ZoetermeerOV

Al het openbaar vervoer in Zoetermeer. Trein tram bus en meer.
Doorzoek nieuwsberichten  
[printversie]         | | |
 
 

 

Nieuws

< 1909 / 1910 / 1911 >

Alleen heel veel langzamere Randstadrail is echt stiller

vrijdag 2 april 2010

Omwonenden van Randstadrail die last hebben van het geluid moeten hun hoop niet teveel vestigen op verlaging van de rijsnelheid. Volgens TNO helpt alleen een forse lagere snelheid. Maar dan kunnen er heel veel minder voertuigen rijden.

Volgens onderzoeken Arno Eisses van TNO Industrie en Techniek in Delft hopen omwonenden en wethouder Smit (verkeer) vergeefs op verbetering van het leefgenot rond Randstadrail bij langzamer rijdende sneltrams. Die maken weliswaar minder lawaai, maar daar schiet niemand iets mee op.
"Een paar kilometer per uur langzamer kan wellicht zonder dat de dienstregeling veel slechter wordt," legt Eisses uit. "Maar de omwonenden zullen het verschil niet horen. Om het geluid hoorbaar te verminderen moet je wel 20 kilometer per uur langzamer gaan rijden."
De huidige dienstregeling, waarbij er in de spits elke 2,5 minuten een trein stopt, is dan natuurlijk niet meer te handhaven.
Ook een andere rijstijl biedt de omwonenden geen soelaas. HTM-woordvoerder Frank Wetters: "In de acceleratie van de treinstellen zit geen verschil. Die is elektronisch geregeld, waardoor alle rijtuigen even snel optrekken. De machinist kan niet, zoals bij een auto, mat slippende wielen optrekken."
Wetters legt uit dat het geluid dat de rijtuigen maken be´nvloed wordt door een aantal factoren. De hoeveelheid passagiers speelt een rol, maar ook de mate waarin het onderstel is versleten. De laatste kan hij zicht overigens nog niet voorstellen, omdat de rijtuigen splinternieuw zijn.
Wethouder Pieter Smit (verkeer) liet gisteren weten dat hij met de HTM wil onderzoeken of de geluidsproductie van Randstadrail 'eenvoudig' omlaag kan door de snelheid te verlagen. Omwonenden denken ook dat daar winst te halen valt.
"Eenvoudige oplossingen bestaan hier niet," zegt Eisses. "Als je echt iets wilt bereiken, moet je met de rijtuigen zelf aan de slag, door bijvoorbeeld vlak bij de wielen geluidschermpjes met geluiddempend materiaal te plaatsen. Dat helpt echt, maar maakt het onderhoud wel lastiger en duurder. En daar zijn ze bij die bedrijven niet zo blij mee."


Bericht geplaatst op zondag 21 november 2010
Letterlijk bericht Algemeen Dagblad editie Zoetermeer van vrijdag 2 april 2010
Meer nieuwsberichten over | Tram algemeen

Reageer ook op dit nieuwsbericht!

Wil jij ook je mening laten weten? Vul dan onderstaand formulier in!
Voor de duidelijkheid: dit is dus niet de mogelijkheid om de redactie van ZoetermeerOV privÚ een bericht te sturen. Je iemeeladres is verplicht opdat de redactie je eventueel kan bereiken of beantwoorden.
ZoetermeerOV behoudt zich echter nadrukkelijk het recht voor, om verkeerde reacties (iedereen weet wat ik bedoel) zonder melding te verwijderen.

Naam
Mailadres; verplicht, wordt niet publiekelijk getoond
Mailadres; moet precies gelijk zijn, ter controle tegen spammers
Titel

 

Werkzaamheden & omleidingen

» NS
» Connexxion
» HTM
» RET
» Arriva


Reacties

Flora Wagemans: Hoe kani ik per email een rit binnen zoetermeer aanvragen? [lees meer...]
Uw naam: Komende weer en de maandag erop geen treinen van/naar Zoetermeer wegens werkzaamheden bij Goud. NS vervangt gedurende meer dn 1 week een kwartierdienst per t [lees meer...]
Khalid El bahraoui: Hoe kan ik zilverdomm met bus vanaf station Zoetermeer een welke ?ik kom ban Amsterdam met trein een heb geen idee hoe ? Merci [lees meer...]
Dewi: ik vind dit echt een heel handig stukje voor mijn autobiografie. ik moest een stukje zoeken van 23-11-2003 en...GELUKT!!! [lees meer...]
Muerders J.L.C.: Oplossing puzzel : haardvuur. [lees meer...]
Sersjo Kantebeen: De oplossing van de puzzel woordzoeker is: HAARDVUUR. [lees meer...]
S Benfield: Haardvuur [lees meer...]
S Kantebeen: Haardvuur [lees meer...]

Foto's

Station Zoetermeer in de sneeuw; station Zoetermeer 10 december 2017
Nieuwe bestemmingen; station Zoetermeer 18 december 2016


 

   ZoetermeerOV is een site van Maarten Batenburg.   Bezoek ook eens OVcentraal en Maarten.OVcentraal.     Copyright 2004 - 2019. |