ZoetermeerOV

Al het openbaar vervoer in Zoetermeer. Trein tram bus en meer.
Doorzoek nieuwsberichten  
[printversie]         | | |
 
 

 

Nieuws

< 2226 / 2227 / 2228 >

Randstadrail kan stiller

zaterdag 4 augustus 2012

Het geluid van passerende Randstadrail voertuigen klinkt dankzij raildempers in Seghwaert minder schel, hard en irritant. Toch overweegt de gemeente, initiatiefnemer van de test, niet om de dempers ook op andere plekken te plaatsen.

Onwonenden van de Randstadrail klagen al jaren over het geluid van de sneltram. Daarom besloot de gemeente een onderzoek te doen naar het effect van raildempers. Dit zijn blokken metaal en kunststof die op de rails worden gemonteerd. Bij gewoon spoort wordt dit vaker toegepast, maar bij 'lightrail' als de Randstadrail is het nog niet eerder uitgetest.
De dempers zijn december vorig jaar aangebracht tussen de haltes Palenstein en Seghwaert. Voor en na het plaatsen zijn geluidsmetingen uitgevoerd door adviesbureau Movares. Daarna is er een enquête verspreid onder de omwonenden van het betreffende traject.
Uit de metingen blijkt dat op de rechte stukken de duur van het geluid is gehalveerd. ook in de bochten 'zingt' de rails een stuk minder. Bovendien constateert Movares een duidelijke afname in de geluidsfrequentie boven de 3000 Hertz. Daardoor wordt het geluid minder schel.
De in april uitgedeelde enquête bevestigt dit beeld. Hoewel slechts 14 procent van de uitgedeelde formulieren is ingeleverd, blijkt dat omwonenden inderdaad minder lang de voertuigen horen. De meeste deelnemers aan het onderzoek vinden de situatie door het aanbrengen van de dempers verbeterd. Toch is niet iedereen tevreden. Een aantal omwonenden zegt nog steeds hinder te ondervinden van het overgebleven geluid.
Hoewel de test succesvol is, denkt de gemeente er niet aan om ook op andere plekken waar mensen last hebben van het geluid van de Randstadrail dempers aan te brengen. "Er is steeds benadrukt dat de pilot een eenmalige actie is en in principe geen vervolg kent," stelt een gemeentewoordvoerder. "De geluidssituatie rond de Randstadrail voldeed aan de normen. De gemeente wilde echter meer doen dan wettelijk verplicht is. Daarom is er een actieplan opgesteld, waarin budget beschikbaar is gesteld voor één pilot met raildempers." De test kostte de gemeente uiteindelijk 270.000 euro.
De HTM kan niets zeggen over het onderzoek zeggen, omdat het een initiatief is van de gemeente. Ondertussen is de vervoersmaatschappij wel zelf met een andere test bezig om het geluid van trams te verminderen. "We gebruiken smeerinstallaties, maar we hebben nog geen resultaten van dit onderzoek," vertelt een woordvoerder van de HTM. "We testen momenteel bij de remise van Zichtenburg in Den Haag en in de spoorzone van Delft. Op die laatste locatie zijn de bochten vanwege het verleggen van de rails wat krapper. Daardoor krijg je meer ijzer op ijzer, dus meer geluid."
De HTM test twee mogelijkheden: water of een speciaal smeerseltje. "Eind september moeten we uitsluitsel kunnen geven wat het meest optimale middel is"


Bericht geplaatst op zondag 19 augustus 2012
Letterlijk bericht Algemeen Dagblad editie Zoetermeer van zaterdag 4 augustus 2012
Meer nieuwsberichten over | Tram algemeen

Reageer ook op dit nieuwsbericht!

Wil jij ook je mening laten weten? Vul dan onderstaand formulier in!
Voor de duidelijkheid: dit is dus niet de mogelijkheid om de redactie van ZoetermeerOV privé een bericht te sturen. Je iemeeladres is verplicht opdat de redactie je eventueel kan bereiken of beantwoorden.
ZoetermeerOV behoudt zich echter nadrukkelijk het recht voor, om verkeerde reacties (iedereen weet wat ik bedoel) zonder melding te verwijderen.

Naam
Mailadres; verplicht, wordt niet publiekelijk getoond
Mailadres; moet precies gelijk zijn, ter controle tegen spammers
Titel

 

Werkzaamheden & omleidingen

» NS
» Connexxion
» HTM
» RET
» Arriva


Reacties

Flora Wagemans: Hoe kani ik per email een rit binnen zoetermeer aanvragen? [lees meer...]
Uw naam: Komende weer en de maandag erop geen treinen van/naar Zoetermeer wegens werkzaamheden bij Goud. NS vervangt gedurende meer dn 1 week een kwartierdienst per t [lees meer...]
Khalid El bahraoui: Hoe kan ik zilverdomm met bus vanaf station Zoetermeer een welke ?ik kom ban Amsterdam met trein een heb geen idee hoe ? Merci [lees meer...]
Dewi: ik vind dit echt een heel handig stukje voor mijn autobiografie. ik moest een stukje zoeken van 23-11-2003 en...GELUKT!!! [lees meer...]
Muerders J.L.C.: Oplossing puzzel : haardvuur. [lees meer...]
Sersjo Kantebeen: De oplossing van de puzzel woordzoeker is: HAARDVUUR. [lees meer...]
S Benfield: Haardvuur [lees meer...]
S Kantebeen: Haardvuur [lees meer...]

Foto's

Station Zoetermeer in de sneeuw; station Zoetermeer 10 december 2017
Nieuwe bestemmingen; station Zoetermeer 18 december 2016


 

   ZoetermeerOV is een site van Maarten Batenburg.   Bezoek ook eens OVcentraal en Maarten.OVcentraal.     Copyright 2004 - 2019. |