ZoetermeerOV

Al het openbaar vervoer in Zoetermeer. Trein tram bus en meer.
Doorzoek nieuwsberichten  
[printversie]         | | |
 
 

 

Nieuws

< 1346 / 1347 / 1348 >

Problemen RandstadRail verzwegen

vrijdag 26 januari 2007

Het Stadsgewest Haaglanden heeft verzuimd de Inspectie Verkeer en Waterstaat op de hoogte te stellen van problemen in de voorbereidende fase van RandstadRail.

De inspectie gaf daardoor toestemming om op het lightrailtraject te gaan rijden, terwijl er voortdurende problemen zouden zijn geweest met het mechaniek en de software van de wissels.

Uit vertrouwelijke notulen waaruit de Volkskrant vrijdag publiceerde zou blijken dat bestuurders van het Stadsgewest Haaglanden wisten dat het onverantwoord was om het volledige spoornetwerk van RandstadRail eind oktober al in gebruik te nemen. Daarom werd besloten op 29 oktober te beginnen met één lijn. Op deze lijn ontspoorden vier treinen, waarbij vijftien gewonden vielen.

"Wij waren niet op de hoogte van de problemen op het moment dat we toestemming gaven op het traject te gaan rijden", aldus een woordvoerster van de Inspectie Verkeer en Waterstaat.

De inspectie gaf het traject op 26 oktober vrij. Zeven dagen eerder waren de Haaglanden-bestuurders nog bijeen op een ingelaste crisisvergadering waarop werd vastgesteld dat er 'dagelijks grote verstoringen' bij het proefrijden waren. Tijdens het proefrijden is het, drie dagen voordat de baan opent, daardoor nog niet mogelijk geweest de hele dienstregeling te rijden. De bestuurders zouden daarop hebben besloten alleen met lijn 4 te starten, omdat het onverantwoord zou zijn het hele systeem in gebruik te nemen.

Op de dag dat de Inspectie Verkeer en Waterstaat langskomt om het traject te bekijken, rijdt RandstadRail volgens het verslag in de Volkskrant voor het eerst een probleemloze testdag.

Het uitlekken van de vertrouwelijke notulen heeft geen gevolgen voor de start volgende week maandag van de RandstadRail tussen Loosduinen en Den Haag Centraal Station, zei een woordvoerster van de Haagse vervoerder HTM vrijdag.

Volgens HTM spelen de problemen niet op het tracé tussen Loosduinen en Centraal Station. "In tegenstelling tot het buitengebied rijden we hier op een oud traject dat al jaren wordt gebruikt. Alleen de voertuigen en een keerplaats bij Centraal zijn nieuw", aldus de zegsvrouw.

Letterlijk bericht Telegraaf van 26 januari 2007

Rijden op RandstadRail onverantwoord

De bestuurders van het Stadsgewest Haaglanden wisten dat het onverantwoord was om het volledige spoornetwerk van RandstadRail eind oktober al in gebruik te nemen. Door allerlei tegenslag tijdens de aanleg kon het lightrailtraject in Den Haag, Zoetermeer, Rotterdam en omgeving slechts drie dagen worden getest. Daarom werd besloten op 29 oktober te beginnen met één lijn.

Dit blijkt uit vertrouwelijke notulen van het stadsgewest waarover de Volkskrant beschikt na een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur.

Op deze lijn 4 ontspoorde vier treinen, waarbij vijftien gewonden vielen. Sinds de ontsporingen eind november is geen vervoer toegestaan op de lijn.

Pieter van Woensel, de Haagse wethouder van verkeer en de verantwoordelijke bij Haaglanden, stelt dat de lijn open mocht 'volgens de geldende veiligheidstesten'. Ook verwijst hij naar de Inspectie Verkeer en Waterstaat die de baan vrijgaf voor gebruik.

De inspectie was bij het vrijgeven op 26 oktober echter niet geïnformeerd over de voortdurende problemen met het mechaniek en de software van de wissels in de spoorbaan, zegt een woordvoerder van de inspectie. De toezichthouder onderzoekt de ontsporingen bij RandstadRail.

Onafhankelijk railspecialist Rob van de Bijl, adviseur bij veel stedelijke lightrailprojecten, is verbijsterd dat de problemen met de wissels niet gemeld zijn aan de inspectie. "Die moeten dit soort dingen weten voor ze een baan vrijgeven."

Van de Bijl schrikt ook van de korte testperiode. Drie dagen testen met een volledige dienstregeling noemt hij "veel te kort voor zo'n ingewikkeld project". RandstadRail rijdt met nieuwe treinen over zowel nieuw als bestaand trein- en tramspoor.

Ook de CDA-fractie in Den Haag is geschokt. Raadslid Karsten Klein eist een spoeddebat met de VVD-wethouder Van Woensel. Hij wil vooral dat de beslissingen van bestuurders worden onderzocht, omdat wat hem betreft alles erop wijst dat er grote politieke druk stond op het railproject.

De wethouder stelt dat wisselleverancier Siemens 'op geen enkele manier heeft gewaarschuwd' voor het probleem met de wissels.

Letterlijk bericht de Volkskrant van 26 januari 2007


Bericht geplaatst op zaterdag 3 november 2007
Bron: zie bericht
Meer nieuwsberichten over | RandstadRail

Reageer ook op dit nieuwsbericht!

Wil jij ook je mening laten weten? Vul dan onderstaand formulier in!
Voor de duidelijkheid: dit is dus niet de mogelijkheid om de redactie van ZoetermeerOV privé een bericht te sturen. Je iemeeladres is verplicht opdat de redactie je eventueel kan bereiken of beantwoorden.
ZoetermeerOV behoudt zich echter nadrukkelijk het recht voor, om verkeerde reacties (iedereen weet wat ik bedoel) zonder melding te verwijderen.

Naam
Mailadres; verplicht, wordt niet publiekelijk getoond
Mailadres; moet precies gelijk zijn, ter controle tegen spammers
Titel

 

Werkzaamheden & omleidingen

» NS
» Connexxion
» HTM
» RET
» Arriva


Reacties

Flora Wagemans: Hoe kani ik per email een rit binnen zoetermeer aanvragen? [lees meer...]
Uw naam: Komende weer en de maandag erop geen treinen van/naar Zoetermeer wegens werkzaamheden bij Goud. NS vervangt gedurende meer dn 1 week een kwartierdienst per t [lees meer...]
Khalid El bahraoui: Hoe kan ik zilverdomm met bus vanaf station Zoetermeer een welke ?ik kom ban Amsterdam met trein een heb geen idee hoe ? Merci [lees meer...]
Dewi: ik vind dit echt een heel handig stukje voor mijn autobiografie. ik moest een stukje zoeken van 23-11-2003 en...GELUKT!!! [lees meer...]
Muerders J.L.C.: Oplossing puzzel : haardvuur. [lees meer...]
Sersjo Kantebeen: De oplossing van de puzzel woordzoeker is: HAARDVUUR. [lees meer...]
S Benfield: Haardvuur [lees meer...]
S Kantebeen: Haardvuur [lees meer...]

Foto's

Station Zoetermeer in de sneeuw; station Zoetermeer 10 december 2017
Nieuwe bestemmingen; station Zoetermeer 18 december 2016


 

   ZoetermeerOV is een site van Maarten Batenburg.   Bezoek ook eens OVcentraal en Maarten.OVcentraal.     Copyright 2004 - 2019. |