ZoetermeerOV

Al het openbaar vervoer in Zoetermeer. Trein tram bus en meer.
Doorzoek nieuwsberichten  
[printversie]         | | |
 
 

 

Nieuws

< 2051 / 2052 / 2053 >

Enkele ritten lijn 4k met gekoppelde trams

maandag 22 augustus 2011

Vanaf maandag 22 augustus rijdt lijn 4k tussen Zoetermeer Javalaan en Den Haag Monstersestraat met gekoppelde trams. Enkele ritten in de ochtend- en avondspits bieden zo het dubbele aantal zitplaatsen. De combinaties zijn daarmee de langste trams van Nederland.

In de beginperiode zal een extra trambestuurder voor de zekerheid meerijden in het achterste tramstel mochten zich er onderweg problemen voordoen.

De twee trams bij elkaar zijn 75 meter lang: een imposante verschijning in Zoetermeer en in het Haagse straatbeeld. Bovendien biedt het duo een welkome aanvulling op de capaciteit en zitplaatskans. Het betreft de rit van 07:41 vanaf Javalaan en de terugrit van 16:46 vanaf Monstersestraat.
Door de nieuwe dienstregeling is het aantal ritten (verder) verlaagd. Als alle ritten van lijn 4k zoals gepland met koppelstellen rijden, is de zitplaatscapaciteit echter groter dan in de vorige dienstregeling. Voor de zomer werd er met de lijnen 3 en 4 een 7,5-minutendienst gereden, aangevuld met 3k en 4k die elk elk half uur reden. Bij elkaar dus 8+8+2+2=20 trams per uur. In de nieuwe dienst rijden 3, 4 en 4k elk elke tien minuten, ofwel 18 ritten per uur, 24 trams per uur.
De vereenvoudigde dienstregeling moet een gelijkmatiger en betrouwbaarder dienstuitvoer garanderen. Daarnaast sluit het tien minutentakt beter aan bij de verhoogde dienstregeling van de E-metrolijn naar Rotterdam (6x/uur).

Niet alle RandstadRail-trams zijn geschikt voor gekoppelde diensten. Van de oude lichting trams is de helft voorzien van koppelingen die normaalgesproken onder de neus zit weggeborgen. Van de nieuwe lichting trams die in 2011 instroomt, zijn alle trams voorzien van koppelingen.
In Zoetermeer kan op alle stations een koppelstel halteren. In Den Haag is de route tot de Monstersestraat momenteel geschikt voor lange trams: alle andere haltes zijn te kort voor deze trams.

Foto's van de eerste dagen van gekoppelde exploitatie (foto's van een mobiele telefoon)


Bericht geplaatst op woensdag 24 augustus 2011 | Laatste update op zondag 18 september 2011
Eigen nieuws; woensdag 24 augustus 2011
Meer nieuwsberichten over | Wijzigingen dienstregeling tram

Reageer ook op dit nieuwsbericht!

Wil jij ook je mening laten weten? Vul dan onderstaand formulier in!
Voor de duidelijkheid: dit is dus niet de mogelijkheid om de redactie van ZoetermeerOV privé een bericht te sturen. Je iemeeladres is verplicht opdat de redactie je eventueel kan bereiken of beantwoorden.
ZoetermeerOV behoudt zich echter nadrukkelijk het recht voor, om verkeerde reacties (iedereen weet wat ik bedoel) zonder melding te verwijderen.

Naam
Mailadres; verplicht, wordt niet publiekelijk getoond
Mailadres; moet precies gelijk zijn, ter controle tegen spammers
Titel

 

Werkzaamheden & omleidingen

» NS
» Connexxion
» HTM
» RET
» Arriva


Reacties

Flora Wagemans: Hoe kani ik per email een rit binnen zoetermeer aanvragen? [lees meer...]
Uw naam: Komende weer en de maandag erop geen treinen van/naar Zoetermeer wegens werkzaamheden bij Goud. NS vervangt gedurende meer dn 1 week een kwartierdienst per t [lees meer...]
Khalid El bahraoui: Hoe kan ik zilverdomm met bus vanaf station Zoetermeer een welke ?ik kom ban Amsterdam met trein een heb geen idee hoe ? Merci [lees meer...]
Dewi: ik vind dit echt een heel handig stukje voor mijn autobiografie. ik moest een stukje zoeken van 23-11-2003 en...GELUKT!!! [lees meer...]
Muerders J.L.C.: Oplossing puzzel : haardvuur. [lees meer...]
Sersjo Kantebeen: De oplossing van de puzzel woordzoeker is: HAARDVUUR. [lees meer...]
S Benfield: Haardvuur [lees meer...]
S Kantebeen: Haardvuur [lees meer...]

Foto's

Station Zoetermeer in de sneeuw; station Zoetermeer 10 december 2017
Nieuwe bestemmingen; station Zoetermeer 18 december 2016


 

   ZoetermeerOV is een site van Maarten Batenburg.   Bezoek ook eens OVcentraal en Maarten.OVcentraal.     Copyright 2004 - 2019. |