ZoetermeerOV

Al het openbaar vervoer in Zoetermeer. Trein tram bus en meer.
Doorzoek nieuwsberichten  
[printversie]         | | |
 
 

 

Nieuws

< 1751 / 1752 / 1753 >

Geen nachtelijk vrachtvervoer over hsl-traject

donderdag 22 oktober 2009

Bewoners langs het tracé van de hogesnelheidslijn hoeven zich voorlopig geen zorgen te maken over hun nachtrust. De plannen om ook goederen met hoge snelheid over de hsl-lijn te vervoeren zijn op de lange baan geschoven. Dat betekent dat er 's nachts geen treinen over het spoor gaan rijden.
Dat zegt Jan Vegter, een van de initiatiefnemers van Fastmover. Dat is de naam van het plan om de hsl-lijn ook te gebruiken voor het vervoer van goederen.

In Zoetermeer, Lansingerland en de gemeente Kaag ontstond de afgelopen maanden onrust over het plan. Het CDA in Zuid-Holland dient bij het partijcongres op 31 oktober in Utrecht een resolutie in om vervoer van goederen op de hsl in de nachtelijke uren te verbieden.

De bewoners langs de hogesnelheidslijn hoeven zich voorlopig echter geen zorgen te maken. "Het is een ver-van-ons-bedshow geworden," zegt woordvoerder Josien Buis van de Schiphol Area Development Company, een van de dragers van Fastmover.

Het idee van Fastmover ontstond in 2006 en werd al snel een serieus plan dat uitblonk in eenvoud. Bij Hoofddorp moest een terminal komen om goederen over te slaan. De terminal zou direct aantakken op het spoor van de hsl. Op die manier kunnen goederen heel snel naar Parijs worden vervoerd.

Met dit plan zouden meer vliegen in een klap worden geslagen. Het vrachtvervoer over de weg zou fors verminderen, de vervoerskosten tot de helft gereduceerd worden en ook de uitstoot van CO2 zou met de helft afnemen.

Invloedrijke partijen schaarden zich achter het plan, waaronder KLM Cargo, de Schiphol Group, het bouwbedrijf BAM, bloemenveiling Aalsmeer, de vrachtvervoerdersreus Jan de Rijk en de gemeente Haarlemmermeer.
Deze partijen tekenden in 2007 een samenwerkingsovereenkomst om de goederenspoorlijn tussen Hoofddorp en Parijs te realiseren. Ook het kabinet toonde interesse, want een jaar later reserveerde minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven 11 miljoen euro voor de goederenterminal. De overige 20 miljoen euro moest dan wel door particuliere partijen bijeen worden gebracht.

Volgens Jan Vegter is het toen misgegaan. "Een reder legt ook de kade niet aan. De infrastructuur is een zaak van het rijk, de provincie, de gemeente. Een marktpartij doet dat niet." Cruciaal in het plan was dat de aftakking voor de terminal al meegenomen zou worden bij de aanleg van de hsl. Dat is niet gebeurd, constateert Vegter. "Als je het nu aanlegt, dan wordt het een factor tien duurder."

Vegter is ervan overtuigd dat het plan uiteindelijk toch wordt uitgevoerd. "In Spanje en Frankrijk wordt het al gedaan. Bij de herbouw van de Mont Blanc-tunnel is al rekening gehouden met deze nieuwe vorm van goederenvervoer. Nederland had een voortrekkersrol kunnen krijgen. Een gemiste kans."


Bericht geplaatst op zondag 25 oktober 2009
Letterlijk bericht Algemeen Dagblad editie Zoetermeer van donderdag 22 oktober 2009
Meer nieuwsberichten over | Hogesnelheidslijn

Reageer ook op dit nieuwsbericht!

Wil jij ook je mening laten weten? Vul dan onderstaand formulier in!
Voor de duidelijkheid: dit is dus niet de mogelijkheid om de redactie van ZoetermeerOV privé een bericht te sturen. Je iemeeladres is verplicht opdat de redactie je eventueel kan bereiken of beantwoorden.
ZoetermeerOV behoudt zich echter nadrukkelijk het recht voor, om verkeerde reacties (iedereen weet wat ik bedoel) zonder melding te verwijderen.

Naam
Mailadres; verplicht, wordt niet publiekelijk getoond
Mailadres; moet precies gelijk zijn, ter controle tegen spammers
Titel

 

Werkzaamheden & omleidingen

» NS
» Connexxion
» HTM
» RET
» Arriva


Reacties

Flora Wagemans: Hoe kani ik per email een rit binnen zoetermeer aanvragen? [lees meer...]
Uw naam: Komende weer en de maandag erop geen treinen van/naar Zoetermeer wegens werkzaamheden bij Goud. NS vervangt gedurende meer dn 1 week een kwartierdienst per t [lees meer...]
Khalid El bahraoui: Hoe kan ik zilverdomm met bus vanaf station Zoetermeer een welke ?ik kom ban Amsterdam met trein een heb geen idee hoe ? Merci [lees meer...]
Dewi: ik vind dit echt een heel handig stukje voor mijn autobiografie. ik moest een stukje zoeken van 23-11-2003 en...GELUKT!!! [lees meer...]
Muerders J.L.C.: Oplossing puzzel : haardvuur. [lees meer...]
Sersjo Kantebeen: De oplossing van de puzzel woordzoeker is: HAARDVUUR. [lees meer...]
S Benfield: Haardvuur [lees meer...]
S Kantebeen: Haardvuur [lees meer...]

Foto's

Station Zoetermeer in de sneeuw; station Zoetermeer 10 december 2017
Nieuwe bestemmingen; station Zoetermeer 18 december 2016


 

   ZoetermeerOV is een site van Maarten Batenburg.   Bezoek ook eens OVcentraal en Maarten.OVcentraal.     Copyright 2004 - 2019. |