ZoetermeerOV

Al het openbaar vervoer in Zoetermeer. Trein tram bus en meer.
Doorzoek nieuwsberichten  
[printversie]         | | |
 
 

 

Nieuws

< 1521 / 1522 / 1523 >

Bussen ouderenvervoer worden vervangen

zaterdag 9 augustus 2008

Het ouderenvervoer in Zoetermeer krijgt twee splinternieuwe bussen. Ze worden dinsdag 16 september officieel in gebruik genomen door wethouder Frank Speel. Dat gebeurt bij de halte Bijdorplaan van de Ouderenbus.
Volgens teamleider Paul van Hout van deze voorziening zijn de twee huidige voertuigen 'technisch volledig op'. "Dat is niet zo vreemd, want ze hebben allebei bijna 400.000 kilometer gereden."

De nieuwe bussen worden bekostigd door de gemeente Zoetermeer en diverse fondsen. De Ouderenbus bestaat 25 jaar. De voorziening is bedoeld voor senioren en mensen die moeilijk ter been zijn. Jaarlijks maken bijna duizend Zoetermeerders uit deze doelgroepen er gebruik van.

De twee bussen rijden van dinsdag tot en met zaterdag een vaste route door Zoetermeer. Sinds kort wordt ook naar de nieuwbouwwijk Oosterheem gereden, maar volgens Van Hout maken nog maar weinig ouderen gebruik van deze mogelijkheid. "Dat komt waarschijnlijk doordat veel Zoetermeerders nog niet bekend zijn met de uitbreiding van onze routes."

Ouderenbus Stadshart behoort tot populaire bestemmingen voor doelgroep

De chauffeurs van de twee ouderenbussen zijn de beroerdsten niet. Een hoogbejaarde Zoetermeerder, die even was vergeten dat de bus op maandag een afwijkende route rijdt, werd die dag met zijn bos bloemen toch keurig afgezet bij zijn jarige vrouw in het verpleeghuis.

En als een passagier langs de route woont maar ver weg van een halte, maakt chauffeur Theo Mooij (67) met plezier een tussenstop. "Ook rijd ik weleens door naar een winkel of een bank als dat wordt gevraagd. En uiteraard help ik de passagiers met in- en uitstappen en zet ik hun rollator achterin de bus."
Het is juist deze service, die de Ouderenbus (twee keer acht zitplaatsen) tot een geliefde voorziening bij de Zoetermeerse senioren maakt. De 87-jarige mevrouw N. van der Schraaf maakt er bijvoorbeeld al twintig jaar geregeld gebruik van. Ze zat ook maandagmiddag weer met vijf andere passagiers in één van de bussen. De reis ging deze keer naar de Noord Aa, waar het groepje op het terras van restaurant AaZicht met een drankje in de hand van het fraaie uitzicht genoot. Van der Schraaf: "De Ouderenbus brengt je op plaatsen waar je als oudere met loopproblemen anders met geen mogelijkheid kan komen. Ik vind het daarnaast erg gezellig in deze bus. Je kijkt wat om je heen en je maakt een praatje. Je voelt je minder alleen."
Het uitstapje van maandag maakte deel uit van het zomerprogramma van de Ouderenbus. De voorziening brengt de senioren deze maanden onder meer naar kaasboerderij 't Geertje, Noord Aa, Ikea in Delft en Zoetermeerse tuincentra. Op de overige dagen van de week (uitgezonderd zondag) rijden de twee bussen een vaste route door de stad, waarbij onder meer wordt gestopt bij winkelcentra en verzorgings- en verpleeghuizen.
De 70-jarige Ton van de Kasteele is een zeer frequent gebruiker van de bus. En dan te bedenken dat hij vijf jaar terug nog nooit van de voorziening had gehoord. "Ik liep toevallig langs een halte van de Ouderenbus. De chauffeur vroeg me of ik ook mee wilde en sindsdien rijd ik heel vaak mee." Ook voor Marian Faeles is de bus de ontdekking van de eeuw. Met haar looprek lukt het haar niet om in de gewone bus te komen. "Maar dankzij de hulp van de chauffeur en de vele haltes in Zoetermeer kan ik toch overal komen waar ik wil. Ik ben met mijn 61 jaar eigenlijk nog te jong voor de Ouderenbus, maar jongere mensen met mobiliteitsproblemen mogen er ook gebruik van maken."
Chauffeur Theo Mooij glundert bij het aanhoren van al die complimenten. Hij heeft jarenlang in de zorg gewerkt en zag in die periode geregeld de Ouderenbus staan of voorbij rijden. "Ik dacht steeds: als ik met pensioen lijkt het me leuk ook op de bok van zo'n auto te zitten. Ik rijd graag en vind het leuk om met oudere mensen om te gaan."
Hij zit inmiddels twee jaar twee dagdelen per week 'op de bok' en hij heeft er nog geen moment spijt van gehad dat hij zich als vrijwilliger heeft aangemeld. "Het is een fantastische job. Ik kan me op deze manier verdienstelijk maken en ik heb een erg dankbaar publiek. Bovendien is het vaak ronduit gezellig in de bus."
Het Zoetermeerse stel Jan en Greet van 't Hoff, respectievelijk 78 en 76 jaar oud, beaamt dat volmondig. "We maken er elke week wel een paar keer gebruik van, bijvoorbeeld om te winkelen in het Stadshart." Chauffeur Theo Mooij: "Ja, het Stadshart is een erg populaire bestemming en dat is niet aan leeftijd gebonden. Zo stapt een 93-jarige vrouw geregeld op zaterdag in de Ouderenbus om op de markt aardappelen te kopen."

Uitleg
De Ouderenbus reed precies 25 jaar geleden voor het eerst door Zoetermeer. Het project werd in 1983 opgezet om ouderen mobieler te maken en werdzoekenden de gelegenheid te bieden ervaring op te doen als chauffeur. Het eerste doel is nog steeds van kracht, maar de chauffeurs zijn inmiddels vrijwilligers die met vut of pensioen zijn. Het gaat om tien vaste chauffeurs en acht reservebestuurders, onder wie één vrouw. De Ouderenbus is bedoeld voor senioren en mensen van alle leeftijden die moeilijk ter been zijn. Een pluspunt van de bus is dat de chauffeur helpt bij het in- en uitstappen en indien van toepassing de rollator achterin de bus plaatst. Een ander voordeel is dat de haltes grotendeels bij verpleeghuizen, ouderenwooncomplexen, zorgvoorzieningen en winkelcentra liggen. Er maken jaarlijks bijna duizend ouderen en (andere) mensen met een mobiliteitshandicap, gebruik van de voorziening. De twee voertuigen waarover de Ouderenbus beschikt, hebben allebei acht zitplaatsen. De bussen rijden van dinsdag tot en met zaterdag een vaste route door de stad. In de zomermaanden is er elke maandag een speciale bestemming, veriërend van de Noord Aa en bowlingcentrum Westerpark tot tuincentra en Ikea in Delft. De Ouderenbus beschikt in Zoetermeer over de lijnen 65 en 66. De vervoerskosten zijn gelijk aan het gereduceerde tarief van het openbaar vervoer.


Bericht geplaatst op zondag 12 oktober 2008 | Laatste update op vrijdag 30 januari 2009
Letterlijk bericht Algemeen Dagblad editie Zoetermeer van zaterdag 9 augustus 2008
Meer nieuwsberichten over | Ouderenbus

Reageer ook op dit nieuwsbericht!

Wil jij ook je mening laten weten? Vul dan onderstaand formulier in!
Voor de duidelijkheid: dit is dus niet de mogelijkheid om de redactie van ZoetermeerOV privé een bericht te sturen. Je iemeeladres is verplicht opdat de redactie je eventueel kan bereiken of beantwoorden.
ZoetermeerOV behoudt zich echter nadrukkelijk het recht voor, om verkeerde reacties (iedereen weet wat ik bedoel) zonder melding te verwijderen.

Naam
Mailadres; verplicht, wordt niet publiekelijk getoond
Mailadres; moet precies gelijk zijn, ter controle tegen spammers
Titel

 

Werkzaamheden & omleidingen

» NS
» Connexxion
» HTM
» RET
» Arriva


Reacties

Flora Wagemans: Hoe kani ik per email een rit binnen zoetermeer aanvragen? [lees meer...]
Uw naam: Komende weer en de maandag erop geen treinen van/naar Zoetermeer wegens werkzaamheden bij Goud. NS vervangt gedurende meer dn 1 week een kwartierdienst per t [lees meer...]
Khalid El bahraoui: Hoe kan ik zilverdomm met bus vanaf station Zoetermeer een welke ?ik kom ban Amsterdam met trein een heb geen idee hoe ? Merci [lees meer...]
Dewi: ik vind dit echt een heel handig stukje voor mijn autobiografie. ik moest een stukje zoeken van 23-11-2003 en...GELUKT!!! [lees meer...]
Muerders J.L.C.: Oplossing puzzel : haardvuur. [lees meer...]
Sersjo Kantebeen: De oplossing van de puzzel woordzoeker is: HAARDVUUR. [lees meer...]
S Benfield: Haardvuur [lees meer...]
S Kantebeen: Haardvuur [lees meer...]

Foto's

Station Zoetermeer in de sneeuw; station Zoetermeer 10 december 2017
Nieuwe bestemmingen; station Zoetermeer 18 december 2016


 

   ZoetermeerOV is een site van Maarten Batenburg.   Bezoek ook eens OVcentraal en Maarten.OVcentraal.     Copyright 2004 - 2019. |