ZoetermeerOV

Al het openbaar vervoer in Zoetermeer. Trein tram bus en meer.
Doorzoek nieuwsberichten  
[printversie]         | | |
 
 

 

Nieuws

< 2205 / 2206?print=1 / 2207 >

Zoetermeerlijn in herinnering

woensdag 16 mei 2012

Wethouder Hans Haring gaat op woensdag 16 mei het historische informatiebord over de Zoetermeerlijn onthullen, evenals twee van de sloop geredde NS-stenen en de steptofoon die vroeger in het perron van station Voorweg was verwerkt.

De steptofoon bestaat uit negen tegels. Als men erop gaat staan hoort men carillonklanken. De onthulling is om 15:00 uur bij halte Centrum West, aan de kant van de Voorweg. In de centrale hal in het stadhuis, opent de wethouder vervolgens de expositie "De Sprinter in herinnering". Dit met beeldmateriaal van het Historische Genootschap Oud Soetermeer (HGOS), en met film en een model spoortrein.

Veeertig jaar geleden, op 3 mei 1972, ging de eerste spade de grond in voor de aanleg van de Zoetermeer Stadslijn. De officiŽle opening volgde op 20 mei 1977. Daarmee had Zoetermeer in een keer de grootste stationsdichtheid van Nederland. Vanwege die dicht op elkaar liggende stations waren speciale treinstellen ontworpen die snel konden optrekken en afremmen: de Sprinters.

De lijn verbond Zoetermeer met Den Haag en de wijken onderling. Inmiddels is de Zoetermeerlijn geschiedenis geworden. In 2006 werd hij omgebouwd tot RandstadRail. De stations werden aangepast tot haltes en zo verloor Zoetermeer na 29 jaar het predicaat `de stad met de meeste stations van Nederland.


Bericht geplaatst op vrijdag 18 mei 2012
Letterlijk bericht 100procent Haags van woensdag 16 mei 2012
Meer nieuwsberichten over | Sprinter / materieel | Kunst

Reageer ook op dit nieuwsbericht!

Wil jij ook je mening laten weten? Vul dan onderstaand formulier in!
Voor de duidelijkheid: dit is dus niet de mogelijkheid om de redactie van ZoetermeerOV privť een bericht te sturen. Je iemeeladres is verplicht opdat de redactie je eventueel kan bereiken of beantwoorden.
ZoetermeerOV behoudt zich echter nadrukkelijk het recht voor, om verkeerde reacties (iedereen weet wat ik bedoel) zonder melding te verwijderen.

Naam
Mailadres; verplicht, wordt niet publiekelijk getoond
Mailadres; moet precies gelijk zijn, ter controle tegen spammers
Titel

 

Werkzaamheden & omleidingen

» NS
» Connexxion
» HTM
» RET
» Arriva


Reacties

Flora Wagemans: Hoe kani ik per email een rit binnen zoetermeer aanvragen? [lees meer...]
Uw naam: Komende weer en de maandag erop geen treinen van/naar Zoetermeer wegens werkzaamheden bij Goud. NS vervangt gedurende meer dn 1 week een kwartierdienst per t [lees meer...]
Khalid El bahraoui: Hoe kan ik zilverdomm met bus vanaf station Zoetermeer een welke ?ik kom ban Amsterdam met trein een heb geen idee hoe ? Merci [lees meer...]
Dewi: ik vind dit echt een heel handig stukje voor mijn autobiografie. ik moest een stukje zoeken van 23-11-2003 en...GELUKT!!! [lees meer...]
Muerders J.L.C.: Oplossing puzzel : haardvuur. [lees meer...]
Sersjo Kantebeen: De oplossing van de puzzel woordzoeker is: HAARDVUUR. [lees meer...]
S Benfield: Haardvuur [lees meer...]
S Kantebeen: Haardvuur [lees meer...]

Foto's

Station Zoetermeer in de sneeuw; station Zoetermeer 10 december 2017
Nieuwe bestemmingen; station Zoetermeer 18 december 2016


 

   ZoetermeerOV is een site van Maarten Batenburg.   Bezoek ook eens OVcentraal en Maarten.OVcentraal.     Copyright 2004 - 2019. |