwartierdienst per t [lees meer...]
Khalid El bahraoui: Hoe kan ik zilverdomm met bus vanaf station Zoetermeer een welke ?ik kom ban Amsterdam met trein een heb geen idee hoe ? Merci [lees meer...]
Dewi: ik vind dit echt een heel handig stukje voor mijn autobiografie. ik moest een stukje zoeken van 23-11-2003 en...GELUKT!!! [lees meer...]
Muerders J.L.C.: Oplossing puzzel : haardvuur. [lees meer...]
Sersjo Kantebeen: De oplossing van de puzzel woordzoeker is: HAARDVUUR. [lees meer...]
S Benfield: Haardvuur [lees meer...]
S Kantebeen: Haardvuur [lees meer...]

Foto's

Station Zoetermeer in de sneeuw; station Zoetermeer 10 december 2017
Nieuwe bestemmingen; station Zoetermeer 18 december 2016


 

   ZoetermeerOV is een site van Maarten Batenburg.   Bezoek ook eens OVcentraal en Maarten.OVcentraal.     Copyright 2004 - 2019. |