ZoetermeerOV

Al het openbaar vervoer in Zoetermeer. Trein tram bus en meer.
Doorzoek nieuwsberichten  
[printversie]         | | |
 
 

 

Nieuws

< 234 / 235 / 236 >

Angst blijft na massale aanval in de trein

donderdag 5 december 2002

door Karel Bagijn
Het politie-offensief tegen de agressie op de Zoetermeerlijn, een van de gevaarlijkste spoorlijnen van het land, begint pas op 1 januari. Te laat voor de twee kinderen van een 51-jarige inwoonster van Zoetermeer, die op 18 oktober ernstig werden mishandeld.

Haar twee kinderen houden er vrijwel zeker blijvend letsel aan over. Haar zoon van 20 jaar aan een van zijn ogen, haar twee jaar jongere dochter aan het gehoor. "Vier dagen nadat mijn kinderen zo ernstig waren mishandeld met dit verschrikkelijke gevolg, werd in Venlo René Steegmans doodgeslagen. Ik besefte toen als moeder dat ik eigenlijk nog een groot geluk heb gehad, want mijn kinderen leven nog. Maar de rillingen lopen over je rug als je dat weer hoort. Dit soort geweld gaat je begrip totaal te boven", zegt de 51-jarige vrouw uit een nieuwbouwwijk in Zoetermeer.

Ze wil absoluut anoniem blijven. Want de politie heeft maar vier jongeren aangehouden uit een groep van 12 Antilliaanse jongens en meisjes die haar kinderen aanviel. Acht lopen er dus nog vrij rond. De angst is daardoor gebleven. De vrouw: "Mijn kinderen zijn hun veiligheidsgevoel helemaal kwijt. Aanvankelijk durfden ze niet eens meer alleen te slapen, terwijl ze op kamers in Den Haag wonen."

De zoon studeert werktuigbouwkunde in Delft, de dochter volgt een studie management aan de Haagse Hogeschool. Op de bewuste avond waren ze voor een etentje bij hun ouders. Na afloop keerden ze met het Zoetermeerlijntje terug naar Den Haag.

De moeder: "Op het perron zagen ze aan het eind van de trein een luidruchtige groep instappen. Mijn kinderen zijn toen voorin gaan zitten. Maar de groep trok door de hele trein, andere mensen lastigvallend. Daarna daagden zij mijn kinderen uit. Een jongen riep: jullie hebben wat tegen ons, hè. Een meisje sloeg mijn dochter een bloedneus. Mijn zoon sprong er tussen en riep: is dit nou nodig, wat heeft dit voor zin. Daarop sprong de hele club op mijn zoon. Hij werd geschopt en geslagen. Tegen zijn hoofd, terwijl hij al in het gangpad op de grond lag. Ze hebben zelfs geprobeerd hem uit de trein te trekken bij het volgende station, waar die groep uitstapte. Mijn gewonde dochter kon hem nog naar binnen trekken."

Enkele aanvallers werden die avond nog aangehouden. Volgens de gemeente Zoetermeer en de politie zijn er met Antilliaanse en Marokkaanse bewoners geen problemen. Bij deze groep Antilliaanse jongeren zou het om een klein clubje gaan waarmee geen land is te bezeilen. De spoorlijn levert al geruime tijd veel problemen op: de eerste zes maanden van het jaar werden er 100 gevallen van mishandeling, bedreiging en zakkenrollerij geregistreerd.

De moeder van de twee slachtoffers: "De spoorwegpolitie komt mensen tekort. Dus toezicht is er niet of nauwelijks. Controleurs zijn er ook niet. Het waarschuwingssysteem voldoet helemaal niet. De machinist kan niets zien van wat er achter hem gebeurt in de wagons. Bij problemen moet hij de meldkamer van de spoorwegen in Utrecht bellen en precies uitleggen wat er aan de hand is. Hij mag niet meteen 112 bellen. Voor passagiers in nood is er ook geen knop waarmee zij alarm kunnen slaan. Daardoor gaat er veel tijd verloren als er iets aan de hand is. Oudere mensen durven hier na de avondspits helemaal niet meer met de trein mee. Dat is toch absurd."

De vrouw en haar echtgenoot zijn van plan schadevergoeding te eisen van de daders: "Maar daarover hebben we ons nog niet zo druk gemaakt. Prioriteit was natuurlijk de de behandeling in het ziekenhuis van onze kinderen. Bij mijn zoon is de oogkas gebroken, de spieren liggen los in de oogbedding. Van studeren is door het slechte zicht ook geen sprake, zodat hij een studiejaar moet missen. En dat geldt ook voor mijn dochter, die de draad van de dagelijkse gang van zaken nu wel weer probeert op te pakken. Ze hoort alleen nog niets met één oor. Door de klappen is het gehoor aangetast."

De Zoetermeerse noemt de impact van het drama op het leven van haar en haar kinderen 'enorm'. "We hebben niet alleen last van medische, maar ook van psychische problemen. Waarbij we ook voortdurend beseffen dat we boffen dat het niet, zoals in Venlo, veel slechter is afgelopen. Dat mijn kinderen nog leven hebben er alleen aan te danken dat ze niet op heel kwetsbare plekken op hun hoofd zijn geraakt."


Bericht geplaatst op donderdag 21 november 2002
Letterlijk bericht Algemeen Dagblad
Meer nieuwsberichten over | 18 oktober 2002

Reageer ook op dit nieuwsbericht!

Wil jij ook je mening laten weten? Vul dan onderstaand formulier in!
Voor de duidelijkheid: dit is dus niet de mogelijkheid om de redactie van ZoetermeerOV privé een bericht te sturen. Je iemeeladres is verplicht opdat de redactie je eventueel kan bereiken of beantwoorden.
ZoetermeerOV behoudt zich echter nadrukkelijk het recht voor, om verkeerde reacties (iedereen weet wat ik bedoel) zonder melding te verwijderen.

Naam
Mailadres; verplicht, wordt niet publiekelijk getoond
Mailadres; moet precies gelijk zijn, ter controle tegen spammers
Titel

 

Werkzaamheden & omleidingen

» NS
» Connexxion
» HTM
» RET
» Arriva


Reacties

Flora Wagemans: Hoe kani ik per email een rit binnen zoetermeer aanvragen? [lees meer...]
Uw naam: Komende weer en de maandag erop geen treinen van/naar Zoetermeer wegens werkzaamheden bij Goud. NS vervangt gedurende meer dn 1 week een kwartierdienst per t [lees meer...]
Khalid El bahraoui: Hoe kan ik zilverdomm met bus vanaf station Zoetermeer een welke ?ik kom ban Amsterdam met trein een heb geen idee hoe ? Merci [lees meer...]
Dewi: ik vind dit echt een heel handig stukje voor mijn autobiografie. ik moest een stukje zoeken van 23-11-2003 en...GELUKT!!! [lees meer...]
Muerders J.L.C.: Oplossing puzzel : haardvuur. [lees meer...]
Sersjo Kantebeen: De oplossing van de puzzel woordzoeker is: HAARDVUUR. [lees meer...]
S Benfield: Haardvuur [lees meer...]
S Kantebeen: Haardvuur [lees meer...]

Foto's

Station Zoetermeer in de sneeuw; station Zoetermeer 10 december 2017
Nieuwe bestemmingen; station Zoetermeer 18 december 2016


 

   ZoetermeerOV is een site van Maarten Batenburg.   Bezoek ook eens OVcentraal en Maarten.OVcentraal.     Copyright 2004 - 2019. |