ZoetermeerOV

Al het openbaar vervoer in Zoetermeer. Trein tram bus en meer.
Doorzoek nieuwsberichten  
[printversie]         | | |
 
 

 

Nieuws

< 2036 / 2037 / 2038 >

Met de gele bus de stad door

zaterdag 19 februari 2011

Zonder de ouderenbus zouden ze aangewezen zijn op de veel duurdere Regiotaxi. Toch maken veel ouderen zich zorgen: zou hun Lijn 66 ten prooi kunnen vallen aan gemeentelijke bezuinigingen?

"We zijn hartstikke blij met het busje," vertelt mevrouw Huibregtsen (80). Samen met haar man (90) neemt ze deze vrijdagochtend de bus om boodschappen te doen in het Stadshart. "We gaan meestal tweemaal per week zo naar de stad."
Alle gebruikers worden vriendelijk begroet door chauffeur Jaap Landman (64), die de ouderen helpt instappen en de rollators en tassen achterin het busje plaatst.
"Je ontmoet veel mensen en je doet wat nuttigs. En dan die dankbaarheid van de mensen, die steken ze niet onder stoelen of banken."
De voormalig leraar in het middelbaar onderwijs is inmiddels zeven jaar als vrijwilliger aan de Ouderenbus verbonden. "Een kennis vertelde me op een verjaardag over de Ouderenbus. Toen heb ik me aangemeld. Eerst was ik reserve, nu ben ik een van de vijf vaste chauffeurs op deze lijn. Allemaal vrijwilligers."
De ouderenbus rijdt vijf dagen per week door bijna heel Zoetermeer. Op zondag blijft de bus in de garage. "En ook op maandag rijden we niet. Dat is de dag voor het onderhoud van de bus." Net als zijn collega's zit hij tweetal per week in de bus, een ochtend en een middag. "Het is fijn om die vastigheid te hebben na het stoppen met je werk. Aan de andere kant ben je er ook niet heel erg sterk aan gebonden, want er staan per bus ook nog een stuk of vier reserves klaar."
Veel van de ouderen die meerijden hebben een regiopas. "Het is vaak een vaste klantenkring die de bus neemt," vervolgt Landman terwijl hij door de straten van Rokkeveen rijdt. Soms zijn ouderen in het begin nog wat huiverig om met het gele busje mee te gaan. "Maar als ze eenmaal meegaan, merken ze al snel de voordelen."
Een van die vaste klanten van de Ouderenbus is mevrouw De Bruin (79). "Mijn man zit in een verpleeghuis en ik man elke dag de taxi. Maar ik kwam daarvoor budget tekort. Toen zeiden ze, ga toch met de Ouderenbus mee." Sindsdien gaat ze dagelijks heen en terug met deze bus. "Alleen op de dagen dat hij niet rijdt neem ik nog de taxi."
Ook Ton van de Kasteele (73) gebruikt regelmatig nog de regiotaxi. "Voor plekken waar de Ouderenbus niet komt, bijvoorbeeld Delft." Op de dagen dat de bus wel rijdt, is bijna dagelijks daarin te vinden. "Ik ga overal heen binnen Zoetermeer. Nu ben ik op weg naar de markt in Rokkeveen. Zo ben ik er weer even uit."
De meeste ouderen maken van één van de twee buslijnen gebruik om naar het Stadshart te gaan. Maar ook 't Lange Land Ziekenhuis is een halte waar vaak mensen uitstappen. "Ik moet naar de oogarts," vertelt Jeltje Kolb (83). "Zo vaak ga ik niet met de Ouderenbus, want ik loop moeilijk. Maar als het kan ga ik graag mee."
Landsman merkt dat zijn passagiers sinds de aankondiging van de vele bezuinigingen bezorgd zijn over 'hun' bus. "Ze zijn bang dat de gemeente wil bezuinigen. We zijn immers voor een groot deel afhankelijk van gemeentesubsidies."


Bericht geplaatst op vrijdag 22 juli 2011
Letterlijk bericht Algemeen Dagblad editie Zoetermeer van zaterdag 19 februari 2011
Meer nieuwsberichten over | Ouderenbus

Reageer ook op dit nieuwsbericht!

Wil jij ook je mening laten weten? Vul dan onderstaand formulier in!
Voor de duidelijkheid: dit is dus niet de mogelijkheid om de redactie van ZoetermeerOV privé een bericht te sturen. Je iemeeladres is verplicht opdat de redactie je eventueel kan bereiken of beantwoorden.
ZoetermeerOV behoudt zich echter nadrukkelijk het recht voor, om verkeerde reacties (iedereen weet wat ik bedoel) zonder melding te verwijderen.

Naam
Mailadres; verplicht, wordt niet publiekelijk getoond
Mailadres; moet precies gelijk zijn, ter controle tegen spammers
Titel

 

Werkzaamheden & omleidingen

» NS
» Connexxion
» HTM
» RET
» Arriva


Reacties

Flora Wagemans: Hoe kani ik per email een rit binnen zoetermeer aanvragen? [lees meer...]
Uw naam: Komende weer en de maandag erop geen treinen van/naar Zoetermeer wegens werkzaamheden bij Goud. NS vervangt gedurende meer dn 1 week een kwartierdienst per t [lees meer...]
Khalid El bahraoui: Hoe kan ik zilverdomm met bus vanaf station Zoetermeer een welke ?ik kom ban Amsterdam met trein een heb geen idee hoe ? Merci [lees meer...]
Dewi: ik vind dit echt een heel handig stukje voor mijn autobiografie. ik moest een stukje zoeken van 23-11-2003 en...GELUKT!!! [lees meer...]
Muerders J.L.C.: Oplossing puzzel : haardvuur. [lees meer...]
Sersjo Kantebeen: De oplossing van de puzzel woordzoeker is: HAARDVUUR. [lees meer...]
S Benfield: Haardvuur [lees meer...]
S Kantebeen: Haardvuur [lees meer...]

Foto's

Station Zoetermeer in de sneeuw; station Zoetermeer 10 december 2017
Nieuwe bestemmingen; station Zoetermeer 18 december 2016


 

   ZoetermeerOV is een site van Maarten Batenburg.   Bezoek ook eens OVcentraal en Maarten.OVcentraal.     Copyright 2004 - 2019. |