ZoetermeerOV

Al het openbaar vervoer in Zoetermeer. Trein tram bus en meer.
Doorzoek nieuwsberichten  
[printversie]         | | |
 
 

 

Nieuws

< 2290 / 2291 / 2292 >

Tien jaar wachten op de ZoRo-bus

woensdag 13 februari 2013

Tien jaar heeft het geduurd voordat de snelle ZoRo-bus rijdt van Zoetermeer naar Rotterdam. Of beter gezegd naar Rodenrijs: daar stappen de reizigers over op de metro. "Want onder de grond reis je sneller naar de stad dan over de weg," zegt algemeen projectmanager Wim den Adel. De ZoRo-lijn begon als eerste en eindigde als laatste project van RandstadRail.

Bij Rodenrijs stappen de ZoRo-reizigers over op de metro
De afgelopen tien jaar is vooral besteed aan het zoeken naar een geschikte route. Bewoners en natuurorganisaties maakten bezwaar tegen het aanvankelijke tracé. Voor het alternatieve tracé oostelijk naast de Hogesnelheidslijn-Zuid moesten kassen wijken. Uiteindelijk ligt er nu een vrije busbaan westelijk naast het HSL-viaduct.

Raillijn te hoog gegrepen
20 jaar terug zou Zoetermeer – Rotterdam een raillijn worden: de ontbrekende schakel tussen de Zoetermeerlijn (Zoetermeer – Den Haag) en Hofpleinlijn (Den Haag – Rotterdam). Dat bleek te hoog gegrepen. De ZoRo-bus trekt naar verwachting 4300 reizigers per dag. Daarvan reist 60 procent tussen Zoetermeer en Rotterdam en komt 40 procent uit het middengebied van de gemeente Lansingerland. Om een raillijn te rechtvaardigen heb je minimaal 10.000 reizigers per dag nodig, evenals meer geld dan voor een busbaan.

De aanleg kost 23 miljoen euro. Door meevallers bij de aanbesteding is dat minder dan geraamd. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu betaalt het leeuwendeel. De gemeente Rotterdam draagt de financiële risico’s van de aanleg. De RET exploiteert deze lijn 170 sinds 9 december in opdracht van de stadsregio Rotterdam. Verder heeft Stadsgewest Haaglanden 3 miljoen euro geďnvesteerd om ZoRo in Zoetermeer vlotter te laten doorstromen.

Lijn 170 rijdt volgens het principe 6-3-2: in de spits elke 10 minuten, daarbuiten elke 20 minuten en ’s avonds en in het weekend elke 30 minuten. De busrit van station Zoetermeer Centrum West naar station Rodenrijs duurt 24 minuten en de metrorit naar Rotterdam 9 minuten. De overstap in Rodenrijs vergt 6 minuten. De nieuwe ZoRo-verbinding voert dus van station naar station, langs de HSL-Zuid, maar is zelf een bus.

In het rijtje hoogwaardig openbaar vervoer
De gestrekte lijn 170 vervangt enkele kronkellijnen. Hij is 12 kilometer lang en telt 17 haltes. De gemiddelde afstand tussen de haltes is fors: 750 meter. Sommige reizigers moeten verder lopen of fietsen naar een halte, maar winnen toch tijd door de hogere frequentie en snelheid. Bijna alle haltes langs de 5 kilometer vrije busbaan zijn uitgerust met een overdekte fietsenstalling, actuele reisinformatie, een alarmknop, camera’s en verlichting. ZoRo past daarmee moeiteloos in het rijtje hoogwaardig openbaar vervoer met de Phileas (Eindhoven), Volans (Breda) en Zuidtangent (Haarlem – Schiphol – Amsterdam Zuidoost).


Bericht geplaatst op zondag 24 februari 2013
Letterlijk bericht Verkeerskunde van februari 2013
Meer nieuwsberichten over | Zoro-lijn | Wijzigingen dienstregeling bus

Reageer ook op dit nieuwsbericht!

Wil jij ook je mening laten weten? Vul dan onderstaand formulier in!
Voor de duidelijkheid: dit is dus niet de mogelijkheid om de redactie van ZoetermeerOV privé een bericht te sturen. Je iemeeladres is verplicht opdat de redactie je eventueel kan bereiken of beantwoorden.
ZoetermeerOV behoudt zich echter nadrukkelijk het recht voor, om verkeerde reacties (iedereen weet wat ik bedoel) zonder melding te verwijderen.

Naam
Mailadres; verplicht, wordt niet publiekelijk getoond
Mailadres; moet precies gelijk zijn, ter controle tegen spammers
Titel

 

Werkzaamheden & omleidingen

» NS
» Connexxion
» HTM
» RET
» Arriva


Reacties

Flora Wagemans: Hoe kani ik per email een rit binnen zoetermeer aanvragen? [lees meer...]
Uw naam: Komende weer en de maandag erop geen treinen van/naar Zoetermeer wegens werkzaamheden bij Goud. NS vervangt gedurende meer dn 1 week een kwartierdienst per t [lees meer...]
Khalid El bahraoui: Hoe kan ik zilverdomm met bus vanaf station Zoetermeer een welke ?ik kom ban Amsterdam met trein een heb geen idee hoe ? Merci [lees meer...]
Dewi: ik vind dit echt een heel handig stukje voor mijn autobiografie. ik moest een stukje zoeken van 23-11-2003 en...GELUKT!!! [lees meer...]
Muerders J.L.C.: Oplossing puzzel : haardvuur. [lees meer...]
Sersjo Kantebeen: De oplossing van de puzzel woordzoeker is: HAARDVUUR. [lees meer...]
S Benfield: Haardvuur [lees meer...]
S Kantebeen: Haardvuur [lees meer...]

Foto's

Station Zoetermeer in de sneeuw; station Zoetermeer 10 december 2017
Nieuwe bestemmingen; station Zoetermeer 18 december 2016


 

   ZoetermeerOV is een site van Maarten Batenburg.   Bezoek ook eens OVcentraal en Maarten.OVcentraal.     Copyright 2004 - 2019. |