ZoetermeerOV

Al het openbaar vervoer in Zoetermeer. Trein tram bus en meer.
Doorzoek nieuwsberichten  
[printversie]         | | |
 
 

 

Nieuws

< 1448 / 1449 / 1450 >

Tussen het spoor en de A12

zaterdag 22 maart 2008

Veel last van de treinen, die op enkele meters van hun huis voorbijrazen, hebben ze niet. An en Ton Boin zijn er na twintig jaar wel aan gewend. "We horen ze niet meer," vertelt Ton. Ook het verkeer op de A12, aan de andere kant van het huis, horen ze nauwelijks.
Het gebouw werd in 1906 gebouwd in opdract van de Maatschappij tot exploitatie van Staatsspoorwegen. "Hier woonde de stationschef." Op de plek van het huis stond sinds het eind van de negentiende eeuw een stationsgebouw met een wachtruimte en de kaartjesverkoop. "Dit ging in 1905 in vlammen op," vertelt Ton, terwijl hij op een foto aan de muur van de keuken wijst. Op de foto staan de geblakerde resten van wat ooit het station was. "de fundering daarvan ligt nu nog in de tuin."
Wie het huis binnenkomt, doet dat via een kleine uitbouw. "Hier werden de treinkaartjes verkocht." In een andere kamer, nu de slaapkamer van het echtpaar, was vroeger het kantoor van de stationschef gevestigd.
In tegenstelling tot nu werden er vroeger vele goederen vanaf Zoetermeer Oost vervoerd. "Toen lagen hier ook zeven of acht sporen. Deze werden weggehaald vlak voordat we hier kwamen wonen. Op het goederenemplacement was men vroeger druk bezig met het laden en lossen van aardappelen en bieten."
Ton loopt ondertussen de woonkamer in. De wanden zijn bedekt met schilderijen, in een hoek staat een groot houten paard en op de bank liggen grote knuffels. "Mijn man kan niks weggooien," lacht An. Opvallend zijn de vele beelden van heiligen. Ton: "In de tuin hebben we een Mariabeeld staan, dat vanaf het station te zien is. Ik zie mensen wel eens bidden op het perron."
Wat echter ontbreekt is een aansluiting op de riolering. "We moeten het doen met een beerput." Dat komt door de ligging van het huis, ingeklemd tussen het spoor en de snelweg. "Het is te duur om alleen voor ons een leiding onder het spoor te leggen."
Desondanks zijn ze heel tevreden met hun woning. "Het is erg degelijk gebouwd. Ik heb er niks aan hoeven vernieuwen." Toch is het huis ruim een eeuw oud. "Dat merk je vooral aan de dikke muren en de hoge plafonds."
Via de NS, waar Ton ruim veertig jaar de sporen onderhield, kon hij in het huis terecht. "Dat was vroeger gebruikelijk voor chefs en opzichters," vertelt zijn vrouw. Als het over zijn werk gaat, loopt Ton snel naar boven. Even later komt hij naar beneden met een toeter. "Daar heb ik 35 jaar mee rondgelopen. Ik moest op de veiligheid letten tijdens werkzaamheden. Met de toeter waarschuwde ik de anderen dat er een trein aankwam."
Daarnaast hield hij ook vele jaren vrijwillig Station Zoetermeer Oost schoon. Daar hield hij bijvoorbeeld de gele borden met vertrektijden van treinen aan over. "Die zet ik nu soms voor het raam tegen de zon."


Bericht geplaatst op zondag 8 juni 2008
Letterlijk bericht Algemeen Dagblad editie Zoetermeer van zaterdag 22 maart 2008
Meer nieuwsberichten over | Trein algemeen

Reageer ook op dit nieuwsbericht!

Wil jij ook je mening laten weten? Vul dan onderstaand formulier in!
Voor de duidelijkheid: dit is dus niet de mogelijkheid om de redactie van ZoetermeerOV privé een bericht te sturen. Je iemeeladres is verplicht opdat de redactie je eventueel kan bereiken of beantwoorden.
ZoetermeerOV behoudt zich echter nadrukkelijk het recht voor, om verkeerde reacties (iedereen weet wat ik bedoel) zonder melding te verwijderen.

Naam
Mailadres; verplicht, wordt niet publiekelijk getoond
Mailadres; moet precies gelijk zijn, ter controle tegen spammers
Titel

 

Werkzaamheden & omleidingen

» NS
» Connexxion
» HTM
» RET
» Arriva


Reacties

Flora Wagemans: Hoe kani ik per email een rit binnen zoetermeer aanvragen? [lees meer...]
Uw naam: Komende weer en de maandag erop geen treinen van/naar Zoetermeer wegens werkzaamheden bij Goud. NS vervangt gedurende meer dn 1 week een kwartierdienst per t [lees meer...]
Khalid El bahraoui: Hoe kan ik zilverdomm met bus vanaf station Zoetermeer een welke ?ik kom ban Amsterdam met trein een heb geen idee hoe ? Merci [lees meer...]
Dewi: ik vind dit echt een heel handig stukje voor mijn autobiografie. ik moest een stukje zoeken van 23-11-2003 en...GELUKT!!! [lees meer...]
Muerders J.L.C.: Oplossing puzzel : haardvuur. [lees meer...]
Sersjo Kantebeen: De oplossing van de puzzel woordzoeker is: HAARDVUUR. [lees meer...]
S Benfield: Haardvuur [lees meer...]
S Kantebeen: Haardvuur [lees meer...]

Foto's

Station Zoetermeer in de sneeuw; station Zoetermeer 10 december 2017
Nieuwe bestemmingen; station Zoetermeer 18 december 2016


 

   ZoetermeerOV is een site van Maarten Batenburg.   Bezoek ook eens OVcentraal en Maarten.OVcentraal.     Copyright 2004 - 2019. |