ZoetermeerOV

Al het openbaar vervoer in Zoetermeer. Trein tram bus en meer.
Doorzoek nieuwsberichten  
[printversie]         | | |
 
 

 

Nieuws

< 1574 / 1575?print=1 / 1576 >

Nieuwe Sprinter in startblokken

maandag 29 december 2008

De Nederlandse Spoorwegen zetten vanaf januari nieuwe Sprinters in tussen Den Haag Centraal en Gouda/Utrecht. De spiksplinternieuwe stoptreinen zouden al vanaf medio december gaan rijden, maar door kinderziektes is de ingebruikneming vertraagd.

De voertuigen hebben een gelijkvloerse instap vanaf het perron, wat het reizen voor mindervaliden aantrekkelijker maakt. De treinen hebben, in tegenstelling tot de oude Sprinters, airconditioning. Aan boord zijn cameratoezicht en informatieschermen met actuele aankomst- en aansluittijden. Glazen wanden, ook achter de machinistencabine, moeten zorgen voor een open en transparante indeling.

De NS zet met de nieuwe Sprinters in op meer comfort. Een minpunt is het ontbreken van toilets, geven ook de Spoorwegen toe. De wc-ruimtes zouden in de trein een bron van vandalisme zijn. "Gelet op de gemiddelde reistijd van de Sprinter is een toilet niet nodig. Vergelijk het met de bus en metro," zegt een NS-woordvoerder.

De nieuwe voertuigen worden de komende maand eerst ingezet op de lijn Den Haag-Gouda/Utrecht, die in onze regio stopt bij de stations Den Haag Centraal, Voorburg, Ypenburg (Den Haag), Zoetermeer en Zoetermeer-Oost. De Spoorwegen hadden in eerste instantie 35 Sprinters besteld bij de fabrikanten Siemens en Bombardier. Daar zijn recent nog 64 nieuwe voertuigen bijgekomen, die later in 2009 worden ingezet. Met de order is in totaal een investering van 647 miljoen euro gemoeid.

De nieuwe Sprinters zijn ook energiezuiniger. Ze verbruiken minder elektriciteit doordat ze bij het remmen elektriciteit terugleveren aan de bovenleiding, waarmee andere treinen in de buurt 'gevoed' kunnen worden. Het levert een besparing van CO2-uitstoot op van 18.000 ton per jaar.

De term Sprinter is in de plaats van de stoptrein gekomen en is gericht op snel vervoer tussen kleinere stations en naar grote steden en Intercity-knooppunten. De naam werd ook gebruikt voor de voormalige Zoetermeer Stadslijn. De oude gele 'Zoetermeerse' Sprinters zijn omgebouwd tot blauw-witte stoptreinen die nog steeds door Nederland rijden.


Bericht geplaatst op vrijdag 2 januari 2009
Letterlijk bericht Algemeen Dagblad editie Zoetermeer van maandag 29 december 2008
Meer nieuwsberichten over | Sprinter / materieel | Wijzigingen dienstregeling trein

Reageer ook op dit nieuwsbericht!

Wil jij ook je mening laten weten? Vul dan onderstaand formulier in!
Voor de duidelijkheid: dit is dus niet de mogelijkheid om de redactie van ZoetermeerOV privé een bericht te sturen. Je iemeeladres is verplicht opdat de redactie je eventueel kan bereiken of beantwoorden.
ZoetermeerOV behoudt zich echter nadrukkelijk het recht voor, om verkeerde reacties (iedereen weet wat ik bedoel) zonder melding te verwijderen.

Naam
Mailadres; verplicht, wordt niet publiekelijk getoond
Mailadres; moet precies gelijk zijn, ter controle tegen spammers
Titel

 

Werkzaamheden & omleidingen

» NS
» Connexxion
» HTM
» RET
» Arriva


Reacties

Flora Wagemans: Hoe kani ik per email een rit binnen zoetermeer aanvragen? [lees meer...]
Uw naam: Komende weer en de maandag erop geen treinen van/naar Zoetermeer wegens werkzaamheden bij Goud. NS vervangt gedurende meer dn 1 week een kwartierdienst per t [lees meer...]
Khalid El bahraoui: Hoe kan ik zilverdomm met bus vanaf station Zoetermeer een welke ?ik kom ban Amsterdam met trein een heb geen idee hoe ? Merci [lees meer...]
Dewi: ik vind dit echt een heel handig stukje voor mijn autobiografie. ik moest een stukje zoeken van 23-11-2003 en...GELUKT!!! [lees meer...]
Muerders J.L.C.: Oplossing puzzel : haardvuur. [lees meer...]
Sersjo Kantebeen: De oplossing van de puzzel woordzoeker is: HAARDVUUR. [lees meer...]
S Benfield: Haardvuur [lees meer...]
S Kantebeen: Haardvuur [lees meer...]

Foto's

Station Zoetermeer in de sneeuw; station Zoetermeer 10 december 2017
Nieuwe bestemmingen; station Zoetermeer 18 december 2016


 

   ZoetermeerOV is een site van Maarten Batenburg.   Bezoek ook eens OVcentraal en Maarten.OVcentraal.     Copyright 2004 - 2019. |