ZoetermeerOV

Al het openbaar vervoer in Zoetermeer. Trein tram bus en meer.
Doorzoek nieuwsberichten  
[printversie]         | | |
 
 

 

Nieuws

< 2118 / 2119 / 2120 >

"Wij zijn als vee vervoerd"

woensdag 31 januari 2007

'Meneer Murphy heeft zijn familie meegenomen'. Dat zei Henk Waling van de HTM woensdagavond tijdens een speciale informatiebijeenkomst van RandstadRail in het Stadhuis. De projectmanager RandstadRail en coördinator onderzoeken doelde op de wet van Murphy, die stelt dat wat er mis kan gaan ook mis zal gaan. Geen opmerkelijke uitspraak, gezien de keten van gebeurtenissen rond RandstadRail.

Henk Waling (HTM), Ton Hilhorst (Stadsgewest Haaglanden), Eduard Heijers (Randstadrail Haaglanden) en wethouder Pieter Smit gaven woensdag een toelichting op de laatste ontwikkelingen. Ruim 150 mensen waren op de bijeenkomst afgekomen en zij namen geen blad voor de mond. Er werd met afkeuring gesproken over het openbaar vervoer in onze regio. "Alleen de Japanse duwers ontbreken. Zoetermeerders zijn de afgelopen weken als vee vervoerd", aldus een aanwezige. Weer een ander zei: "De beheerder levert een wanprestatie. Moeders met kinderwagens kunnen geen gebruik maken van het vervangend vervoer."

Een grote meerderheid in de gemeenteraad deelt de mening van deze Zoetermeerders, want maandagavond werd een motie van treurnis aangenomen.

Gewond
De meeste indruk maakte het verhaal van Bertine Visser. Zij zat medio november 2006 in het tramstel dat van de rails raakte bij halte Forepark en waarbij vijftien passagiers gewond raakte. Ook de Zoetermeerse liep verwondingen op. Zij hield een pijnlijke hand over aan het ongeluk. "Het was heel akelig", vertelt Bertine Visser. "Er zat stroom op het treinstel en we konden er niet uit. Overgeleverd was ik. Ik ben net oma van twee kleinkinderen en op zo'n moment schiet er van alles door je hoofd."
Vooralsnog heeft de Zoetermeerse de gebeurtenis nog geen plek kunnen geven. "Dat komt door de recente berichtgeving. De verhalen voelen niet goed. Vandaag had ik dan ook een sterk gevoel dat ik naar deze bijeenkomst moest."

Strafrechtelijk onderzoek
Ook reizigersvereniging Rover heeft het gevoel dat er zoeken niet kloppen en pleitte begin deze week voor een strafrechtelijk onderzoek naar de beheerder van RandstadRail. "De aangifte van deze organisatie zet ik ver bij mij weg", aldus wethouder Smit. "Veiligheid - met hoofdletters en uitroeptekens - is altijd ons belangrijkste uitgangspunt geweest."

Echt bevredigend vond Bertine Visser de uitleg van de beheerder van RandstadRail woensdag niet. "Ik heb het idee dat het mooier is verteld, dan het eigenlijk is. 'Als' er fouten zijn gemaakt, en dan met de nadruk als, moet dat worden toegegeven. Ik ben een rechtvaardig mens en het gaat mij vooral om oprechtheid."

Vervangend vervoer
Na de ontsporing werd de lijn op last van de Inspectie Verkeer en Waterstaat tot nader orde stilgelegd. Inmiddels reizen Zoetermeerders al acht maanden met de bus. Een drama, zo typeert Paul Minnebo het vervangend vervoer. Hij maakt dagelijks gebruik van de bussen.

Wethouder Smit: "Het vervangend vervoer levert veel discussie op. Maar ik kan u verzekeren dat uw kritiek ter harte wordt genomen. We proberen een goed product te leveren. Maar het vervangend busvervoer heeft natuurlijk niet de kwaliteit van RandstadRail, wat een fantastisch product is als het rijdt."

Sinds maandag moet er worden betaald voor vervangend vervoer. En daar is niet iedereen het mee eens. "Gaandeweg is het vervangend vervoer verbeterd", weet Ton Hilhorst. "Na twee maanden is het goed genoeg om er een redelijke prijs voor te betalen. Reizigers betalen trouwens niet het volle pond."
"Dertig procent korting? Ik kan de korting niet ontdekken", aldus en boze mevrouw Van Krimpen.
Eerder deed ook wethouder Smit zijn beklag over betaald vervangend vervoer. "Het Stadsgewest bestaat uit verschillende bestuurlijke vertegenwoordigers. Het totaal heeft helaas anders beslist. Ik ben maandagochtend zelf gaan kijken en het liep redelijk. Ik zie enigszins een stijgende lijn in de dienstverlening."

Toch liep alles niet op rolletjes. Zo wachtte reizigers maandag bij station Leidsewallen tevergeefs op het vervangend busvervoer. De tijdelijke bushalte op de Velddreef bleek te zijn opgeheven. "Het opheffen van deze bushalte is een bewuste keuze geweest", aldus wethouder Pieter Smit. "De overlast voor omwonenden was hier exceptioneel. De halte bevond zich binnen drie meter van de voordeur."
Volgens de Zoetermeerse wethouder was er een verwijsbord geplaast. "Deze borden zijn kennelijk gewild en door onbekenden voor de dienstregeling weggehaald."
De hamvraag is natuurlijk wanneer gaat RandstadRail rijden? Daar kon woensdagavond nog geen antwoord op worden gegeven. Henk Waling: "Data noem ik niet meer. Zodra Siemens het spoorbeveiligingssysteem in Zoetermeer oplevert, kunnen we beginnen."
"Ik blijf er bovenop zitten", aldus wethouder Smit. Er is dus best veel misgegaan met de Randstadrail. Uiteindelijk zal alles wel goedkomen, maar de Randstadrail heeft wel een geschaad imago.


Bericht geplaatst op maandag 14 november 2011
Bron: Postiljon/Zoetermeer Dichtbij van zaterdag 3 februari 2007
Meer nieuwsberichten over | RandstadRail

Reageer ook op dit nieuwsbericht!

Wil jij ook je mening laten weten? Vul dan onderstaand formulier in!
Voor de duidelijkheid: dit is dus niet de mogelijkheid om de redactie van ZoetermeerOV privé een bericht te sturen. Je iemeeladres is verplicht opdat de redactie je eventueel kan bereiken of beantwoorden.
ZoetermeerOV behoudt zich echter nadrukkelijk het recht voor, om verkeerde reacties (iedereen weet wat ik bedoel) zonder melding te verwijderen.

Naam
Mailadres; verplicht, wordt niet publiekelijk getoond
Mailadres; moet precies gelijk zijn, ter controle tegen spammers
Titel

 

Werkzaamheden & omleidingen

» NS
» Connexxion
» HTM
» RET
» Arriva


Reacties

Flora Wagemans: Hoe kani ik per email een rit binnen zoetermeer aanvragen? [lees meer...]
Uw naam: Komende weer en de maandag erop geen treinen van/naar Zoetermeer wegens werkzaamheden bij Goud. NS vervangt gedurende meer dn 1 week een kwartierdienst per t [lees meer...]
Khalid El bahraoui: Hoe kan ik zilverdomm met bus vanaf station Zoetermeer een welke ?ik kom ban Amsterdam met trein een heb geen idee hoe ? Merci [lees meer...]
Dewi: ik vind dit echt een heel handig stukje voor mijn autobiografie. ik moest een stukje zoeken van 23-11-2003 en...GELUKT!!! [lees meer...]
Muerders J.L.C.: Oplossing puzzel : haardvuur. [lees meer...]
Sersjo Kantebeen: De oplossing van de puzzel woordzoeker is: HAARDVUUR. [lees meer...]
S Benfield: Haardvuur [lees meer...]
S Kantebeen: Haardvuur [lees meer...]

Foto's

Station Zoetermeer in de sneeuw; station Zoetermeer 10 december 2017
Nieuwe bestemmingen; station Zoetermeer 18 december 2016


 

   ZoetermeerOV is een site van Maarten Batenburg.   Bezoek ook eens OVcentraal en Maarten.OVcentraal.     Copyright 2004 - 2019. |