ZoetermeerOV

Al het openbaar vervoer in Zoetermeer. Trein tram bus en meer.
Doorzoek nieuwsberichten  
[printversie]         | | |
 
 

 

Nieuws

< 1663 / 1664 / 1665 >

'Bleizo grote kans voor de hele regio'

zaterdag 9 mei 2009

Een unieke kans die Zoetermeer en Lansingerland niet moeten verkwanselen. Het nieuwe stationsgebied Bleizo, ten oosten van Zoetermeer, kan de economische hotspot van de regio worden. Als bestuurders maar lef hebben, en niet zwichten voor het 'makkelijke geld'.

Dat stellen Peter Luijkx, directeur kantoor Zoetermeer van de Kamer van Koophandel Den Haag, en Johan Burger, voorzitter van de Raad voor Ondernemend Zoetermeer (RVOZ). De ondernemersorganisaties in Zoetermeer hebben de handen ineengeslagen en een manifest gestuurd naar de lokale politiek met actiepunten voor de toekomst. Het bedrijfsleven oefent juist nu invloed uit, omdat alle politieke partijen zich klaarmaken voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar maart.

Bleizo gloort nadrukkelijk aan de horizon van de Zoetermeerse economie. Nu nog een weiland langs de snelweg A12, maar als alles goed gaat verandert dit gebied binnen 10 jaar in een mega-vervoersknooppunt met transferium, bedrijventerreinen en een nieuw NS-station. "Ik ben zo bang dat er straks twee grote ondernemers komen die zeggen: 'geef mij die hectares maar'," verzucht Luijkx. "En dan gaat het station niet door, want de NS eist voldoende in- en uitstappers. Terwijl Bleizo de allerlaatste kans is voor de regio om oplossingen te vinden voor onder meer het ruimtegebrek en het fileprobleem."

Burger en Luijkx denken aan een transferium, congresfaciliteiten, een campusachtige functie en hotels. Hier kruisen straks de snelweg A12, de spoorbaan Den Haag - Utrecht, Randstadrail (Verlengde Oosterheemlijn) en de nieuwe snelbuslijn naar Rotterdam. Het gebied heeft enorme potentie door de aanwezigheid van het zogenoemde Greenparc Bleiswijk. Hier liggen twee grote veilingen en ook alle andere activiteiten zijn gericht op de tuinbouw. Het is deze bedrijvigheid, agro-business, die de ware motor is van de regionale economie. Luijkx: "Een bedrijf besluit niet zomaar te gaan verhuizen. Zo van: we pakken de boel even op en gaan een stuk verderop zitten. Wil je ondernemers werkelijk prikkelen om zich in Bleizo te vestigen, dan zal je iets moeten creŽren vanuit de bestaande economie. De kracht zit 'm in de combinatie van een greenparc, ICT, transport en logistiek en leisure. Je kunt hier straks internationale handelsmissies ontvangen. Een unieke plek ook om innovaties te laten zien. In Bleizo kun je de greenport (enorme tuinbouwcluster, red.) Westland- Oostland zichtbaar maken met een landmark, een bouwwerk dat tot de verbeelding spreekt."

De tuinbouwwereld is in de afgelopen jaren gemoderniseerd tot een hightech business, weet Johan Burger, voorman van de Zoetermeerse ondernemers en woonachtig in Bleiswijk. "Ik ken een orchideeŽnkweker. Die komt helemaal niet meer in de kassen, maar zit thuis achter drie beeldschermen. Daar regelt hij de inkoop, de verkoop en onderhoudt hij zijn relaties. Als hij een efficiŽnte, adequate ruimte kan krijgen op Bleizo, is dat interessant voor hem. Nog aantrekkelijker wordt het als zijn afnemer en leverancier, zijn stagiaires en de schoolopleiding - waar hij nu al constant contact mee heeft - er ook zijn gevestigd."

Cruciaal in het Bleizogebied is het transferium. Een locatie waar automobilisten hun wagen parkeren en snel kunnen overstappen op het openbaar vervoer. Luijkx: "Er wordt hard gewerkt aan de A12, maar twee keer vier rijstroken wordt het nooit. Maar we willen nog een stap verder gaan. We denken er ook over na om alle vrachtwagens van de weg te krijgen. Er loopt een onderzoek naar de mogelijkheid van een railterminal. Vrachtwagens worden op de trein gereden. Aan het einde van de zomer wordt de uitkomst van het onderzoek naar de railterminal bekend. We verwachten er heel veel van."

Bleizo komt op het grondgebied van buurgemeente Lansingerland. Die werkt nauw samen met Zoetermeer. Het succes van Bleizo zal ook afstralen op Zoetermeer. En op de rest van de regio, verwacht Luijkx. "Er zal schuifruimte ontstaan in de steden. Als bedrijven daar zeggen: 'we gaan wel naar de grens van de regio', ontstaan herontwikkelingskansen op de vrijkomende bedrijventerreinen."


Bericht geplaatst op zondag 10 mei 2009
Letterlijk bericht Algemeen Dagblad editie Zoetermeer van zaterdag 9 mei 2009
Meer nieuwsberichten over | Station Lansingerland-Zoetermeer

Reageer ook op dit nieuwsbericht!

Wil jij ook je mening laten weten? Vul dan onderstaand formulier in!
Voor de duidelijkheid: dit is dus niet de mogelijkheid om de redactie van ZoetermeerOV privť een bericht te sturen. Je iemeeladres is verplicht opdat de redactie je eventueel kan bereiken of beantwoorden.
ZoetermeerOV behoudt zich echter nadrukkelijk het recht voor, om verkeerde reacties (iedereen weet wat ik bedoel) zonder melding te verwijderen.

Naam
Mailadres; verplicht, wordt niet publiekelijk getoond
Mailadres; moet precies gelijk zijn, ter controle tegen spammers
Titel

 

Werkzaamheden & omleidingen

» NS
» Connexxion
» HTM
» RET
» Arriva


Reacties

Flora Wagemans: Hoe kani ik per email een rit binnen zoetermeer aanvragen? [lees meer...]
Uw naam: Komende weer en de maandag erop geen treinen van/naar Zoetermeer wegens werkzaamheden bij Goud. NS vervangt gedurende meer dn 1 week een kwartierdienst per t [lees meer...]
Khalid El bahraoui: Hoe kan ik zilverdomm met bus vanaf station Zoetermeer een welke ?ik kom ban Amsterdam met trein een heb geen idee hoe ? Merci [lees meer...]
Dewi: ik vind dit echt een heel handig stukje voor mijn autobiografie. ik moest een stukje zoeken van 23-11-2003 en...GELUKT!!! [lees meer...]
Muerders J.L.C.: Oplossing puzzel : haardvuur. [lees meer...]
Sersjo Kantebeen: De oplossing van de puzzel woordzoeker is: HAARDVUUR. [lees meer...]
S Benfield: Haardvuur [lees meer...]
S Kantebeen: Haardvuur [lees meer...]

Foto's

Station Zoetermeer in de sneeuw; station Zoetermeer 10 december 2017
Nieuwe bestemmingen; station Zoetermeer 18 december 2016


 

   ZoetermeerOV is een site van Maarten Batenburg.   Bezoek ook eens OVcentraal en Maarten.OVcentraal.     Copyright 2004 - 2019. |