ZoetermeerOV

Al het openbaar vervoer in Zoetermeer. Trein tram bus en meer.
Doorzoek nieuwsberichten  
[printversie]         | | |
 
 

 

Nieuws

< 2415 / 2416 / 2417 >

"Compensatie bij storingen Randstadrail"

vrijdag 14 februari 2014

De PvdA in Zoetermeer wil dat stadsgenoten een vergoeding krijgen als zij te veel vertraging oplopen door een storing van RandstadRail. Die vergoeding zou moeten gelden bij vertragingen vanaf ongeveer een uur, wanneer die ontstaan door de schuld van de HTM.

Volgens de initiatiefnemer, PvdA-lijsttrekker Taco Kuiper, is dat 'de beste manier om de HTM duidelijk te maken dat ze een betere prestatie moeten gaan leveren'.
Sinds het bestaan van de RandstadRail zijn er problemen. Treinen vallen uit, wissels blokkeren en reizigers klagen over de informatievoorziening.

"De Zoetermeerse reizigers zijn het spuugzat dat de problemen met de RandstadRail nog steeds niet verholpen zijn, dit ondanks toezeggingen van de directie dat het beter zou worden", zegt Kuiper. Hij vindt dat als de doelen niet gerealiseerd worden de directie een deel van de beloning moet inleveren. "Een korting van 5% op het salaris lijkt me in zo'n geval niet onredelijk," zegt Kuiper.

Maandag gesprek
De hele Zoetermeerse politiek is ontevreden over de prestaties van HTM op het RandstadRailtraject. De gemeenteraad heeft Peter Smit, binnen de regio Haaglanden verantwoordelijk voor openbaar vervoer, uitgenodigd om maandag te komen spreken over de problemen. De PvdA wil dan de compensatieregeling ter sprake brengen.

GroenLinks wil gratis koffie bij vertraging RandstadRail

Gratis koffie en thee voor gestrande reizigers van de RandstadRail en bij vertragingen. Dat is waar GroenLinks Zoetermeer voor pleitte in de raadscommissie Stad van 17 februari. De koffie- en thee - kan door mensen zelf opgehaald worden bij de grotere RandstadRail-stations door het gebruik van bijvoorbeeld herkenbare koffiemunten.

Zo zou HTM (de vervoerder die de RandstadRail uitbaat) speciale koffie- en theemunten kunnen laten maken en uitdelen aan mensen die lang moeten wachten bij vertragingen. De RandstadRail rijdt met grote problemen. GroenLinks Zoetermeer vindt dat onacceptabel en wil dat er snel verbeteringen worden aangebracht. Ook wil de partij dat de communicatie aan reizigers beter wordt en dat vervangend vervoer, zoals bussen, vaker en sneller worden ingezet bij ernstige vertragingen. Jakobien Groeneveld (lijsttrekker en fractievoorzitter GroenLinks).

"Natuurlijk moet het goed functioneren van de RandstadRail topprioriteit zijn. Maar in de tussentijd moet de HTM een gebaar maken richting de reizigers. Een gratis kopje koffie helpt niet tegen te laat komen, maar hopelijk wel een beetje tegen de kou. En wat zou het leuk zijn om dat koffiestalletje op Centrum West weer terug te krijgen!"

Compensatie voor storing

Er moet snel een einde komen aan de ellende van RandstadRail. Daarover zijn de politici in Zoetermeer het eens. Afgelopen maandag werden tramvervoerder HTM en Stadsgewest Haaglanden tijdens de raadscommissie Stad aan de tand gevoeld over de storingen. Pieter Smit, portefeuillehouder Verkeer in de Stadsregio Haaglanden kreeg namens de VVD handtekeningen van een petitie overhandigd. De VVD haalde in twee keer ruim 400 handtekeningen op van ontevreden reizigers.

De problemen met de RandstadRail zijn talrijk. Er zijn veel storingen. Enkele weken geleden besloot de VVD een petitie te houden. De VVD-ers gingen twee keer anderhalf uur de straat op en verzamelden 433 handtekeningen. "Opvallend was dat iedereen die we aanspraken ook wilde tekenen", aldus fractievoorzitter Marc Rosier. Overigens veroordelen alle partijen de RandstadRail-ellende. "Het is een voortslepend proces waar geen eind aan lijkt te komen", zegt Willem Bos van D66. D66 heeft bij wethouder Smit aangedrongen om met de vuist op tafel te slaan. De SP pleit voor een compensatieregeling Commissielid Lennart Feijen: "Iedereen die met de Randstadrail reist, maar dat door een storing of ernstige vertraging niet kon, moet zijn of haar reiskosten volledig vergoed krijgen." Ook de PvdA pleit voor een compensatie. "De PvdA wil dat Zoetermeerders die meer dan bijvoorbeeld een uur vertraging oplopen door de schuld van de HTM daarvoor in de toekomst een vergoeding gaan ontvangen. Het is de beste manier om de HTM duidelijk te maken dat ze een betere prestatie moeten gaan leveren", zegt PvdA-lijsttrekker Taco Kuiper.

SP Zoetermeer pleit voor compensatieregeling RandstadRail

Afgelopen maandag heeft de SP Zoetermeer tijdens de commissie Stad de wethouder van Verkeer en Vervoer in Den Haag aan de tand gevoeld over de aanhoudende problemen met de RandstadRail. Hoewel het Stadsgewest Haaglanden en HTM werken aan een oplossing neemt de wethouder de problemen die de reiziger ondervindt onvoldoende serieus.

Zowel de wethouder Verkeer en Vervoer van Den Haag, Peter Smit, als de directie van de HTM kwamen tekst en uitleg geven over de aanhoudende problemen met de RandstadRail en welke acties momenteel worden uitgevoerd om de dienstverlening te verbeteren. De commissie had echter de gelegenheid om maar één vraag te stellen en een politiek statement te maken. Volstrekt onvoldoende om deze problemen serieus op te lossen.

De SP heeft onder andere een compensatieregeling voor reizigers geëist. Commissielid Lennart Feijen: "Iedereen die met de RandstadRail reist of met de RandstadRail moest reizen, maar dat door een storing of ernstige vertraging niet kon, moet zijn of haar reiskosten volledig vergoed krijgen. Ook vervangend vervoer als gevolg van een ernstige storing of vertraging dient gratis aan de reiziger worden aangeboden."

De wethouder zag dit niet zitten en vond het maar lastig, leverde administratief gedoe op en hij vroeg zich af wie dat zou betalen. Dat kan volgens de SP prima door een malusregeling waarbij HTM wordt afgerekend indien zij de afgesproken resultaten niet halen. Nu staat er geen enkele sanctie op het niet nakomen van de afspraken. Voor de HTM dan, als je als reiziger je afspraak niet nakomt kan je wel op een fikse boete rekenen. De SP wil dat dit ook voor de HTM gaat gelden.

Daarnaast heeft de SP gepleit voor het op zicht rijden, het handmatig bedienen van de wissels, gekoppelde voertuigen en ombouw van de RandstadRailvoertuigen zodat zij ook mechanisch bestuurd kunnen worden. Zo komt in het geval van een storing of calamiteit in ieder geval niet alles stil te staan. Ook de rest van het wensenlijstje van de SP op het gebied van de RandstadRail hebben we onder de aandacht gebracht.

Wat de SP betreft zijn dit volstrekt redelijke eisen waaraan de HTM moet voldoen en zij zouden ook in staat moeten zijn dit te implementeren. Mocht de HTM daar niet toe in staat zijn moet de gemeente Zoetermeer de lijn tot aan Den Haag Centraal dan maar zelf gaan exploiteren.

Ondanks de onwelwillende houding van de wethouder Verkeer en Vervoer van Den Haag om een compensatieregeling voor reizigers in te stellen zal de SP zich samen met GroenLinks en de PvdA zich ervoor inzetten dat die compensatieregeling er toch gaat komen. Anders moeten we andere middelen inzetten om te zorgen dat het Stadsgewest Haaglanden de problemen van de reizigers serieus gaat nemen.


Bericht geplaatst op vrijdag 14 februari 2014 | Laatste update op woensdag 26 februari 2014
Bron: Omroep West; vrijdag 14 februari 2014
Meer nieuwsberichten over | Ongeplande verstoringen tram | Politiek

Reageer ook op dit nieuwsbericht!

Wil jij ook je mening laten weten? Vul dan onderstaand formulier in!
Voor de duidelijkheid: dit is dus niet de mogelijkheid om de redactie van ZoetermeerOV privé een bericht te sturen. Je iemeeladres is verplicht opdat de redactie je eventueel kan bereiken of beantwoorden.
ZoetermeerOV behoudt zich echter nadrukkelijk het recht voor, om verkeerde reacties (iedereen weet wat ik bedoel) zonder melding te verwijderen.

Naam
Mailadres; verplicht, wordt niet publiekelijk getoond
Mailadres; moet precies gelijk zijn, ter controle tegen spammers
Titel

 

Werkzaamheden & omleidingen

» NS
» Connexxion
» HTM
» RET
» Arriva


Reacties

Flora Wagemans: Hoe kani ik per email een rit binnen zoetermeer aanvragen? [lees meer...]
Uw naam: Komende weer en de maandag erop geen treinen van/naar Zoetermeer wegens werkzaamheden bij Goud. NS vervangt gedurende meer dn 1 week een kwartierdienst per t [lees meer...]
Khalid El bahraoui: Hoe kan ik zilverdomm met bus vanaf station Zoetermeer een welke ?ik kom ban Amsterdam met trein een heb geen idee hoe ? Merci [lees meer...]
Dewi: ik vind dit echt een heel handig stukje voor mijn autobiografie. ik moest een stukje zoeken van 23-11-2003 en...GELUKT!!! [lees meer...]
Muerders J.L.C.: Oplossing puzzel : haardvuur. [lees meer...]
Sersjo Kantebeen: De oplossing van de puzzel woordzoeker is: HAARDVUUR. [lees meer...]
S Benfield: Haardvuur [lees meer...]
S Kantebeen: Haardvuur [lees meer...]

Foto's

Station Zoetermeer in de sneeuw; station Zoetermeer 10 december 2017
Nieuwe bestemmingen; station Zoetermeer 18 december 2016


 

   ZoetermeerOV is een site van Maarten Batenburg.   Bezoek ook eens OVcentraal en Maarten.OVcentraal.     Copyright 2004 - 2019. |