ZoetermeerOV

Al het openbaar vervoer in Zoetermeer. Trein tram bus en meer.
Doorzoek nieuwsberichten  
[printversie]         | | |
 
 

 

Nieuws

< 2241 / 2242 / 2243 >

Betalen voor Regiotaxi

vrijdag 14 september 2012

Door de vergrijzing in Zoetermeer zal de zorgvraag sterk stijgen. Om voorzieningen betaalbaar te houden voor mensen die daar op zijn aangewezen, gaat de eigen bijdrage voor woon- en vervoersvoorzieningen volgend jaar omhoog. Zo betalen ouderen meer voor de Regiotaxi.

"Zoetermeerders betalen voor deze voorzieningen nu minder eigen bijdrage dan wat de gemeente wettelijk mag vragen. Het college wil, net als andere gemeenten, maximaal gebruikmaken van de wettelijke, inkomens afhankelijke regeling. Voor mensen met de laagste inkomens zal er dus amper wat veranderen. Maar hoe hoger het inkomen, hoe hoger de eigen bijdrage wordt," legt wethouder Klaasjan de Jong (CDA, zorg en ouderen) uit.
Gebruikers van de Regiotaxi gaan een openbaar vervoertarief betalen, namelijk 0,60 euro opstaptarief en 0,60 euro per zone. Nu is het gratis voor mensen met een indicatie (tot een maximum van zeshonderd zones). Een andere maatregel is dat Regiotaxipashouders die gebruik maken van de Ouderenbus een ritprijs van 0,75 euro betalen. Nu is dat gratis. Ook is het niet langer de bedoeling de Regiotaxipas standaard toe te kennen aan inwoners die ouder zijn dan 80 jaar. De toekenning is afhankelijk van de vervoersbehoefte van deze oudere.
Net als in andere gemeenten wil het college een aantal woon- en vervoersvoorzieningen niet langer vergoeden. Wethouder De Jong: "Denk aan een douchestoel, een tweede trapleuning, verhoging van een toiletpot, een fiets met trapondersteuning of automatische versnellingsbak. We moeten nagaan of mensen de financiŽle draagkracht hebben om dit zelf te betalen. Dus beoordelen we elke aanvraag zorgvuldig. Voor wie het niet kan betalen, moet de gemeente altijd een vangnet zijn."

Beperkingen


Ouderen zullen vanaf volgend jaar ook scherper moeten kijken naar wat ze nog zelf kunnen doen, in plaats van alleen naar de beperkingen te kijken, zo staat in de nieuwe Wmo-beleidsnota. Uitgangspunt van die noa is dat mensen zo lang mogelijk zelfredzaam wonen en meedoen in de samenleving.
De Jong: "Solidariteit, burenhulp, vrijwilligerswerk, (mantel)zorg en maatschappelijk verantwoord ondernemen zijn belangrijk. Wij gaan uit van de eigen kracht en mogelijkheden van de Zoetermeerse inwoners en zorgen ervoor dat de inwoner naar vermogen zelfredzaam is of wordt, zodat de inwoner de eigen verantwoordelijkheid kan nemen, ook in financieel opzicht."
De verhoging van de Wmo-bijdrage zal volgend jaar stapsgewijs gaan. 'Ondersteuning' zal daarbij het toverwoord zijn. De Jong: "Onze Wmo-consulenten gaan bij elke nieuwe aanvraag op huisbezoek. In een vraagverhelderingsgesprek kijken zij niet alleen naar de beperkingen van de cliŽnt, maar ook naar wat dienst mogelijkheden zijn. We doen een beroep op de eigen kracht en het netwerk van de cliŽnt. De oplossing blijft altijd maatwerk."


Bericht geplaatst op vrijdag 5 oktober 2012
Letterlijk bericht Algemeen Dagblad editie Zoetermeer van vrijdag 14 september 2012
Meer nieuwsberichten over | Regiotaxi

Reageer ook op dit nieuwsbericht!

Wil jij ook je mening laten weten? Vul dan onderstaand formulier in!
Voor de duidelijkheid: dit is dus niet de mogelijkheid om de redactie van ZoetermeerOV privť een bericht te sturen. Je iemeeladres is verplicht opdat de redactie je eventueel kan bereiken of beantwoorden.
ZoetermeerOV behoudt zich echter nadrukkelijk het recht voor, om verkeerde reacties (iedereen weet wat ik bedoel) zonder melding te verwijderen.

Naam
Mailadres; verplicht, wordt niet publiekelijk getoond
Mailadres; moet precies gelijk zijn, ter controle tegen spammers
Titel

 

Werkzaamheden & omleidingen

» NS
» Connexxion
» HTM
» RET
» Arriva


Reacties

Flora Wagemans: Hoe kani ik per email een rit binnen zoetermeer aanvragen? [lees meer...]
Uw naam: Komende weer en de maandag erop geen treinen van/naar Zoetermeer wegens werkzaamheden bij Goud. NS vervangt gedurende meer dn 1 week een kwartierdienst per t [lees meer...]
Khalid El bahraoui: Hoe kan ik zilverdomm met bus vanaf station Zoetermeer een welke ?ik kom ban Amsterdam met trein een heb geen idee hoe ? Merci [lees meer...]
Dewi: ik vind dit echt een heel handig stukje voor mijn autobiografie. ik moest een stukje zoeken van 23-11-2003 en...GELUKT!!! [lees meer...]
Muerders J.L.C.: Oplossing puzzel : haardvuur. [lees meer...]
Sersjo Kantebeen: De oplossing van de puzzel woordzoeker is: HAARDVUUR. [lees meer...]
S Benfield: Haardvuur [lees meer...]
S Kantebeen: Haardvuur [lees meer...]

Foto's

Station Zoetermeer in de sneeuw; station Zoetermeer 10 december 2017
Nieuwe bestemmingen; station Zoetermeer 18 december 2016


 

   ZoetermeerOV is een site van Maarten Batenburg.   Bezoek ook eens OVcentraal en Maarten.OVcentraal.     Copyright 2004 - 2019. |