ZoetermeerOV

Al het openbaar vervoer in Zoetermeer. Trein tram bus en meer.
Doorzoek nieuwsberichten  
[printversie]         | | |
 
 

 

Nieuws

< 2568 / 2569 / 2570 >

Grote reizigersgroei R-netlijn 400 Leiden-Zoetermeer

woensdag 27 april 2016

De introductie van R-net op de buslijn van Leiden naar Zoetermeer is zeer succesvol. Het aantal reizigers is sterk gegroeid en reizigers beoordelen de lijn met een 7,9. Dat blijkt uit onderzoek dat de provincie Zuid-Holland uit liet voeren een jaar nadat het kwaliteitsconcept werd ingevoerd.

Concept werkt
"De bus is hiermee echt een alternatief geworden, ook voor degenen bij wie de bus voor de introductie van R-net niet op het netvlies stond", vertelt gedeputeerde Floor Vermeulen. "De R-net bussen zijn snel en comfortabel en rijden in de spits om de vijf minuten. Dat het concept werkt, zien we ook bij de R-net lijn van Rotterdam naar Dirksland."

In 2015 liet R-net 400 een reizigersgroei zien van 16% ten opzichte van 2014. Dit is ruim boven de groei in de rest van de concessie van de provincie Zuid-Holland. In Zoeterwoude stappen zelfs 51% meer mensen op dan voorheen. Verwacht mag worden dat het succes blijvend is; maar liefst 95% van de reizigers verwacht de komende tijd klant te blijven.

Succesfactoren
In het onderzoek geven reizigers aan dat ze vooral kiezen voor R-net vanwege de korte wachttijd en snelheid. Volgens de onderzoekers heeft het feit dat de bus niet meer één keer per uur een route door Zoeterwoude rijdt een positief effect gehad. Dit levert voor veel reizigers tijdswinst op en biedt een logischer dienstregeling: de R-net bussen rijden standaard twaalf keer per uur in de spits en zes keer daarbuiten. Andere belangrijke succesfactor is volgens de onderzoekers de combinatie van hoge kwaliteit en tevredenheid, marketing en de zichtbaarheid van het R-net concept in het straatbeeld. De haltes zijn vernieuwd en voorzien van borden met digitale reisinformatie en gebruiksvriendelijke fietsenstallingen.

Verbeterpuntenpunten zijn er ook. Zo krijgt de betrouwbaarheid een 6,8. De provincie en Arriva starten een onderzoek naar de mogelijkheden om de doorstroming van de bussen te verbeteren. Ook het comfort van de bushokjes kan beter. De provincie gaat nu onderzoeken of het mogelijk is de huidige haltes aan te passen, bijvoorbeeld door een voorwand te plaatsen. Deze feedback wordt ook gebruikt om bij nieuwe R-netlijnen een ander type bushokje aan te schaffen.

R-net
R-net staat voor Randstad-net, een samenwerkingsverband tussen alle openbaar vervoerbedrijven en overheden in de Randstad om de bereikbaarheid te verbeteren. Alleen snelle, frequente en betrouwbare verbindingen mogen het kwaliteitskeurmerk dragen. Sinds december 2014 rijden de R-net bussen in Zuid-Holland op de lijn tussen Leiden en Zoetermeer en sinds december 2015 tussen Rotterdam en Dirksland op Goeree-Overflakkee.


Bericht geplaatst op zaterdag 14 mei 2016
Persbericht van Provincie Zuid-Holland van 27 april 2016
Meer nieuwsberichten over | Bus algemeen

Reageer ook op dit nieuwsbericht!

Wil jij ook je mening laten weten? Vul dan onderstaand formulier in!
Voor de duidelijkheid: dit is dus niet de mogelijkheid om de redactie van ZoetermeerOV privé een bericht te sturen. Je iemeeladres is verplicht opdat de redactie je eventueel kan bereiken of beantwoorden.
ZoetermeerOV behoudt zich echter nadrukkelijk het recht voor, om verkeerde reacties (iedereen weet wat ik bedoel) zonder melding te verwijderen.

Naam
Mailadres; verplicht, wordt niet publiekelijk getoond
Mailadres; moet precies gelijk zijn, ter controle tegen spammers
Titel

 

Werkzaamheden & omleidingen

» NS
» Connexxion
» HTM
» RET
» Arriva


Reacties

Flora Wagemans: Hoe kani ik per email een rit binnen zoetermeer aanvragen? [lees meer...]
Uw naam: Komende weer en de maandag erop geen treinen van/naar Zoetermeer wegens werkzaamheden bij Goud. NS vervangt gedurende meer dn 1 week een kwartierdienst per t [lees meer...]
Khalid El bahraoui: Hoe kan ik zilverdomm met bus vanaf station Zoetermeer een welke ?ik kom ban Amsterdam met trein een heb geen idee hoe ? Merci [lees meer...]
Dewi: ik vind dit echt een heel handig stukje voor mijn autobiografie. ik moest een stukje zoeken van 23-11-2003 en...GELUKT!!! [lees meer...]
Muerders J.L.C.: Oplossing puzzel : haardvuur. [lees meer...]
Sersjo Kantebeen: De oplossing van de puzzel woordzoeker is: HAARDVUUR. [lees meer...]
S Benfield: Haardvuur [lees meer...]
S Kantebeen: Haardvuur [lees meer...]

Foto's

Station Zoetermeer in de sneeuw; station Zoetermeer 10 december 2017
Nieuwe bestemmingen; station Zoetermeer 18 december 2016


 

   ZoetermeerOV is een site van Maarten Batenburg.   Bezoek ook eens OVcentraal en Maarten.OVcentraal.     Copyright 2004 - 2019. |