ZoetermeerOV

Al het openbaar vervoer in Zoetermeer. Trein tram bus en meer.
Doorzoek nieuwsberichten  
[printversie]         | | |
 
 

 

Nieuws

< 235 / 236 / 237 >

Ouders mishandelde kinderen willen actie

vrijdag 6 december 2002

door Peter van de Stadt
"Het is toch van de gekke dat de burger 's avonds niet meer rustig met de Zoetermeer Stadslijn kan gaan. Een steekproef die ik heb gehouden onder ouders en oudere inwoners van Zoetermeer gaf mij de zekerheid dat de Sprinter als hoogst onveilig wordt ervaren en beschouwd en 's avonds wordt gemeden." Aldus een 51-jarige Zoetermeerse vrouw uit de wijk Seghwaert, die gisteravond gebruik maakte van haar spreekrecht voor de commissievergadering Bestuur & Veiligheid.

In een soms emotioneel betoog maakte de Zoetermeerse duidelijk dat het zo niet langer kan op de Zoetermeer Stadslijn. Samen met haar 52-jarige man, die ook insprak, hield zij de commissie voor welke diepe sporen de mishandeling van hun zoon (20) en dochter (18) in de Sprinter in het gezin hebben achtergelaten.

Broer en zus, die niet meer in het ouderlijk huis in Zoetermeer wonen, werden vrijdagavond 18 oktober in de Sprinter ernstig mishandeld. Zonder enige aanleiding werden ze door een groep van ongeveer twintig Antilliaanse jongeren (meisjes en jongens) in de trein geschopt en geslagen. "Mijn zoon heeft onder andere een gebroken oogkas opgelopen. Hij heeft kans daar blijvend letsel aan over te houden. Het zelfde geldt voor mijn dochter. Zij blijft misschien doof aan een oor. Ze zijn als beesten tekeer gegaan. Mijn zoon heeft zelfs in het gangpad gelegen, waarna ze een aanloopje namen en hem tegen zijn hoofd schopten", sprak de 51-jarige vader.

"Dat mijn kindere nog leven, hebben ze te danken aan het feit dat ze net niet op een kwetsbare plek op hun hoofd zijn geraakt. Dat dit een heel grote impact in ons gezin en ons leven heeft gehad en nog heeft, begrijpt u waarschijnlijk wel. Naast alle medische problemen en het psychische letsel dat zij bij dit geweld hebben opgelopen, is er hier ook sprake van zaken waar de politiek in Zoetermeer wel iets aan kan doen", sprak de 51-jarige Zoetermeerse.

Volgens haar moet de politiek zich hard maken voor extra inzet van de politie. Ook moeten volgens haar man en paard worden genoemd. "Mijn kinderen zijn het slachtoffer geworden van een groep Antilliaanse jongeren. Net zoals in Den Haag Antilliaanse jongeren volgens een wethouder daar voor veel criminaliteit en geweld zorgen. Hij verbond daar een behoorlijk geldbedrag aan om het te bestrijden. Die criminaliteit en problematiek lijken zich ook hier in Zoetermeer af te spelen. Geld zal in deze gemeente toch geen motief zijn om achter te verschuilen, om geen maatregelen te nemen. Kijk naar de 300.000 euro die is vrijgemaakt voor de Diftar-campagne. Ik denk dat de hele Zoetermeerse bevolking die besteding liever gemaakt ziet worden voor de veiligheid in Zoetermeer en met name op de Zoetermeer Stadslijn", constateerde de vrouw.

De twee Zoetermeerse ouders deden ook suggesties om een en ander te verbeteren. "Nu is het nog zo dat de machinist niet eens '112' mag bellen als er achter hem wat gebeurt, maar via een meldkamer in Utrecht. Dat moet anders", sprak de vader. "Ja, er zijn camera's in de treinen, maar de kwaliteit van de beelden is, als ik het voorzichtig zeg, minimaal. Van nul en generlei waarde. De Sprinter waarin onze kinderen werden mishandeld, had overigens geen camera. Daarbij is het ook nog eens zo dat de machinist helemaal niet weet wat er allemaal achter hem aan de hand is. Hij zou op een beeldscherm direct moeten kunnen meekijken en actie ondernemen", suggereerde de Zoetermeerder.

Schokkend
"Ik ben er stil van", reageerde Patrick van Domburg (VVD) op de verhalen van het echtpaar. "Het was al eerder bekend dat de Zoetermeer Stadslijn onveilig was. Burgemeester Van Leeuwen heeft ook deze week nog gesprekken gehad met de NS en de vakbonden", aldus Van Domburg. Hij vroeg zich af of de aanpak op de Hoekse Lijn (vaste conducteurs, controleploegen en surveillance) niet ook op de Zoetermeer Stadslijn mogelijk is.

Robin Paalvast (D66) noemde het 'best schokkend als je zo'n verhaal hoort'. Volgens hem moet de politiek er meer aandacht voor hebben. "We worden weer eens met de neus op de feiten gedrukt. Als de raad meer druk op de ketel zet, dan moeten de voorzieningen er gewoon komen." Hans Griep (CDA) sprak zijn bewondering uit voor de durf van de ouders om hun verhaal te doen. Wel vroeg hij zich af of het noodzakelijk is om in het openbaar en in de kranten ronduit te spreken van Antilliaanse jongeren en niet van een groep. "Dan kom je niet bij de kern van het probleem. Je moet het beestje bij het naampje noemen", benadrukte de 51-jarige moeder.

Wethouder Gemma Smid, bij afwezigheid van portefeuillehouder burgemeester Van Leeuwen, had hier zo haar eigen gedachten over. "We hebben hier in Zoetermeer een groep Antilliaanse jongeren die over de schreef is gegaan en die niet meer met een goed gesprek in het gareel zijn te krijgen. Die moet je bij naam noemen. Het zijn probleem-jongeren. Natuurlijk is er een hele grote groep Antilliaanse jongeren waar we geen moeilijkheden mee hebben. Maar daarom hoef je nog niet je ogen te sluiten voor die kleine groep." De Zoetermeerse politiechef Kees Verzaal beaamde dit. "We hebben als politie geen problemen met de Antilliaanse en Marokkaanse mensen in Zoetermeer. Het zijn uitstekende, principiŽle mensen. Maar een minderheid, een groep Antilliaanse jongeren, is vergaand over de schreef gegaan. En die zullen hard worden aangepakt. Nu en in de toekomst, want dit geweld kunnen en moeten wij niet tolereren."


Bericht geplaatst op vrijdag 21 november 2003
Letterlijk bericht Haagsche Courant editie Zoetermeer
Meer nieuwsberichten over | 18 oktober 2002

Reageer ook op dit nieuwsbericht!

Wil jij ook je mening laten weten? Vul dan onderstaand formulier in!
Voor de duidelijkheid: dit is dus niet de mogelijkheid om de redactie van ZoetermeerOV privť een bericht te sturen. Je iemeeladres is verplicht opdat de redactie je eventueel kan bereiken of beantwoorden.
ZoetermeerOV behoudt zich echter nadrukkelijk het recht voor, om verkeerde reacties (iedereen weet wat ik bedoel) zonder melding te verwijderen.

Naam
Mailadres; verplicht, wordt niet publiekelijk getoond
Mailadres; moet precies gelijk zijn, ter controle tegen spammers
Titel

 

Werkzaamheden & omleidingen

» NS
» Connexxion
» HTM
» RET
» Arriva


Reacties

Flora Wagemans: Hoe kani ik per email een rit binnen zoetermeer aanvragen? [lees meer...]
Uw naam: Komende weer en de maandag erop geen treinen van/naar Zoetermeer wegens werkzaamheden bij Goud. NS vervangt gedurende meer dn 1 week een kwartierdienst per t [lees meer...]
Khalid El bahraoui: Hoe kan ik zilverdomm met bus vanaf station Zoetermeer een welke ?ik kom ban Amsterdam met trein een heb geen idee hoe ? Merci [lees meer...]
Dewi: ik vind dit echt een heel handig stukje voor mijn autobiografie. ik moest een stukje zoeken van 23-11-2003 en...GELUKT!!! [lees meer...]
Muerders J.L.C.: Oplossing puzzel : haardvuur. [lees meer...]
Sersjo Kantebeen: De oplossing van de puzzel woordzoeker is: HAARDVUUR. [lees meer...]
S Benfield: Haardvuur [lees meer...]
S Kantebeen: Haardvuur [lees meer...]

Foto's

Station Zoetermeer in de sneeuw; station Zoetermeer 10 december 2017
Nieuwe bestemmingen; station Zoetermeer 18 december 2016


 

   ZoetermeerOV is een site van Maarten Batenburg.   Bezoek ook eens OVcentraal en Maarten.OVcentraal.     Copyright 2004 - 2019. |