ZoetermeerOV

Al het openbaar vervoer in Zoetermeer. Trein tram bus en meer.
Doorzoek nieuwsberichten  
[printversie]         | | |
 
 

 

Nieuws

< 1379 / 1380 / 1381 >

Bleizo staat onder grote tijdsdruk

vrijdag 11 januari 2008

De komst van een nieuw NS-station aan de oostkant van Zoetermeer hangt af van de verplaatsing van een hoogspanningsstation. Energienetbeheerder Tennet is bereid mee te werken aan de verhuizing van het transformator- en schakelstation. Eis is wel dat de gemeenteraden van Zoetermeer en Lansingerland nog deze maand instemmen met de plannen voor Bleizo.
De colleges van beide gemeenten hebben elkaar al helemaal gevonden. Op de kruising van de verlengde Oosterheemlijn, de A12 en de spoorlijn Utrecht-Den Haag moet, wat de gemeentebestuurders betreft, een nieuw NS-station komen. En nog veel meer dan dat. Rondom het station is een 'hoogwaardige' kantoorlocatie bedacht met 80.000 tot maximaal 150.000 vierkante meter bedrijventerrein. Bij Bleizo stoppen niet alleen de treinen van de NS en de sneltrams van de nog door te trekken Oosterheemlijn, maar ook de ZoRo-bus, een snelbuslijn met Rotterdam.

Cruciaal voor het slagen van het project is de verplaatsing van het hoogspanningsstation. Tennet heeft vergevorderde plannen om het station flink uit te breiden. Dat is nodig, omdat er een nieuwe hoogspanningslijn komt door Zuid-Holland. Het station bij Zoetermeer dient als tussenstation en is een cruciale schakel.

Blijft het hoogspanningsstation op zijn huidige plek, dan is dat een flinke streep door de kantoorontwikkeling rond Bleizo. Volgens een woordvoerder van de gemeente Lansingerland is de realisering van het nieuwe NS-station in dat geval zeer twijfelachtig.

Tennet is bereid het nieuwe hoogspanningsstation aan de andere kant van de A12 te realiseren. Zoetermeer en Lansingerland moeten dan wel veel haast maken met de procedures. Om de planning met de hoogspanningsleiding en daarmee de levering van energie in de Randstad veilig te stellen, zou er nog dit jaar met de bouw van het nieuwe transformatorstation moeten worden begonnen.

De gemeentebesturen van Lansingerland en Zoetermeer nemen de meerkosten van de verhuizing voor Tennet voor hun rekening, ruim acht miljoen euro. Een andere hindernis is de verplaatsing van de transformator van de noordkant naar de zuidkant van de A12. Volgens een woordvoerder van Lansingerland zullen daarvoor een aantal dagen de A12 en de spoorlijn Utrecht - Den Haag dicht moeten.

Zoetermeer en Lansingerland verwachten veel van Bleizo, dat staat voor Bleiswijk-Zoetermeer. Leefden deze twee plaatsen in het verleden nog op voet van oorlog met elkaar, de twee buurgemeenten hebben elkaar nu helemaal gevonden. Het bedrijventerrein komt vrijwel geheel op het grondgebied van Lansingerland (vroegere Bleiswijk), maar ook Zoetermeer verwacht veel voordeel van Bleizo. Door de combinatie van sneltrams (verlengde Oosterheemlijn), bussen (ZoRo naar Rotterdam) en treinen (Utrecht- Den Haag) ontstaan legio overstapmogelijkheden voor openbaar vervoerreizigers. Bovendien wordt het bedrijventerrein Lansingerland beter ontsloten. Door het gebied komt een boogvormige wandelboulevard die beide kanten van de A12 verbindt.


Bericht geplaatst op zondag 3 februari 2008
Letterlijk bericht Algemeen Dagblad editie Zoetermeer van vrijdag 11 januari 2008
Meer nieuwsberichten over | Station Lansingerland-Zoetermeer

Reageer ook op dit nieuwsbericht!

Wil jij ook je mening laten weten? Vul dan onderstaand formulier in!
Voor de duidelijkheid: dit is dus niet de mogelijkheid om de redactie van ZoetermeerOV privé een bericht te sturen. Je iemeeladres is verplicht opdat de redactie je eventueel kan bereiken of beantwoorden.
ZoetermeerOV behoudt zich echter nadrukkelijk het recht voor, om verkeerde reacties (iedereen weet wat ik bedoel) zonder melding te verwijderen.

Naam
Mailadres; verplicht, wordt niet publiekelijk getoond
Mailadres; moet precies gelijk zijn, ter controle tegen spammers
Titel

 

Werkzaamheden & omleidingen

» NS
» Connexxion
» HTM
» RET
» Arriva


Reacties

Flora Wagemans: Hoe kani ik per email een rit binnen zoetermeer aanvragen? [lees meer...]
Uw naam: Komende weer en de maandag erop geen treinen van/naar Zoetermeer wegens werkzaamheden bij Goud. NS vervangt gedurende meer dn 1 week een kwartierdienst per t [lees meer...]
Khalid El bahraoui: Hoe kan ik zilverdomm met bus vanaf station Zoetermeer een welke ?ik kom ban Amsterdam met trein een heb geen idee hoe ? Merci [lees meer...]
Dewi: ik vind dit echt een heel handig stukje voor mijn autobiografie. ik moest een stukje zoeken van 23-11-2003 en...GELUKT!!! [lees meer...]
Muerders J.L.C.: Oplossing puzzel : haardvuur. [lees meer...]
Sersjo Kantebeen: De oplossing van de puzzel woordzoeker is: HAARDVUUR. [lees meer...]
S Benfield: Haardvuur [lees meer...]
S Kantebeen: Haardvuur [lees meer...]

Foto's

Station Zoetermeer in de sneeuw; station Zoetermeer 10 december 2017
Nieuwe bestemmingen; station Zoetermeer 18 december 2016


 

   ZoetermeerOV is een site van Maarten Batenburg.   Bezoek ook eens OVcentraal en Maarten.OVcentraal.     Copyright 2004 - 2019. |