ZoetermeerOV

Al het openbaar vervoer in Zoetermeer. Trein tram bus en meer.
Doorzoek nieuwsberichten  
[printversie]         | | |
 
 

 

Nieuws

< 1654 / 1655 / 1656 >

Zoetermeer krijgt gratis ov

vrijdag 17 april 2009

Zoetermeer mag experimenteren met gratis openbaar vervoer. Ouderen met een Zoetermeerpas en kinderen van 4 tot en met 11 jaar kunnen vanaf het einde van dit jaar 15 maanden voor niks met de bus en de sneltram van Randstadrail.
Verkeerswethouder Pieter Smit (D66) krijgt politieke steun van de Zoetermeerse gemeenteraad voor zijn plannen. De gemeente trekt 200.000 euro uit voor het experiment. Het vrije reizen geldt alleen buiten de spits en binnen de gemeentegrenzen van Zoetermeer.

Naast ouderen en kinderen maakt ook de rest van Zoetermeer kans op een gratis kaartje. Rond de feestdagen-op vrijdagavond, zaterdag en de extra koopzondagen-mag iedereen vrij reizen. Ook mensen die zich nieuw vestigen in Zoetermeer krijgen vrijkaartjes.

De SP en de Lijst Hilbrand Nawijn in de gemeenteraad hebben hun bedenkingen bij het voortrekken van ouderen met een Zoetermeerpas. Deze gemeentelijke kortingspas is bedoeld voor mensen met een inkomen tot 120 procent van de bijstandsnorm. Wie daar dus net boven zit, valt buiten de boot.

De Lijst Nawijn waarschuwt voor de zogenoemde armoedeval. Doordat mensen die net boven deze inkomensgrens zitten, niet in aanmerking komen voor de kortingen van de Zoetermeerpas, lopen ze het risico uiteindelijk netto minder over te houden dan pashouders.

Volgens de gemeente zijn er 880 65-plussers met een Zoetermeerpas. Dat aantal zou nog hoger kunnen uitvallen, en daarmee ook de kosten van het gratis ov-experiment. Volgens wethouder Smit zijn er 2000 ouderen die in aanmerking komen voor een Zoetermeerpas. Het grootste deel van hen heeft dus geen kortingspas aangevraagd.

Het doel van het experiment is tweeledig: mensen kennis laten maken met het openbaar vervoer in de stad, en ouderen uit een sociaal isolement halen. Ook in Den Haag loopt een proef met gratis ov voor senioren.

Wethouder Smit ziet het voorlopig niet gebeuren dat gratis ov in heel Haaglanden wordt ingevoerd. "Sommige gemeente zijn er gewoon niet geďnteresseerd in."

'Bus en tram alternatief voor funshoppers'

Enthousiasme is er alvast van de reizigersorganisatie Rover voor de Zoetermeerse proef met gratis openbaar vervoer. "De doelgroepen –jongeren en ouderen– zijn heel goed gekozen," vindt Maarten Batenburg, woordvoerder van de zoetermeerse afdeling van Rover. "Jongeren hebben de toekomst dus is het goed om het ov-gebruik bij hen te stimuleren. Wat me ook aanspreekt is de sociale component van het plan, de ouderen met een Zoetermeerpas die gratis mogen reizen. Proeven met ouderen elders zijn erg succesvol."
Dat het reizen met de bus en de sneltram rond de feestdagen gratis wordt, vindt Batenburg niet meer dan terecht. "Ik vind dat eerlijk met het oog op het drie uur gratis parkeren in het Stadshart. Als je de drempel laag legt voor de automobilist, moet je dat ook doen voor het openbaar vervoer. Iemand die een plasma tv heeft gekocht, zal niet zo snel met de bus of de tram gaan. Maar voor funshoppers, mensen die wat kleding halen, is gratis ov echt wel een interessante optie."

'Deel van de ouderen zal buiten de boot vallen'

Vervoerder HTM ziet een proef voor gratis reizen met de bus en de tram als een 'promotie van het ov', maar waarschuwt voor een aantal nadelen. "Met dit soort proeven zijn er altijd grensgevallen, mensen die net boven de grens zitten. In dit geval dus ouderen die net iets te veel verdienen en daardoor buiten de boot vallen," licht een woordvoerder van de HTM toe.
"In Den Haag loopt een proef met gratis ov voor ouderen met een Ooievaarspas, een kaart voor minima net als de Zoetermeerpas. De reacties zijn positief, maar ook hier zitten mensen net over de grens of komen van buiten Den Haag. De klant verwacht eenduidigheid. We zien het liefst dat overal dezelfde regels gelden."

Reizen kost niks

Aanvulling Streekblad 3 april

De proef gaat in het vierde kwartaal in gelijk met de start van de nieuwe busvervoerder Veolia. "We willen hiermee laten zien dat we een goed openbaar vervoer hebben en hopen dat mensen hierdoor de auto laten staan", aldus wethouder Pieter Smit.
De proef duurt 15 maanden en de gemeente heeft 2 ton hiervoor gereserveerd.


Bericht geplaatst op zondag 26 april 2009 | Laatste update op zaterdag 9 mei 2009
Letterlijk bericht Algemeen Dagblad editie Zoetermeer van vrijdag 17 april 2009
Meer nieuwsberichten over | Tarieven & kaartjes

karel alberti heeft op woensdag 20 mei 2009 de volgende reactie geplaatst.

school gaande kinderen

mogen school gaande kinderen hier van gebruik maken
zij reizen meestal vanaf s,morgens 08.00uur
enn dit zal in de spits zijn.
b.v.d

Reageer ook op dit nieuwsbericht!

Wil jij ook je mening laten weten? Vul dan onderstaand formulier in!
Voor de duidelijkheid: dit is dus niet de mogelijkheid om de redactie van ZoetermeerOV privé een bericht te sturen. Je iemeeladres is verplicht opdat de redactie je eventueel kan bereiken of beantwoorden.
ZoetermeerOV behoudt zich echter nadrukkelijk het recht voor, om verkeerde reacties (iedereen weet wat ik bedoel) zonder melding te verwijderen.

Naam
Mailadres; verplicht, wordt niet publiekelijk getoond
Mailadres; moet precies gelijk zijn, ter controle tegen spammers
Titel

 

Werkzaamheden & omleidingen

» NS
» Connexxion
» HTM
» RET
» Arriva


Reacties

Flora Wagemans: Hoe kani ik per email een rit binnen zoetermeer aanvragen? [lees meer...]
Uw naam: Komende weer en de maandag erop geen treinen van/naar Zoetermeer wegens werkzaamheden bij Goud. NS vervangt gedurende meer dn 1 week een kwartierdienst per t [lees meer...]
Khalid El bahraoui: Hoe kan ik zilverdomm met bus vanaf station Zoetermeer een welke ?ik kom ban Amsterdam met trein een heb geen idee hoe ? Merci [lees meer...]
Dewi: ik vind dit echt een heel handig stukje voor mijn autobiografie. ik moest een stukje zoeken van 23-11-2003 en...GELUKT!!! [lees meer...]
Muerders J.L.C.: Oplossing puzzel : haardvuur. [lees meer...]
Sersjo Kantebeen: De oplossing van de puzzel woordzoeker is: HAARDVUUR. [lees meer...]
S Benfield: Haardvuur [lees meer...]
S Kantebeen: Haardvuur [lees meer...]

Foto's

Station Zoetermeer in de sneeuw; station Zoetermeer 10 december 2017
Nieuwe bestemmingen; station Zoetermeer 18 december 2016


 

   ZoetermeerOV is een site van Maarten Batenburg.   Bezoek ook eens OVcentraal en Maarten.OVcentraal.     Copyright 2004 - 2019. |