ZoetermeerOV

Al het openbaar vervoer in Zoetermeer. Trein tram bus en meer.
Doorzoek nieuwsberichten  
[printversie]         | | |
 
 

 

Nieuws

< 1850 / 1851 / 1852 >

Uitstel Randstadrail leidde tot extra kosten busvervoer

maandag 15 maart 2010

Het was voor reizigers destijds al behoorlijk doorbijten, maar nu blijkt dat ook de overheid de dupe is van het debacle met Randstadrail. De vertraagde ingebruikname van de sneltram in 2006 kosten de gemeente Den Haag en het stadsgewest Haaglanden liefst 27 miljoen euro.

Dat blijkt uit de eindafrekening van het stadsgewest Haaglanden. Door problemen met de beveiliging van de wissels, werd de exploitatie van Randstadrail in 2006 al na enkele dagen stilgelegd. Het duurde daarna nog bijna een jaar, voordat de sneltram alsnog in gebruik kon worden genomen. In de tussentijd werden reizigers met bussen vervoerd. De meeste kosten werden gemaakt voor dit vervangend vervoer. Om tussen Zoetermeer, Nootdorp en Den Haag extra bussen te laten rijden, moest 21 miljoen euro worden uitgetrokken. Ook werden van dit bedrag extra treinen tussen Gouda en Den Haag ingezet. De inzet van extra personeel voor informatieverstrekking, toezicht en kaartverkoop, leverde een verlies van 7 miljoen euro.
En dan was er natuurlijk de kostenpost van de opbrengstenderving. Omdat Randstadrail een jaar niet reed, er gratis openbaar vervoer werd ingezet en reizigers wegbleven, werd 9 miljoen euro aan inkomsten misgelopen. Daar staat tegenover dat er 10 miljoen euro met hoefde te worden uitbetaald. Dit betreft de kosten voor de railexploitatie van Randstadrail die anders dan begroot, niet reed.

De totale verliespost van 27 miljoen wordt verdeeld over het stadsgewest Haaglanden en de gemeente Den Haag. 'Omdat voor partijen door de complexiteit van de gebeurtenissen noch een verdeling, op basis van een schuldvraag, noch op basis van de vastgelegde afspraken mogelijk bleek, is gekozen voor een bestuurlijke oplossing,' aldus het stadsgewest Haaglanden.
De gemeente neemt 18,2 miljoen voor haar rekening. Hiervan is 11,5 miljoen euro betaald. "Het restant wordt uit het positieve eindresultaat gehaald," laat een woordvoerder van de Haagse wethouder Smit (VVD) weten. "Uiteindelijk komt het project dus precies op nul uit."
Enkele jaren geleden ging men er nog vanuit dat de totale begroting in de plus zou uitkomen. Naast de vertraging pakte echter ook de aanleg van de rails, stations, beveiliging en stroomvoorziening duurder uit dan verwacht.
In totaal heeft de bouw van Randstadrail 573 miljoen euro gekost.


Bericht geplaatst op zondag 13 juni 2010
hetadz
Meer nieuwsberichten over | RandstadRail

Reageer ook op dit nieuwsbericht!

Wil jij ook je mening laten weten? Vul dan onderstaand formulier in!
Voor de duidelijkheid: dit is dus niet de mogelijkheid om de redactie van ZoetermeerOV privé een bericht te sturen. Je iemeeladres is verplicht opdat de redactie je eventueel kan bereiken of beantwoorden.
ZoetermeerOV behoudt zich echter nadrukkelijk het recht voor, om verkeerde reacties (iedereen weet wat ik bedoel) zonder melding te verwijderen.

Naam
Mailadres; verplicht, wordt niet publiekelijk getoond
Mailadres; moet precies gelijk zijn, ter controle tegen spammers
Titel

 

Werkzaamheden & omleidingen

» NS
» Connexxion
» HTM
» RET
» Arriva


Reacties

Flora Wagemans: Hoe kani ik per email een rit binnen zoetermeer aanvragen? [lees meer...]
Uw naam: Komende weer en de maandag erop geen treinen van/naar Zoetermeer wegens werkzaamheden bij Goud. NS vervangt gedurende meer dn 1 week een kwartierdienst per t [lees meer...]
Khalid El bahraoui: Hoe kan ik zilverdomm met bus vanaf station Zoetermeer een welke ?ik kom ban Amsterdam met trein een heb geen idee hoe ? Merci [lees meer...]
Dewi: ik vind dit echt een heel handig stukje voor mijn autobiografie. ik moest een stukje zoeken van 23-11-2003 en...GELUKT!!! [lees meer...]
Muerders J.L.C.: Oplossing puzzel : haardvuur. [lees meer...]
Sersjo Kantebeen: De oplossing van de puzzel woordzoeker is: HAARDVUUR. [lees meer...]
S Benfield: Haardvuur [lees meer...]
S Kantebeen: Haardvuur [lees meer...]

Foto's

Station Zoetermeer in de sneeuw; station Zoetermeer 10 december 2017
Nieuwe bestemmingen; station Zoetermeer 18 december 2016


 

   ZoetermeerOV is een site van Maarten Batenburg.   Bezoek ook eens OVcentraal en Maarten.OVcentraal.     Copyright 2004 - 2019. |