ZoetermeerOV

Al het openbaar vervoer in Zoetermeer. Trein tram bus en meer.
Doorzoek nieuwsberichten  
[printversie]         | | |
 
 

 

Nieuws

< 1495 / 1496?print=1 / 1497 >

Adieu, oude gele Sprinter

maandag 15 september 2008

Je zou er bijna sentimenteel van worden. Zaterdag vertrekt op het Centraal Station van Utrecht de laatste oude Sprinter voor een 9 uur durende rit dwars door Nederland.

De karakteristieke gele stoptrein werd in de jaren zeventig aangekocht voor de Zoetermeer Stadslijn en reed nadien dertig jaar door de groeistad.

De organisatie van de afscheidsrit is in handen van SpoorForum, een club van treinhobbyisten. Zoetermeerder Maarten Batenburg is zo’n spoorfanaat en rijdt zaterdag mee. "De Sprinter is voor mij een stukje nostalgie. Het zijn fijne treintjes die rammelen van alle kanten," vertelt de Zoetermeerder opgewekt. "In de voorkant kun je een gezicht zien, met een hoog voorhoofd. Een babyface. Het heeft iets vrolijks en tegelijk iets melancholieks. De Sprinter sluit een oud tijdperk af."

Daags na de afscheidsrit gaat de oude Sprinter naar Denemarken om er te worden verbouwd tot een moderne NS-trein. "De Sprinters zijn weliswaar economisch afgeschreven, maar technisch gezien nog niet," legt Batenburg uit. "Vanwege de drukte op het spoor, loont het kennelijk om ze nog een keer te gebruiken. Alle Sprinters worden verbouwd. Ze worden technisch vernieuwd, het interieur wordt vervangen en de gele kleur maakt plaats voor blauw-wit. Ze doen weer dienst als Sprinter, zoals de NS zijn stoptreinen tegenwoordig noemt."

Voor de afscheidsrit zaterdag zijn geen plaatsen meer te krijgen. De Sprinter zal kriskras door Nederland rijden, maar doet uitgerekend niet de oude vertrouwde Zoetermeer Stadslijn aan. Het spoor tussen Den Haag en Zoetermeer is omgebouwd voor Randstadrail en niet langer geschikt om NS-treinen te laten rijden.


Bericht geplaatst op donderdag 18 september 2008
Letterlijk bericht Algemeen Dagblad editie Zoetermeer van maandag 15 september 2008
Meer nieuwsberichten over | Sprinter / materieel

Reageer ook op dit nieuwsbericht!

Wil jij ook je mening laten weten? Vul dan onderstaand formulier in!
Voor de duidelijkheid: dit is dus niet de mogelijkheid om de redactie van ZoetermeerOV privé een bericht te sturen. Je iemeeladres is verplicht opdat de redactie je eventueel kan bereiken of beantwoorden.
ZoetermeerOV behoudt zich echter nadrukkelijk het recht voor, om verkeerde reacties (iedereen weet wat ik bedoel) zonder melding te verwijderen.

Naam
Mailadres; verplicht, wordt niet publiekelijk getoond
Mailadres; moet precies gelijk zijn, ter controle tegen spammers
Titel

 

Werkzaamheden & omleidingen

» NS
» Connexxion
» HTM
» RET
» Arriva


Reacties

Flora Wagemans: Hoe kani ik per email een rit binnen zoetermeer aanvragen? [lees meer...]
Uw naam: Komende weer en de maandag erop geen treinen van/naar Zoetermeer wegens werkzaamheden bij Goud. NS vervangt gedurende meer dn 1 week een kwartierdienst per t [lees meer...]
Khalid El bahraoui: Hoe kan ik zilverdomm met bus vanaf station Zoetermeer een welke ?ik kom ban Amsterdam met trein een heb geen idee hoe ? Merci [lees meer...]
Dewi: ik vind dit echt een heel handig stukje voor mijn autobiografie. ik moest een stukje zoeken van 23-11-2003 en...GELUKT!!! [lees meer...]
Muerders J.L.C.: Oplossing puzzel : haardvuur. [lees meer...]
Sersjo Kantebeen: De oplossing van de puzzel woordzoeker is: HAARDVUUR. [lees meer...]
S Benfield: Haardvuur [lees meer...]
S Kantebeen: Haardvuur [lees meer...]

Foto's

Station Zoetermeer in de sneeuw; station Zoetermeer 10 december 2017
Nieuwe bestemmingen; station Zoetermeer 18 december 2016


 

   ZoetermeerOV is een site van Maarten Batenburg.   Bezoek ook eens OVcentraal en Maarten.OVcentraal.     Copyright 2004 - 2019. |