ZoetermeerOV

Al het openbaar vervoer in Zoetermeer. Trein tram bus en meer.
Doorzoek nieuwsberichten  
[printversie]         | | |
 
 

 

Nieuws

< 2242 / 2243 / 2244 >

"Vaker fiets mee in RandstadRail"

dinsdag 2 oktober 2012

Reizigers moeten vaker hun fiets mee mogen nemen in de RandstadRail. Daardoor moeten ze makkelijker 'van deur tot deur' kunnen reizen met het openbaar vervoer, zodat dit een beter alternatief wordt voor de auto.

Dat vinden de PvdA en D66 in de Haagse gemeenteraad. Volgens PvdA-fractievoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven is de NS een goed voorbeeld. Reizigers mogen twintig uur per dag een fiets meenemen. Alleen in de spits - van 6:30-9:00 uur en 16:30-18:00 uur - mag dat niet. "Dit klinkt veel logischer voor reizigers," aldus Joost Sneller van D66.

Beide coalitiepartijen constateren dat slechts weinig reizigers op de hoogte zijn van de mogelijkheden om de fiets mee te nemen met het openbaar vervoer. Dat kan nu alleen na zeven uur 's avonds en in het weekend.

De PvdA wil al heel lang dat er vaker fietsen in de RandstadRail mogen worden meegenomen. Oud-raadslid Koen Baart heeft zich hiervoor in het verleden diverse malen hard gemaakt, maar het lukte steeds niet. Want het college van burgemeester en wethouders voelt er niets voor. Het kán technisch wel, omdat rijwielen wel makkelijk in en uit de rijtuigen kunnen komen.

'Te druk'
Maar volgens B&W is het vaak te druk, bleek in 2008 nadat de raad hiertoe een motie aannam. "Overdag en in de spitsuren is de bezetting van de RandstadRailvoertuigen hoog tot zeer hoog. Dit betekent dat er voorlopig geen ruimte is om fietsen tijdens deze perioden mee te kunnen nemen. In het algemeen geldt dat de ruimte die een fiets inneemt ten koste gaat van de zit- en stacapaciteit in een voertuig," schreef het college destijds.

En er was nog een ander argument: "Ook is het in- en uitstappen met een fiets lastig voor de andere reizigers. Een fiets is dan een vervelend obstakel en kan zorgen voor oponthoud en ergernis tijdens het halteren. De tijd die nodig is voor in- en uitstappen wordt dan groter dan wanneer er geen fietsen worden meegenomen."

R-net
Toch geven PvdA en D66 nog niet op. Beide partijen vinden dat, zes jaar na de introductie van RandstadRail, nog eens kritisch naar de eerdere argumenten om het niet te doen, moet worden gekeken.

Zeker omdat vanaf 2014 R-net van start gaat. Dat is een herkenbaar openbaar vervoer-netwerk van metro, tram en bus dat de komende jaren in de Randstad gaat rijden. R-net verbindt de belangrijkste economische centra in de Randstad en maakt gebruik van het bestaande OV-netwerk. In de nieuwe Avenio-rijtuigen die voor R-net worden gebruikt is het ook makkelijk om de fiets mee te nemen, vinden de partijen. R-net gaat in Den Haag op de tramlijnen 9, 11, 15 en 17 rijden.


Bericht geplaatst op vrijdag 5 oktober 2012
Bron: Omroep West; dinsdag 2 oktober 2012
Meer nieuwsberichten over | Tram algemeen | Fietsen

Reageer ook op dit nieuwsbericht!

Wil jij ook je mening laten weten? Vul dan onderstaand formulier in!
Voor de duidelijkheid: dit is dus niet de mogelijkheid om de redactie van ZoetermeerOV privé een bericht te sturen. Je iemeeladres is verplicht opdat de redactie je eventueel kan bereiken of beantwoorden.
ZoetermeerOV behoudt zich echter nadrukkelijk het recht voor, om verkeerde reacties (iedereen weet wat ik bedoel) zonder melding te verwijderen.

Naam
Mailadres; verplicht, wordt niet publiekelijk getoond
Mailadres; moet precies gelijk zijn, ter controle tegen spammers
Titel

 

Werkzaamheden & omleidingen

» NS
» Connexxion
» HTM
» RET
» Arriva


Reacties

Flora Wagemans: Hoe kani ik per email een rit binnen zoetermeer aanvragen? [lees meer...]
Uw naam: Komende weer en de maandag erop geen treinen van/naar Zoetermeer wegens werkzaamheden bij Goud. NS vervangt gedurende meer dn 1 week een kwartierdienst per t [lees meer...]
Khalid El bahraoui: Hoe kan ik zilverdomm met bus vanaf station Zoetermeer een welke ?ik kom ban Amsterdam met trein een heb geen idee hoe ? Merci [lees meer...]
Dewi: ik vind dit echt een heel handig stukje voor mijn autobiografie. ik moest een stukje zoeken van 23-11-2003 en...GELUKT!!! [lees meer...]
Muerders J.L.C.: Oplossing puzzel : haardvuur. [lees meer...]
Sersjo Kantebeen: De oplossing van de puzzel woordzoeker is: HAARDVUUR. [lees meer...]
S Benfield: Haardvuur [lees meer...]
S Kantebeen: Haardvuur [lees meer...]

Foto's

Station Zoetermeer in de sneeuw; station Zoetermeer 10 december 2017
Nieuwe bestemmingen; station Zoetermeer 18 december 2016


 

   ZoetermeerOV is een site van Maarten Batenburg.   Bezoek ook eens OVcentraal en Maarten.OVcentraal.     Copyright 2004 - 2019. |