ZoetermeerOV

Al het openbaar vervoer in Zoetermeer. Trein tram bus en meer.
Doorzoek nieuwsberichten  
[printversie]         | | |
 
 

 

Nieuws

< 2206 / 2207 / 2208 >

Miljoen reizigers de klos

donderdag 10 mei 2012

Ruim een miljoen reizigers zijn jaarlijks gedupeerd door een stremming op het regionale tramnet. Gemiddels eens per dag is er een calamiteit van een halfuur of langer. Een goed reisalternatief is meestal nauwelijks voorhanden.

Dit blijkt uit informatie van het stadsgewest Haaglanden. De overheid beseft dat de afgelopen jaren te rigories is gesneden in alternatieven voor calamiteiten. Zo ontbreken op cruciale punten keerlussen, extra tramsporen of geschikte omleidingsroutes. Dat heeft de reiziger geweten. Zo bleek de kwetsbaarheid van het net onder meer bij de langdurige stremmingen bij de ingebruikname van Randstadrail. Ook lag het tramnet plat doen delen van het Centraal Station in Den Haag werden afgesloten, nadat gevelplaten van het ministerie van Onderwijs waren afgewaaid. Calamiteiten waarbij het nauwelijks mogelijk bleek om trams te laten omrijden.
De Haagse regio doet het daarmee een stuk minder goed dan Amsterdam en Rotterdam. In deze steden is het aantal omleidingsmogelijkheden structureel groter dan in Haaglanden. Daarbij moet worden aangemerkt dat Amsterdam en Rotterdam in noodgevallen altijd nog een beroep kunnen doen op de metro. Maar, concludeert het stadsgewest, dat neemt niet weg dat in de Haagse regio te weinig 'calamiteitenvoorzieningen' zijn.
Vervoerbedrijf HTM heeft berekend dat in de regio het tramnetwerk te maken heeft met gemiddeld één calamiteit per dag. Dit is vooral het gevolg van aanrijdingen en defecten. De gemiddelde duur van een stremming is ander half uur.
Een uur stremming levert op de drukste trajecten en uren circa 10.000 reizigers hinder op. Omgerekend krijgen jaarlijks 1 tot 1,5 miljoen tramreizigers in de regio te maken met een dergelijke stremming.
Een van de grootste flessenhalzen in het Haagse tramnetwerk is de tramtunnel. Een voorstel om in de Grote Marktstraat tramsporen aan te leggen, waar de tram in noodgevallen overheen zou kunnen, werd door de gemeente verworpen. Het gevolg is nu dat passagiers van Randstadrail de dupe zijn bij calamiteiten. Het is voor de sneltrams nagenoeg onmogelijk om een alternatieve route te rijden. Het traject via het Buitenhof en de Grote Kerk is te smal voor de brede Randstadrailvoertuigen.
Het stadsgewest Haaglanden realiseert zich dat het in de toekomst beter moet. Er is een plan opgesteld om knelpunten aan te pakken. Zo moet in Zoetermeer bij station Centrum West een extra mogelijkheid komen om te keren. Zo kan Randstadrail in de toekomst makkelijker over de krakeling.
Een woordvoerster van het stadsgewest benadrukt dat dit een wensenlijstje is, maar dat per keer moet worden bekeken of er ook geld voor beschikbaar is.


Bericht geplaatst op vrijdag 18 mei 2012
Letterlijk bericht Algemeen Dagblad editie Zoetermeer van donderdag 10 mei 2012
Meer nieuwsberichten over | Ongeplande verstoringen tram

Reageer ook op dit nieuwsbericht!

Wil jij ook je mening laten weten? Vul dan onderstaand formulier in!
Voor de duidelijkheid: dit is dus niet de mogelijkheid om de redactie van ZoetermeerOV privé een bericht te sturen. Je iemeeladres is verplicht opdat de redactie je eventueel kan bereiken of beantwoorden.
ZoetermeerOV behoudt zich echter nadrukkelijk het recht voor, om verkeerde reacties (iedereen weet wat ik bedoel) zonder melding te verwijderen.

Naam
Mailadres; verplicht, wordt niet publiekelijk getoond
Mailadres; moet precies gelijk zijn, ter controle tegen spammers
Titel

 

Werkzaamheden & omleidingen

» NS
» Connexxion
» HTM
» RET
» Arriva


Reacties

Flora Wagemans: Hoe kani ik per email een rit binnen zoetermeer aanvragen? [lees meer...]
Uw naam: Komende weer en de maandag erop geen treinen van/naar Zoetermeer wegens werkzaamheden bij Goud. NS vervangt gedurende meer dn 1 week een kwartierdienst per t [lees meer...]
Khalid El bahraoui: Hoe kan ik zilverdomm met bus vanaf station Zoetermeer een welke ?ik kom ban Amsterdam met trein een heb geen idee hoe ? Merci [lees meer...]
Dewi: ik vind dit echt een heel handig stukje voor mijn autobiografie. ik moest een stukje zoeken van 23-11-2003 en...GELUKT!!! [lees meer...]
Muerders J.L.C.: Oplossing puzzel : haardvuur. [lees meer...]
Sersjo Kantebeen: De oplossing van de puzzel woordzoeker is: HAARDVUUR. [lees meer...]
S Benfield: Haardvuur [lees meer...]
S Kantebeen: Haardvuur [lees meer...]

Foto's

Station Zoetermeer in de sneeuw; station Zoetermeer 10 december 2017
Nieuwe bestemmingen; station Zoetermeer 18 december 2016


 

   ZoetermeerOV is een site van Maarten Batenburg.   Bezoek ook eens OVcentraal en Maarten.OVcentraal.     Copyright 2004 - 2019. |