ZoetermeerOV

Al het openbaar vervoer in Zoetermeer. Trein tram bus en meer.
Doorzoek nieuwsberichten  
[printversie]         | | |
 
 

 

Nieuws

< 1575 / 1576 / 1577 >

Conflict over kunstwerk

dinsdag 23 december 2008

Kunstenaar Joost van den Toorn is boos op de gemeente Zoetermeer, die bij de financiële afwikkeling van het door hem gemaakte kunstwerk De Aardappelmannetjes ruim 5000 euro aan gemaakte extra kosten niet wil betalen.

Kunstenaar Joost van den Toorn tijdens de installatie van De Aardappelmannetjes. FOTO NICO SCHOUTEN "Van de 12.000 euro onvoorziene kosten die volgens afspraak door de gemeente zou worden betaald, krijg ik maar 7000 euro," zegt de Zaandammer.

Hij heeft berekend dat het beeld, waar hij inclusief voorbereiding twee jaar mee bezig is geweest, hem niets heeft opgeleverd. "Ik ben kortom gewoon de sigaar, want ik kom uiteindelijk net onder nul uit."

De Aardappelmannetjes staat bij hét vervoersknooppunt van Zoetermeer, Centrum West. Het opvallende, 8.20 meter hoge beeld bestaat uit drie enorme keien. Met een totaal gewicht van 40 ton is het volgens de maker het zwaarste kunstwerk van Nederland. De bovenste twee keien hebben vergulde ogen, een vergulde neus (van anderhalve meter) en een vergulde mond. De stenen, die miljoenen jaren oud zijn, komen uit de laatste steengroeve van Denemarken.

Volgens Van den Toorn zitten de meerkosten vooral in de hijsconstructie. "De platen zijn met een soort pluggen op de stenen gemonteerd. Dat hebben we gedaan om aan de Arbo-eisen te voldoen. Een eerder bedachte stalen kooi bleek om die reden onveilig. Ook de bekisting van de gouden neuzen, die er als bescherming tijdens de installatie omheen zijn gezet, waren niet opgenomen in de oorspronkelijke begroting. De gemeente ziet ze niet als onvoorziene kosten."

In een brief aan wethouder Pieter Smit (D66, cultuur) schrijft Van den Toorn: 'Het honorarium voor een beeld op die plek had mijns inziens eigenlijk minimaal 125.000 euro in plaats van 80.000 euro moeten zijn. Ik ben natuurlijk blij dat jullie mij niet met mijn veertig ton gezaagde keien de mist in hebben gestuurd en mij de kans hebben gegeven één van mijn beste beelden te realiseren.'

Volgens Van den Toorn betekent het niet betalen van de laatste voor het beeld gemaakte kosten dat hij nu zelf opdraait voor zaken als huur van een vrachtauto en aankoop van een flinke hoeveelheid duur hardhout (voor keggen om de keien te stutten).

Wethouder Pieter Smit ontkent desgevraagd dat de kunstenaar 'een loer is gedraaid'. Volgens Smit is het budget tussentijds al een keer verhoogd met 9000 euro voor onvoorziene extra kosten. "Daarna kwam de kunstenaar met nog een verhoging van de kosten met 12.500 euro. Hiervan hebben wij 7100 euro wel betaald. Van het overige bedrag van 5400 euro kon niet worden aangegeven dat het onvoorzien was. We hebben alle toegezegde bedragen betaald. Onvoorziene zaken zijn voor de kunstenaar ook extra kostenposten, die betalen we dan ook. Maar als dit bedrag blijft oplopen en een deel daarvan wel te voorzien was, dan kunnen wij dit ook niet meer verantwoorden. Het is heel vervelend voor de kunstenaar dat hij nu stelt er niets aan verdiend te hebben. Maar als gemeente zijn wij hierin gewoon een zakelijke partner," stelt de wethouder. Ondanks zijn tevredenheid over het kunstwerk stelt Van den Toorn bitter vast: "Het is eigenlijk een schande. Ze hebben me voor 20.000 euro anderhalf jaar laten werken. Dat is minder dan de huur en de kachel van mijn atelier. Er wordt met kunstenaars in Nederland omgegaan zoals een supermarkt omgaat met zijn leveranciers."


Bericht geplaatst op vrijdag 2 januari 2009
Letterlijk bericht Algemeen Dagblad editie Zoetermeer van dinsdag 30 november 1999
Meer nieuwsberichten over | Kunst | Centrum West

Reageer ook op dit nieuwsbericht!

Wil jij ook je mening laten weten? Vul dan onderstaand formulier in!
Voor de duidelijkheid: dit is dus niet de mogelijkheid om de redactie van ZoetermeerOV privé een bericht te sturen. Je iemeeladres is verplicht opdat de redactie je eventueel kan bereiken of beantwoorden.
ZoetermeerOV behoudt zich echter nadrukkelijk het recht voor, om verkeerde reacties (iedereen weet wat ik bedoel) zonder melding te verwijderen.

Naam
Mailadres; verplicht, wordt niet publiekelijk getoond
Mailadres; moet precies gelijk zijn, ter controle tegen spammers
Titel

 

Werkzaamheden & omleidingen

» NS
» Connexxion
» HTM
» RET
» Arriva


Reacties

Coen Rijn: Ik denk dat een busbaan heel goed is. Het is in elk geval minder "gevoelig" dan rails [lees meer...]
Flora Wagemans: Hoe kani ik per email een rit binnen zoetermeer aanvragen? [lees meer...]
Uw naam: Komende weer en de maandag erop geen treinen van/naar Zoetermeer wegens werkzaamheden bij Goud. NS vervangt gedurende meer dn 1 week een kwartierdienst per t [lees meer...]
Khalid El bahraoui: Hoe kan ik zilverdomm met bus vanaf station Zoetermeer een welke ?ik kom ban Amsterdam met trein een heb geen idee hoe ? Merci [lees meer...]
Dewi: ik vind dit echt een heel handig stukje voor mijn autobiografie. ik moest een stukje zoeken van 23-11-2003 en...GELUKT!!! [lees meer...]
Muerders J.L.C.: Oplossing puzzel : haardvuur. [lees meer...]
Sersjo Kantebeen: De oplossing van de puzzel woordzoeker is: HAARDVUUR. [lees meer...]
S Benfield: Haardvuur [lees meer...]

Foto's

Eerste weken EBS in Zoetermeer; Zoetermeer 01 september 2019
Eerste weken EBS in Zoetermeer; Zoetermeer 01 september 2019


 

   ZoetermeerOV is een site van Maarten Batenburg.   Bezoek ook eens OVcentraal en Maarten.OVcentraal.     Copyright 2004 - 2019. |