ZoetermeerOV

Al het openbaar vervoer in Zoetermeer. Trein tram bus en meer.
Doorzoek nieuwsberichten  
[printversie]         | | |
 
 

 

Nieuws

< 1569 / 1570?print=1?print=1 / 1571 >

Veiligheid op tweede plek bij aanleg RandstadRail

donderdag 4 december 2008

Tijd en geld stonden bij de aanleg van RandstadRail hoger op de agenda dan veiligheid. De voorzieningen die zijn genomen om de veiligheid van het lightrailproject te waarborgen, blijken onvoldoende te hebben gewerkt. Dat staat in een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, dat donderdag is gepubliceerd.

Onder leiding van Pieter van Vollenhoven onderzocht de raad de lightrailverbinding tussen Den Haag, Zoetermeer en Rotterdam. RandstadRail werd in 2006, kort na de oplevering, geteisterd door een reeks ongevallen. Bij de vijfde ontsporing raakten 17 reizigers gewond.

Te veel haast
Volgens de raad is er bij de aanleg van RandstadRail te veel haast gemaakt. 'In de praktijk werd vooral op tijd en geld gestuurd, niet op veiligheid. In het bestuurlijk overleg van het Stadsgewest Haaglanden over RandstadRail stond het onderwerp veiligheid niet structureel en niet periodiek op de agenda', zo staat in het rapport.

Zeker omdat zo veel mensen gebruik maken van een ov-voorziening als RandstadRail, hoort de veiligheid voorop te staan, vindt de raad. Een zegsman noemde de lagere prioriteit van veiligheid dan ook 'niet juist'.

Verplicht
Het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft in 2002 veiligheidsrichtlijnen vastgesteld voor de aanleg van lightrailtrajecten. De raad van Van Vollenhoven concludeerde dat dit document voor RandstadRail niet voldoende is benut. Een van de redenen is, dat dit 'normdocument' wettelijk niet bindend is. De raad beveelt de verkeersminister dan ook aan, om deze regels in de toekomst verplicht te stellen.

In mei vorig jaar schreef de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) al een rapport over de ontsporingen. Ook zij concludeerde dat er iets mis was met de veiligheid. De controle hierop zou 'in brede zin' niet in orde zijn geweest.

Download het rapport PDF-bestand (6,93 mb)


Bericht geplaatst op maandag 15 december 2008 | Laatste update op zaterdag 14 maart 2009
Bron: Volkskrant van 4 december 2008
Meer nieuwsberichten over | RandstadRail

Reageer ook op dit nieuwsbericht!

Wil jij ook je mening laten weten? Vul dan onderstaand formulier in!
Voor de duidelijkheid: dit is dus niet de mogelijkheid om de redactie van ZoetermeerOV privé een bericht te sturen. Je iemeeladres is verplicht opdat de redactie je eventueel kan bereiken of beantwoorden.
ZoetermeerOV behoudt zich echter nadrukkelijk het recht voor, om verkeerde reacties (iedereen weet wat ik bedoel) zonder melding te verwijderen.

Naam
Mailadres; verplicht, wordt niet publiekelijk getoond
Mailadres; moet precies gelijk zijn, ter controle tegen spammers
Titel

 

Werkzaamheden & omleidingen

» NS
» Connexxion
» HTM
» RET
» Arriva


Reacties

Flora Wagemans: Hoe kani ik per email een rit binnen zoetermeer aanvragen? [lees meer...]
Uw naam: Komende weer en de maandag erop geen treinen van/naar Zoetermeer wegens werkzaamheden bij Goud. NS vervangt gedurende meer dn 1 week een kwartierdienst per t [lees meer...]
Khalid El bahraoui: Hoe kan ik zilverdomm met bus vanaf station Zoetermeer een welke ?ik kom ban Amsterdam met trein een heb geen idee hoe ? Merci [lees meer...]
Dewi: ik vind dit echt een heel handig stukje voor mijn autobiografie. ik moest een stukje zoeken van 23-11-2003 en...GELUKT!!! [lees meer...]
Muerders J.L.C.: Oplossing puzzel : haardvuur. [lees meer...]
Sersjo Kantebeen: De oplossing van de puzzel woordzoeker is: HAARDVUUR. [lees meer...]
S Benfield: Haardvuur [lees meer...]
S Kantebeen: Haardvuur [lees meer...]

Foto's

Station Zoetermeer in de sneeuw; station Zoetermeer 10 december 2017
Nieuwe bestemmingen; station Zoetermeer 18 december 2016


 

   ZoetermeerOV is een site van Maarten Batenburg.   Bezoek ook eens OVcentraal en Maarten.OVcentraal.     Copyright 2004 - 2019. |