ZoetermeerOV

Al het openbaar vervoer in Zoetermeer. Trein tram bus en meer.
Doorzoek nieuwsberichten  
[printversie]         | | |
 
 

 

Nieuws

< 1703 / 1704 / 1705 >

Bewoners vrezen Hispeed-treinen

vrijdag 24 juli 2009

Bewoners langs het tracé van de hogesnelheidslijn (HSL) in Lansingerland kijken met angst en beven uit naar het moment dat daar op 7 september de eerste commerciële treinritten beginnen.

Bovendien klinkt de roep om meer informatie. Het zou voor veel mensen niet duidelijk zijn hoe frequent en hoeveel uur per dag op het tracé gereden gaat worden. Anderen vragen zich af wat precies de geluidsbelasting op de omgeving zal zijn. Dat blijkt onder meer uit reacties in het huis-aan-huisblad De Heraut en uit reacties die het gemeenteraadslid Edith Bal (VVD) van medeburgers ontvangt. Onder de inwoners van de gemeente Kaag en Brasem en het buurtschap Kruisweg, ten oosten van Zoetermeer, bestaan soortgelijke zorgen.

De testritten die de afgelopen maanden zijn gemaakt, hebben volgens spoorwegbeheerder Prorail geresulteerd in 1.400 klachten uit Lansingerland en Kaag en Brasem. "Nu komen er alleen nog druppelsgewijs klachten binnen," zegt woordvoerder Joost van Vliet van Prorail. "Het testrijden is inmiddels afgelopen. De treinen die nu nog over het spoor gaan, maken zogenoemde opleidingsritten."

NS Hispeed begint op maandag 7 september met de commerciële ritten tussen Amsterdam, Schiphol en Rotterdam. Het gaat aanvankelijk om twee treinen per uur, gedurende 16 uur per dag. De eerste trein vertrekt om 06:00 uur uit Rotterdam, de laatste om 22:45 uur uit Amsterdam. De ritten worden uitgevoerd door Traxx-locomotieven met Intercityrijtuigen. De maximumsnelheid bedraagt 160 km/uur. Over ongeveer een jaar worden de Traxx-treinen vervangen door de Fyra, die 250 km/uur rijdt. Het aantal hogesnelheidstreinen tussen Amsterdam en Rotterdam zal uiteindelijk naar zes per uur gaan. Vanaf 13 december komt de Thalys erbij. Deze zeer snelle trein gaat 14 keer per dag (vice versa) tussen Amsterdam en Parijs rijden. Eind volgend jaar moet de frequentie zijn verhoogd tot 20 keer per dag. Volgens woordvoerder Ronald Stevens van NS Hispeed rijden over een paar jaar elke dag 180 à 190 hogesnelheidstreinen (vice versa) door Lansingerland.

Prorail denkt voorlopig niet aan aanvullende geluidsbeperkende maatregelen. Van Vliet: "Volgens het tracébesluit hoeven we pas als er een jaar commercieel is gereden na te gaan of de wettelijke normen worden overschreden."

Raadslid Edith Bal sluit niet uit dat het spoor gedurende de nachtelijke uren, als de HSL niet rijdt, gebruikt gaat worden door goederentreinen. Van Vliet ontkent dat met klem: "Geen sprake van."


Bericht geplaatst op zondag 9 augustus 2009
Letterlijk bericht Algemeen Dagblad editie Zoetermeer van vrijdag 24 juli 2009
Meer nieuwsberichten over | Hogesnelheidslijn

Reageer ook op dit nieuwsbericht!

Wil jij ook je mening laten weten? Vul dan onderstaand formulier in!
Voor de duidelijkheid: dit is dus niet de mogelijkheid om de redactie van ZoetermeerOV privé een bericht te sturen. Je iemeeladres is verplicht opdat de redactie je eventueel kan bereiken of beantwoorden.
ZoetermeerOV behoudt zich echter nadrukkelijk het recht voor, om verkeerde reacties (iedereen weet wat ik bedoel) zonder melding te verwijderen.

Naam
Mailadres; verplicht, wordt niet publiekelijk getoond
Mailadres; moet precies gelijk zijn, ter controle tegen spammers
Titel

 

Werkzaamheden & omleidingen

» NS
» Connexxion
» HTM
» RET
» Arriva


Reacties

Flora Wagemans: Hoe kani ik per email een rit binnen zoetermeer aanvragen? [lees meer...]
Uw naam: Komende weer en de maandag erop geen treinen van/naar Zoetermeer wegens werkzaamheden bij Goud. NS vervangt gedurende meer dn 1 week een kwartierdienst per t [lees meer...]
Khalid El bahraoui: Hoe kan ik zilverdomm met bus vanaf station Zoetermeer een welke ?ik kom ban Amsterdam met trein een heb geen idee hoe ? Merci [lees meer...]
Dewi: ik vind dit echt een heel handig stukje voor mijn autobiografie. ik moest een stukje zoeken van 23-11-2003 en...GELUKT!!! [lees meer...]
Muerders J.L.C.: Oplossing puzzel : haardvuur. [lees meer...]
Sersjo Kantebeen: De oplossing van de puzzel woordzoeker is: HAARDVUUR. [lees meer...]
S Benfield: Haardvuur [lees meer...]
S Kantebeen: Haardvuur [lees meer...]

Foto's

Station Zoetermeer in de sneeuw; station Zoetermeer 10 december 2017
Nieuwe bestemmingen; station Zoetermeer 18 december 2016


 

   ZoetermeerOV is een site van Maarten Batenburg.   Bezoek ook eens OVcentraal en Maarten.OVcentraal.     Copyright 2004 - 2019. |