ZoetermeerOV

Al het openbaar vervoer in Zoetermeer. Trein tram bus en meer.
Doorzoek nieuwsberichten  
[printversie]         | | |
 
 

 

Nieuws

< 152 / 153 / 154 >

Aanrijding bus-trein te Nootdorp

zaterdag 9 maart 2002

Zaterdagochtend 9 maart om circa 08:45 vond een aanrijding plaats tussen een trein en een bus op een overweg bij Nootdorp. De lijnbus raakte zwaarbeschadigd; wonderbaarlijk genoeg vielen er geen gewonden.

De Intercity van Zwolle (treinnummer 520, gereden door de Koploper 4209)(in het weekend begint deze trein niet in Groningen) naar Den Haag Centraal (geplande aankomst 08:53) reed waarschijnlijk op volle snelheid (130 km/h) toen de machinist op de overweg in de Veenweg een bus zag staan. De overweg ligt net om de hoek na een onoverzichtelijke boog. Het betrof lijnbus 131 Den Haag Centraal - Nootdorp - Pijnacker van 08:34 uit Den Haag. Wat de 34-jarige machinst uit Leiden niet wist, is dat de bus (nummer 1106, een gele O408) al leeg was. De bus was even ervoor met pech aan de versnellingsbak vast komen te staan, precies midden op de overweg. Al voor de automatische halve overwegbomen (AHOB) begonnen te rinkelen, handelde de 39-jarige buschauffeur uit Zoetermeer snel maar juist: hij sommeerde de twee reizigers uit te stappen. Hij probeerde de bus nog te starten, maar stapte zelf ook snel uit toen de overwegbomen zich sloten.
De treinmachinist had inmiddels een noodremming ingezet. Tevens informeerde hij de reizigers en conducteurs zich schrap te houden in verband met een botsing.

Maar goed, want niet veel later knalde de trein tegen de bus. De bus werd van de overweg afgeduwd, veegde een spoorboom met bijhorende installatie de sloot in, vernielde de leuning van de naastgelegen brug over een slootje, raakte een seinpaal (voor de richting Zoetermeer), en kwam uiteindelijk zo'n 30 meter verderop tot stilstand. Aan de niet-deurzijde van de bus zit een krater; de bus is gebogen, waardoor deze wat leek op een gelede bus in een bocht. Alle ruiten zijn versplinterd, met uitzondering van de voor- en achterruit.
De machinist was ondertussen overstuur geraakt. Hij wist immers niet dat de bus al leeg was, en vreesde voor slachtoffers. In paniek is hij door de trein naar achteren gerend. Naderhand is de machinist door collega's opgevangen.

Het treinverkeer werd uiteraard stilgelegd. Er reden bussen tussen Den Haag Centraal en Zoetermeer. Reizigers werden geadviseerd gebruik te maken van de Zoetermeer Stadslijn, die erg adequaat met gekoppelde stellen reed, ongewoon voor een normale zaterdag. Doorgaande reizigers konden het beste omrijden via Rotterdam, Leiden of zelfs Schiphol (voor de richting Amersfoort en verder).

Omstreek 11:20 reed de trein op eigen kracht terug richting Zoetermeer. Enkel de doorloopdeuren aan de voorkant van de Koploper bleken licht gedeukt. Wel zal deze vernieuwd moeten worden, omdat de sterkte van de constructie waarschijnlijk verloren is gegaan.

Een zware autokraan werd op de A12-afrit geplaatst, welke enige uren nodig had om op te bouwen, alsvorens de bus van het spoor te slepen. De bus werd om 13:00 aan de achterkant iets opgetild, waarna een lier op een sleepwagen de bus van het spoor trok. De bus belandde in het gras, waarna de bus beter in de riemen kon gehangen worden. De bus werd op een dieplader gezet, welke op 14:40 onder politie-escorte in richting Zoetermeer vertrok. De bestemming was de politiewerkplaats op het industrieterrein Zichtenburg in Den Haag, ook al toonde de bestemmingsaanduiding op de voorkant van de bus nog altijd stug Pijnacker. De politie onderzoekt het wrak op mogelijke strafbare technische gebreken. De schade wordt geschat op 200.000 euro.

Vanaf 16:30 mochten de eerste treinen weer over de overweg rijden, hetzij met beperkte snelheid.


Bericht geplaatst op donderdag 21 maart 2002
Bronnen: diverse media en eigen waarnemingen.
Meer nieuwsberichten over | Ongeplande verstoringen Den Haag - Gouda

Reageer ook op dit nieuwsbericht!

Wil jij ook je mening laten weten? Vul dan onderstaand formulier in!
Voor de duidelijkheid: dit is dus niet de mogelijkheid om de redactie van ZoetermeerOV privé een bericht te sturen. Je iemeeladres is verplicht opdat de redactie je eventueel kan bereiken of beantwoorden.
ZoetermeerOV behoudt zich echter nadrukkelijk het recht voor, om verkeerde reacties (iedereen weet wat ik bedoel) zonder melding te verwijderen.

Naam
Mailadres; verplicht, wordt niet publiekelijk getoond
Mailadres; moet precies gelijk zijn, ter controle tegen spammers
Titel

 

Werkzaamheden & omleidingen

» NS
» Connexxion
» HTM
» RET
» Arriva


Reacties

Flora Wagemans: Hoe kani ik per email een rit binnen zoetermeer aanvragen? [lees meer...]
Uw naam: Komende weer en de maandag erop geen treinen van/naar Zoetermeer wegens werkzaamheden bij Goud. NS vervangt gedurende meer dn 1 week een kwartierdienst per t [lees meer...]
Khalid El bahraoui: Hoe kan ik zilverdomm met bus vanaf station Zoetermeer een welke ?ik kom ban Amsterdam met trein een heb geen idee hoe ? Merci [lees meer...]
Dewi: ik vind dit echt een heel handig stukje voor mijn autobiografie. ik moest een stukje zoeken van 23-11-2003 en...GELUKT!!! [lees meer...]
Muerders J.L.C.: Oplossing puzzel : haardvuur. [lees meer...]
Sersjo Kantebeen: De oplossing van de puzzel woordzoeker is: HAARDVUUR. [lees meer...]
S Benfield: Haardvuur [lees meer...]
S Kantebeen: Haardvuur [lees meer...]

Foto's

Station Zoetermeer in de sneeuw; station Zoetermeer 10 december 2017
Nieuwe bestemmingen; station Zoetermeer 18 december 2016


 

   ZoetermeerOV is een site van Maarten Batenburg.   Bezoek ook eens OVcentraal en Maarten.OVcentraal.     Copyright 2004 - 2019. |