ZoetermeerOV

Al het openbaar vervoer in Zoetermeer. Trein tram bus en meer.
Doorzoek nieuwsberichten  
[printversie]         | | |
 
 

 

Nieuws

< 1609 / 1610 / 1611 >

'Gratis ov voor ouderen met Zoetermeerpas'

zondag 1 februari 2009

Zoetermeerders van 65 jaar en ouder met een Zoetermeerpas moeten een halfjaar gratis met het openbaar vervoer kunnen reizen. Daarvoor pleiten PvdA en Leefbaar Zoetermeer in de gemeenteraad. Zij roepen het stadsbestuur op de mogelijkheid te onderzoeken van gratis ov voor deze groep ouderen.
De partijen verwijzen naar een vergelijkbaar experiment in Den Haag. Daar mogen ouderen met een zogenoemde ooievaarspas sinds 1 januari een jaar lang gratis met de trams en bussen van de HTM. De ooievaarspas is net als de Zoetermeerpas bedoeld voor mensen met een laag inkomen.

"We denken niet aan gratis openbaar vervoer voor alle ouderen. Dat is niet te betalen," zegt mede-initiatiefnemer Jochem den Dulk van Leefbaar Zoetermeer. "Ouderen met een kleiner inkomen zijn er veel meer bij gebaat. Vaak rijden ze zelf geen auto meer."

De initiatiefnemers denken aan gratis reizen in het vervoersgebied van de HTM, inclusief Randstadrail en de tramlijnen tot in Den Haag. De kosten zijn een belangrijke factor. In Den Haag hebben 12.000 ouderen een kortingspas. De gemeente Den Haag trekt 1 miljoen euro uit voor het gratis ov-experiment. Ongeveer 7700 Zoetermeerders hebben een Zoetermeerpas. Onduidelijk is nog hoe groot de groep van 65 jaar en ouder is.

"We vragen de gemeente het een en ander uit te zoeken en door te rekenen. Er is een bedrag van 200.000 euro voor een proef met gratis openbaar vervoer. Wellicht kan dit budget bij de financiering worden betrokken. Als je de proef beperkt tot een halfjaar, kun je de kosten nog verder binnen de perken houden."

Tijdens de proef kunnen de ouderen net als in Den Haag alleen in de daluren, na negen uur 's ochtends, gratis reizen en in het weekeinde de hele dag.

De Zoetermeerse gemeenteraad boog zich in oktober vorig jaar over een voorstel om te gaan experimenteren met gratis ov in Zoetermeer. Het geld om in Zoetermeer te experimenteren met gratis openbaar is beschikbaar. De politieke partijen zijn het alleen nog niet over de wijze van besteden eens. De meeste voelen voor een proef op drukke winkeldagen of met ouderen en minima. Het stadsbestuur komt binnenkort met een voorstel. Zoals deze krant zaterdag meldde, pleiten Zoetermeer en Delft samen in een brief aan het stadsgewest Haaglanden voor gratis ov voor ouderen die zorg krijgen vanuit de WMO.


Bericht geplaatst op zondag 1 februari 2009
Letterlijk bericht Algemeen Dagblad editie Zoetermeer van zondag 1 februari 2009
Meer nieuwsberichten over | Tarieven & kaartjes | Politiek

J.A.M. Wubben-Wicherink heeft op zondag 8 maart 2015 de volgende reactie geplaatst.

de titel van uw reactie / betoog

Wij hebben het gehad 2 jaar geleden dat wij als ouderen boven de 80 jaar gratis met de regiotax konden reizen. Dat heb ik als geweldig ervaren. Heel erg jammer dat dit nu is afgelopen.
Als wij ouderen, korting zouden krijgen op de ov kaart zou dat heel erg welkom zijn.

Reageer ook op dit nieuwsbericht!

Wil jij ook je mening laten weten? Vul dan onderstaand formulier in!
Voor de duidelijkheid: dit is dus niet de mogelijkheid om de redactie van ZoetermeerOV privé een bericht te sturen. Je iemeeladres is verplicht opdat de redactie je eventueel kan bereiken of beantwoorden.
ZoetermeerOV behoudt zich echter nadrukkelijk het recht voor, om verkeerde reacties (iedereen weet wat ik bedoel) zonder melding te verwijderen.

Naam
Mailadres; verplicht, wordt niet publiekelijk getoond
Mailadres; moet precies gelijk zijn, ter controle tegen spammers
Titel

 

Werkzaamheden & omleidingen

» NS
» Connexxion
» HTM
» RET
» Arriva


Reacties

Flora Wagemans: Hoe kani ik per email een rit binnen zoetermeer aanvragen? [lees meer...]
Uw naam: Komende weer en de maandag erop geen treinen van/naar Zoetermeer wegens werkzaamheden bij Goud. NS vervangt gedurende meer dn 1 week een kwartierdienst per t [lees meer...]
Khalid El bahraoui: Hoe kan ik zilverdomm met bus vanaf station Zoetermeer een welke ?ik kom ban Amsterdam met trein een heb geen idee hoe ? Merci [lees meer...]
Dewi: ik vind dit echt een heel handig stukje voor mijn autobiografie. ik moest een stukje zoeken van 23-11-2003 en...GELUKT!!! [lees meer...]
Muerders J.L.C.: Oplossing puzzel : haardvuur. [lees meer...]
Sersjo Kantebeen: De oplossing van de puzzel woordzoeker is: HAARDVUUR. [lees meer...]
S Benfield: Haardvuur [lees meer...]
S Kantebeen: Haardvuur [lees meer...]

Foto's

Station Zoetermeer in de sneeuw; station Zoetermeer 10 december 2017
Nieuwe bestemmingen; station Zoetermeer 18 december 2016


 

   ZoetermeerOV is een site van Maarten Batenburg.   Bezoek ook eens OVcentraal en Maarten.OVcentraal.     Copyright 2004 - 2019. |