ZoetermeerOV

Al het openbaar vervoer in Zoetermeer. Trein tram bus en meer.
Doorzoek nieuwsberichten  
[printversie]         | | |
 
 

 

Nieuws

< 23 / 24?print=1 / 25 >

Materieeltekort teistert Stadslijn

woensdag 18 oktober 2000

Een tekort aan Sprinters heeft maandag 16 oktober gezorgd voor uitval van treinen. Sprinters staan in grote getalen kapot in de werkplaats, of wachten op onderdelen.

In de afgelopen weken reden de Sprinters op de Stadslijn vaak in de korte uitvoering: in hun eentje in plaats van gekoppeld. Maandag 16 oktober was het wederom goed mis met de Stadslijn: Behalve de geplande werkzaamheden tussen 9 en 15 uur, waren er in de ochtendspits ook nog een te weinig Sprinters om de dienstregeling normaal te rijden. Dit zou dus betekenen dat er minder dan 8 Sprinters beschikbaar zijn, tegen 16 die normaal gesproken nodig zijn om de dienst volledig met gekoppelde stellen te rijden. Op NOS-Teletekst (pagina 751) werd gewaarschuwd voor vertragingen van 15 minuten. De intervallen liepen in de praktijk echter op tot een half uur.

Oorzaak is nog steeds een enorm gebrek aan Sprinters. Vorige week stonden er zes Sprinter-tweetjes in de werkplaats bij Leidschendam. Vier daarvan stonden slechts te wachten op onderdelen. Bij de Sprinter-drietjes, die trouwens geen dienstdoen op de Stadslijn, was het zelfs nog erger: Elf van de twaalf (!) stonden hun tijd te verdoen met het wachten op een onderdeel.

Het inzetten van andere treinsoorten is op de Stadslijn helaas geen optie. Slechts weinig materieeltypen zijn toegelaten op de Stadslijn. Op de Hofpleinlijn, welke Sprinters put uit dezelfde 'pool', mocht het vandaag wel doen met minstens een andere treintype ("plan V" voor de kenners).

Het ziet er niet naar uit dat er binnenkort een einde komt aan de problemen met de Sprinters. De herfst is traditiegetrouw het slechtste seizoen voor de Stadslijn, als de blaadjes weer gaan vallen. Samen met een regenbuitje geeft dit op de spoorstaven een spekglad mengsel, waarop de stalen wielen van de Sprinters geen enkel grip hebben. Een en ander is te vergelijken met aquaplanning bij auto's. Het hierdoor ontstane glijden veroorzaakt platte kantjes op de wielen. Deze platte kantjes zijn funest voor het rijcomfort, maar vooral voor de rails. Treinen met 'vierkante wielen' moeten in principe zo snel mogelijk uit dienst, om de banden (ja, echt!) opnieuw rond te laten slijpen.
De veelvoorkomende hellingen in de Stadslijn zijn in de herfst voor de Sprinter slechts met moeite begaanbaar. Vooral de steile helling bij Voorweg is berucht. Hier moet een Sprinter vanuit stilstand meteen flink klimmen, en snelheid maken tot ca. 120 km/u.

Een dag later, dinsdag, was het materieeltekort grotendeels verdwenen. De dienst werd -zover mij bekend- goed en volledig uitgevoerd.


Bericht geplaatst op woensdag 18 oktober 2000
Eigen nieuws; woensdag 18 oktober 2000
Meer nieuwsberichten over | Ongeplande verstoringen tram | Sprinter / materieel

Reageer ook op dit nieuwsbericht!

Wil jij ook je mening laten weten? Vul dan onderstaand formulier in!
Voor de duidelijkheid: dit is dus niet de mogelijkheid om de redactie van ZoetermeerOV privé een bericht te sturen. Je iemeeladres is verplicht opdat de redactie je eventueel kan bereiken of beantwoorden.
ZoetermeerOV behoudt zich echter nadrukkelijk het recht voor, om verkeerde reacties (iedereen weet wat ik bedoel) zonder melding te verwijderen.

Naam
Mailadres; verplicht, wordt niet publiekelijk getoond
Mailadres; moet precies gelijk zijn, ter controle tegen spammers
Titel

 

Werkzaamheden & omleidingen

» NS
» Connexxion
» HTM
» RET
» Arriva


Reacties

Flora Wagemans: Hoe kani ik per email een rit binnen zoetermeer aanvragen? [lees meer...]
Uw naam: Komende weer en de maandag erop geen treinen van/naar Zoetermeer wegens werkzaamheden bij Goud. NS vervangt gedurende meer dn 1 week een kwartierdienst per t [lees meer...]
Khalid El bahraoui: Hoe kan ik zilverdomm met bus vanaf station Zoetermeer een welke ?ik kom ban Amsterdam met trein een heb geen idee hoe ? Merci [lees meer...]
Dewi: ik vind dit echt een heel handig stukje voor mijn autobiografie. ik moest een stukje zoeken van 23-11-2003 en...GELUKT!!! [lees meer...]
Muerders J.L.C.: Oplossing puzzel : haardvuur. [lees meer...]
Sersjo Kantebeen: De oplossing van de puzzel woordzoeker is: HAARDVUUR. [lees meer...]
S Benfield: Haardvuur [lees meer...]
S Kantebeen: Haardvuur [lees meer...]

Foto's

Station Zoetermeer in de sneeuw; station Zoetermeer 10 december 2017
Nieuwe bestemmingen; station Zoetermeer 18 december 2016


 

   ZoetermeerOV is een site van Maarten Batenburg.   Bezoek ook eens OVcentraal en Maarten.OVcentraal.     Copyright 2004 - 2019. |