ZoetermeerOV

Al het openbaar vervoer in Zoetermeer. Trein tram bus en meer.
Doorzoek nieuwsberichten  
[printversie]         | | |
 
 

 

Nieuws

< 2232 / 2233 / 2234 >

Vanaf 9 december rijdt de ZoRo-bus

woensdag 19 september 2012

De snelle ZoRo-bus tussen Centrum West en metrostation Rodenrijs gaat eindelijk rijden vanaf 9 december. De buslijn 170, 270 en 274 worden tegelijkertijd opgeheven. Er gaan minder bussen rijden op lijn 174 tussen Zoetermeer en Bleiswijk.

Met de ZoRo-bus krijgt Lansingerland een snelle en frequente verbinding met Zoetermeer en met het metrostation Rodenrijs, vanwaar u snel naar Rotterdam en Den Haag kunt reizen. Bestaande buslijnen in Lansingerland zullen veranderen.

Vrije busbaan
Het grootste deel rijdt de ZoRo-bus over een nieuwe vrije baan, die speciaal hiervoor is aangelegd. In Zoetermeer maakt de bus gebruik van bestaande wegen, vaak met aparte busstroken en voorrang bij verkeerslichten. Daardoor kan de bus overal goed doorrijden.
De nieuwe busbaan is een investering van de stadsregio Rotterdam en is onderdeel van het project RandstadRail. De RET gaat de nieuwe busdienst uitvoeren.

Reistijd
Door de vrije busbaan is er een korte reistijd: een rit van Zoetermeer Centrum West naar metrostation Rodenrijs duurt 24 minuten. Bij aankomst op station Rodenrijs kunt u meteen overstappen op metrolijn E naar Rotterdam en Den Haag. Deze metro rijdt om de tien minuten.
In onderstaande tabel ziet u nog wat voorbeelden van kortere reistijden:

  • Berkel Berkelseweg (bij Oostersingel) – Rotterdam Centraal, nu: 31 min, straks 20 min
  • Berkel Berkelseweg (bij Oostersingel) – Zoetermeer Centrum West, nu: 29 min, straks 18 min
  • Bergschenhoek Dorpsstraat – Rotterdam Centraal, nu: 29 min, straks 22 min
  • Bergschenhoek Dorpsstraat – Den Haag Centraal, nu: 42 min, straks 38 min
  • Bleiswijk Lijsterlaan – Rotterdam Centraal, nu: 36 min, straks 30 min

Overige busverbindingen
Met de ingebruikname van de ZoRo-bus verandert het busnet in Lansingerland.

Bus 173
Een vernieuwde lijn 173 neemt de functie van de huidige lijn 173 en 174 over als verbinding van Bleiswijk en Bergschenhoek met metrolijn E. Tussen Rodenrijs en Bergschenhoek (Berkelseweg) zal bus 173 gebruik maken van de vrije busbaan. Hierdoor wordt deze verbinding sneller en betrouwbaarder dan nu. Naast ZoRo-bus is dit straks de belangrijkste busverbinding van Lansingerland. De frequentie is net zo hoog als de ZoRo-bus:
  • in de ochtendspits, richting Rotterdam, elke 10 minuten
  • in de avondspits, richting Bleiswijk, elke 10 minuten
  • overdag elke 20 minuten
  • 's avonds en in het weekend elk half uur.

Bus 170/171 en bus 174
Verbinding Rotterdam Noord–Bergschenhoek–Berkel en verbinding Bergschenhoek–Berkel–Delft
De busverbindingen met Rotterdam Noord (huidige lijn 170/171) en Delft (lijn 174) blijven bestaan. Deze lijnen worden straks aan elkaar gekoppeld, waardoor een doorgaande verbinding ontstaat: Rotterdam Noord – Bergschenhoek– Berkel Noord – Berkel Meerpolder – Station Berkel Westpolder – Delft. Deze verbinding krijgt lijnnummer 174. Overdag rijdt deze bus elk half uur. 's Avonds en in het weekend rijdt lijn 174 ieder uur tussen Station Noord en Berkel Westpolder, echter niet naar Delft.

Net als nu, rijdt een deel van de ritten van lijn 173 na Bleiswijk door naar Zoetermeer (huidige route lijn 174). Omdat het aantal reizigers hier niet hoog is, wordt de frequentie iets lager: in de spits ieder half uur, en overdag, ’s avonds en in het weekend ieder uur. De huidige spitslijn 274 tussen Bleiswijk en Zoetermeer wordt opgeheven.

Lijn 170 en 270
De huidige buslijnen 170 en lijn 270 naar Zoetermeer komen te vervallen en daarmee ook de haltes langs de Noordeindse­weg, waar slechts weinig reizigers gebruik van maken.

Dienstregeling
Eind oktober zal de RET de details van de nieuwe dienstregeling bekendmaken. Deze informatie komt beschikbaar via www.ret.nl en Lansingerland.nl. Ook zullen wij informatie opnemen in ons Gemeentenieuws in De Heraut.

Waarom een nieuw buslijnennet?
Het nieuwe buslijnennet is nodig om Lansingerland beter te verbinden met de grote steden in de omgeving. Het huidige busnet kent veel verschillende routes, die kronkelen door de kernen en lang over hun traject doen. Daardoor maken in Lansingerland te weinig mensen gebruik van de bus. Het nieuwe buslijnennet is opgezet om hogere snelheid, hogere frequentie en meer comfort te bieden, waardoor inwoners van Lansingerland betere verbindingen krijgen met metrolijn E naar Den Haag en Rotterdam, met Zoetermeer en met het NS-net.

De ervaringen met metrolijn E (RandstadRail Den Haag - Rotterdam) laten zien dat het werkt: het aantal reizigers is hier de afgelopen jaren sterk gegroeid. Voor de komst van metrolijn E maakten op een gemiddelde werkdag 7.500 reizigers gebruik van de oude Hofpleinlijn. Bij de ingebruikname in 2010 groeide dat aantal naar 18.000 reizigers en in 2011 nam het verder toe tot 23.000 reizigers per werkdag. Sinds 12 december is het aantal reizigers opnieuw gestegen met circa 20%.


Bericht geplaatst op zaterdag 22 september 2012
Bron: gemeente Lansingerland op woensdag 19 september 2012
Meer nieuwsberichten over | Wijzigingen dienstregeling bus | Zoro-lijn

Reageer ook op dit nieuwsbericht!

Wil jij ook je mening laten weten? Vul dan onderstaand formulier in!
Voor de duidelijkheid: dit is dus niet de mogelijkheid om de redactie van ZoetermeerOV privé een bericht te sturen. Je iemeeladres is verplicht opdat de redactie je eventueel kan bereiken of beantwoorden.
ZoetermeerOV behoudt zich echter nadrukkelijk het recht voor, om verkeerde reacties (iedereen weet wat ik bedoel) zonder melding te verwijderen.

Naam
Mailadres; verplicht, wordt niet publiekelijk getoond
Mailadres; moet precies gelijk zijn, ter controle tegen spammers
Titel

 

Werkzaamheden & omleidingen

» NS
» Connexxion
» HTM
» RET
» Arriva


Reacties

Flora Wagemans: Hoe kani ik per email een rit binnen zoetermeer aanvragen? [lees meer...]
Uw naam: Komende weer en de maandag erop geen treinen van/naar Zoetermeer wegens werkzaamheden bij Goud. NS vervangt gedurende meer dn 1 week een kwartierdienst per t [lees meer...]
Khalid El bahraoui: Hoe kan ik zilverdomm met bus vanaf station Zoetermeer een welke ?ik kom ban Amsterdam met trein een heb geen idee hoe ? Merci [lees meer...]
Dewi: ik vind dit echt een heel handig stukje voor mijn autobiografie. ik moest een stukje zoeken van 23-11-2003 en...GELUKT!!! [lees meer...]
Muerders J.L.C.: Oplossing puzzel : haardvuur. [lees meer...]
Sersjo Kantebeen: De oplossing van de puzzel woordzoeker is: HAARDVUUR. [lees meer...]
S Benfield: Haardvuur [lees meer...]
S Kantebeen: Haardvuur [lees meer...]

Foto's

Station Zoetermeer in de sneeuw; station Zoetermeer 10 december 2017
Nieuwe bestemmingen; station Zoetermeer 18 december 2016


 

   ZoetermeerOV is een site van Maarten Batenburg.   Bezoek ook eens OVcentraal en Maarten.OVcentraal.     Copyright 2004 - 2019. |