ZoetermeerOV

Al het openbaar vervoer in Zoetermeer. Trein tram bus en meer.
Doorzoek nieuwsberichten  
[printversie]         | | |
 
 

 

Nieuws

< 1598 / 1599 / 1600 >

Nieuwe Zoro-buslijn op de lange baan

vrijdag 30 januari 2009

Reizigers die gebruik willen maken van de nieuwe snelle busverbinding tussen Zoetermeer en Rotterdam (Zoro-bus), moeten voorlopig geduld hebben. De gemeente Lansingerland verwacht niet dat de bus voor 2011 zal rijden.
Oorzaak van de vertraging zijn langdurige procedures. Protesten van omwonenden en onder meer natuurorganisaties hebben geleid tot aanpassingen van het tracé van de zeven kilometer lange busbaan. Bovendien is het de projectorganisatie Randstadrail niet gelukt om alle grond op minnelijke wijze te verwerven. Eigenaren die hun grond niet willen afstaan, wacht nu een onteigeningsprocedure. Mogelijk an die procedure nog eens twee jaar in beslag nemen.

De Zoro-bus zal in de toekomst vanaf Centrum-West via Bleiswijk naar Randstadrailhalte Rodenrijs rijden. Daar kunnen reizigers overstappen op de Erasmuslijn naar het centrum van Rotterdam.

Nog minstens twee jaar wachten op Zoro-buslijn

Reizigers hoeven voorlopig niet te rekenen op de snelle busverbinding tussen Berkel en Zoetermeer. Langdurige procedures en tegenslag bij de grondverwerving vertragen de komst van deze Zoro-bus. De gemeente Lansingerland, waar de vrije busbaan dwars doorheen gaat, verwacht dat de bus niet voor 2011 zal rijden.

Protest van bewoners van de Berkelse Penninghlaan en natuurorganisatie Vlinderstrik zorgde vorig jaar al voor vertraging. De actievoeders vreesden dat het tracé ten koste zou gaan van een bos tussen de Wilderskade en station Rodenrijs; inmiddels zijn de plannen aangepast en wordt de baan ingepast in het groen.

De plannen zijn ook al aangepast aan de eisen van natuurvereniging Rotta, die het natuurgebied ten noorden van de Bleiswijkse Anthuriumweg wil beschermen. "De bus gaat nu tussen Bleiswijk en Zoetermeer zoveel mogelijk over bestaande wegen zoals de Groenendaalseweg," licht Joan van der Veen van projectbureau Randstadrail, verantwoordelijk voor de aanleg, toe. Van der Veen stelde in 2007 nog in deze krant dat de Zoro-bus in 2008 zou gaan rijden.

Dan is er nog tegenslag bij de grondverwerving. Niet alle eigenaren willen meewerken. "We beginnen met een onteigeningsprocedure. Dat het niet is gelukt om alle grond te verkrijgen via minnelijke verwerving, is een tegenvaller. Probleem is dat we het tracé wat hebben verlegd en dus weer met nieuwe grondeigenaren te maken krijgen. Bovendien doorkruist het tracé vele percelen. Je moet dus met veel eigenaren onderhandelen."

Het bureau probeert intussen zoveel mogelijk te doen. Er wordt al gewerkt bij Randstadrail-station Rodenrijs, dat de overstaphalte wordt voor de Zoro-reizigers. "We hebben al zand opgebracht zodat we dit jaar kunnen beginnen met de aanleg van het busplein."

De gemeente Lansingerland gaat er al vanuit dat 2010 niet zal worden gehaald. Van der Veen waagt zich niet meer aan voorspellingen. "We hopen over een maand een nieuwe planning te hebben. De onteigening kan voor verdere vertraging zorgen. Als je deze procedure helemaal moet uitlopen, dan ben je twee jaar verder."


Bericht geplaatst op vrijdag 30 januari 2009 | Laatste update op zaterdag 31 januari 2009
Letterlijk bericht Algemeen Dagblad editie Zoetermeer van vrijdag 30 januari 2009
Meer nieuwsberichten over | Zoro-lijn

Reageer ook op dit nieuwsbericht!

Wil jij ook je mening laten weten? Vul dan onderstaand formulier in!
Voor de duidelijkheid: dit is dus niet de mogelijkheid om de redactie van ZoetermeerOV privé een bericht te sturen. Je iemeeladres is verplicht opdat de redactie je eventueel kan bereiken of beantwoorden.
ZoetermeerOV behoudt zich echter nadrukkelijk het recht voor, om verkeerde reacties (iedereen weet wat ik bedoel) zonder melding te verwijderen.

Naam
Mailadres; verplicht, wordt niet publiekelijk getoond
Mailadres; moet precies gelijk zijn, ter controle tegen spammers
Titel

 

Werkzaamheden & omleidingen

» NS
» Connexxion
» HTM
» RET
» Arriva


Reacties

Flora Wagemans: Hoe kani ik per email een rit binnen zoetermeer aanvragen? [lees meer...]
Uw naam: Komende weer en de maandag erop geen treinen van/naar Zoetermeer wegens werkzaamheden bij Goud. NS vervangt gedurende meer dn 1 week een kwartierdienst per t [lees meer...]
Khalid El bahraoui: Hoe kan ik zilverdomm met bus vanaf station Zoetermeer een welke ?ik kom ban Amsterdam met trein een heb geen idee hoe ? Merci [lees meer...]
Dewi: ik vind dit echt een heel handig stukje voor mijn autobiografie. ik moest een stukje zoeken van 23-11-2003 en...GELUKT!!! [lees meer...]
Muerders J.L.C.: Oplossing puzzel : haardvuur. [lees meer...]
Sersjo Kantebeen: De oplossing van de puzzel woordzoeker is: HAARDVUUR. [lees meer...]
S Benfield: Haardvuur [lees meer...]
S Kantebeen: Haardvuur [lees meer...]

Foto's

Station Zoetermeer in de sneeuw; station Zoetermeer 10 december 2017
Nieuwe bestemmingen; station Zoetermeer 18 december 2016


 

   ZoetermeerOV is een site van Maarten Batenburg.   Bezoek ook eens OVcentraal en Maarten.OVcentraal.     Copyright 2004 - 2019. |