ZoetermeerOV

Al het openbaar vervoer in Zoetermeer. Trein tram bus en meer.
Doorzoek nieuwsberichten  
[printversie]         | | |
 
 

 

Nieuws

< 1963 / 1964 / 1965 >

Busproef zonder resultaat

donderdag 27 januari 2011

Het experiment van de gemeente met gratis vervoer van en naar de binnenstad krigjt geen vervolg. Ondanks drukbezette bussen bleven de wachtrijen bij parkeersgarages even lang. Het waren vooral voetgangers en fieters die van de regeling gebruikmaakten.

De gemeente Zoetermeer gaf begin vorig jaar het start openbaar vervoer. Een actie die goed paste in de plannen voor een duurzaam Zoetermeer. Met een proef waarbij reizigers gratis konden reizen hoopte de gemeente meer mensen uit de auto en in het openbaar vervoer te krijgen.
Die wens kwam maar ten dele uit. De proef die werd uitgevoerd door busmaatschappij Veolia was bedoeld voor nieuwe inwoners van de gemeente, kinderen tussen de 4 en 11 jaar en de 65+-ers met Zoetermeerpassen. Tijdens de decemberdrukte konden zelfs alle reizigers, inwoners en bezoekers, gratis gebruikmaken van de buslijnen 70, 71, 72 en 121. Lijnen waarmee onder andere het stadscentrum, de Dorpsstraat en een aantal winkelcentra makkelijk bereikbaar waren. De stimuleringsmaatregele kostte uiteindelijk 25.000 euro.

Geen effect
Toch leverde geen van de stimuleringsmaatregelen het gewenst effect op. "Het sloeg niet voldoende aan," aldus een gemeentewoordvoerder. "Eigenlijk waren de resultaten dubbel. Het was druk, de bussen waren goed bezet." Tegelijk reden er niet minder auto's door de stad. Het uitblijven van resultaten is volgens de woordvoerder van meerdere factoren afhankelijk. Zo gold de actie bijvoorbeeld slechts tot aan de gemeentegrenzen en maakte de lijnen van Randstadrail geen deel uit van de regeling. Gevolg was dat automobilisten van buiten de stad niet aangemoedigd werden om met het openbaar vervoer te reizen.
Maar het grootste probleem zat in de infrastructuur van Zoetermeer zelf. Die is goed. "We hebben riante faciliteiten", vervolgt de woordvoerder. "Je kunt als automobilist zo het Stadshart binnenrijden. Met drie- tot vierduizend parkeerplekken, waarvan een deel ook nog eens de eerste paar uur gratis zijn, is het moeilijk mensen uit de auto te krijgen."
Het lijkt er dus op dat juist de effectieve beleidsvoering van de gemeente op economisch gebied de grootste uitdaging vormt voor haar doelstelling van een duurzame ontwikkeling. "En om nu te zeggen dat het stimuleren van het openbaar vervoer ten koste moet gaan van de economische vooruitgang, maar misschien wat ver." Om maar te zwijgen over de kosten die het zich meebrengt om het allemaal weer te veranderen. In elk geval is gratis openbaar vervoer voorlopig nog niet de sleutel tot een duurzaam Zoetermeer.
De gemeente gaat nu op zoek naar andere manieren om het autogebruik te verminderen. Makkelijk is dat allerminst. "Een prikkel om de achterbankgeneratie in de bus te krijgen, is er niet."


Bericht geplaatst op zondag 27 februari 2011
Letterlijk bericht Algemeen Dagblad editie Zoetermeer van donderdag 27 januari 2011
Meer nieuwsberichten over | Politiek | Tarieven & kaartjes

Reageer ook op dit nieuwsbericht!

Wil jij ook je mening laten weten? Vul dan onderstaand formulier in!
Voor de duidelijkheid: dit is dus niet de mogelijkheid om de redactie van ZoetermeerOV privé een bericht te sturen. Je iemeeladres is verplicht opdat de redactie je eventueel kan bereiken of beantwoorden.
ZoetermeerOV behoudt zich echter nadrukkelijk het recht voor, om verkeerde reacties (iedereen weet wat ik bedoel) zonder melding te verwijderen.

Naam
Mailadres; verplicht, wordt niet publiekelijk getoond
Mailadres; moet precies gelijk zijn, ter controle tegen spammers
Titel

 

Werkzaamheden & omleidingen

» NS
» Connexxion
» HTM
» RET
» Arriva


Reacties

Flora Wagemans: Hoe kani ik per email een rit binnen zoetermeer aanvragen? [lees meer...]
Uw naam: Komende weer en de maandag erop geen treinen van/naar Zoetermeer wegens werkzaamheden bij Goud. NS vervangt gedurende meer dn 1 week een kwartierdienst per t [lees meer...]
Khalid El bahraoui: Hoe kan ik zilverdomm met bus vanaf station Zoetermeer een welke ?ik kom ban Amsterdam met trein een heb geen idee hoe ? Merci [lees meer...]
Dewi: ik vind dit echt een heel handig stukje voor mijn autobiografie. ik moest een stukje zoeken van 23-11-2003 en...GELUKT!!! [lees meer...]
Muerders J.L.C.: Oplossing puzzel : haardvuur. [lees meer...]
Sersjo Kantebeen: De oplossing van de puzzel woordzoeker is: HAARDVUUR. [lees meer...]
S Benfield: Haardvuur [lees meer...]
S Kantebeen: Haardvuur [lees meer...]

Foto's

Station Zoetermeer in de sneeuw; station Zoetermeer 10 december 2017
Nieuwe bestemmingen; station Zoetermeer 18 december 2016


 

   ZoetermeerOV is een site van Maarten Batenburg.   Bezoek ook eens OVcentraal en Maarten.OVcentraal.     Copyright 2004 - 2019. |