ZoetermeerOV

Al het openbaar vervoer in Zoetermeer. Trein tram bus en meer.
Doorzoek nieuwsberichten  
[printversie]         | | |
 
 

 

Nieuws

< 263 / 264 / 265 >

Nieuwe bussen voor de stadsdienst

woensdag 26 februari 2003

Op woensdag 26 februari 2003 werden op Centrum West officieel negen nieuwe stadsbussen in dienst gesteld. Wethouder Edo Haan mocht samen met R. van Holten van de Connexxion-directie een in pakpapier verpakt exemplaar uitpakken tijdens de korte plechtigheid op het centrale busstation.

De bussen zijn van het Nederlandse merk Berkhof, een gevestigde naam op de bussenmarkt, vooral van touringcars. Het type is Ambassador. Opvallend aan de bustype is het gewicht dat met twee a drie ton aanzienlijk minder is dan andere bussen. Behalve dat dit materiaal spaart, kan een lichtere motor gebruikt worden, wat weer lijkt tot een lager brandstofgebruik. Ideaal dus voor een verliesgevend stadsbusnet waar bezuinigd dient te worden.
Ondanks de lichte uitvoering, zijn het comfortabele bussen. De indeling is overzichtelijk: er zijn 36 zitplaatsen, wat opvallend veel is voor een stadsbus.
Zowel de achterlichten als accentverlichting binnenin zijn LED'jes, wat een helder licht geeft tegen een laag stroomverbruik. De ruiten zijn voorzien van getint glas, zoals tegenwoordig standaard is bij nieuwe bussen (Mercedes Integro Interliner, Den Oudsten, enz.). De stangen, bedoeld om zich tijdens de rit te kunnen vasthouden, zijn felgeel, waardoor ze voor slechtzienden beter zichtbaar zijn. Al deze 'toegangelijkheidssnufjes' dienen voor de wettelijke eis dat al het openbaar vervoer binnen enkele jaren voor mindervaliden moet zijn. Airconditioning is ook aanwezig. De bestemmingsaanduiding is door het LCD-scherm duidelijk leesbaar en ook aan de rechterzijkant geplaatst.
Voor hobbyisten is het motorgeluid ook leuk, licht hydraulisch geluid. Tijdens het remmen maakt de bus een bijna katachtig gemiauw.
Gebreken zijn er ook, zo zit het stempeltafeltje voor de chauffeur erg dicht tegen hem/haar aan. Ook breken de stoelen zomaar af en knipperen de knopjes op het dashboard soms willekeurig.

Tot februari 2003 reed de Zoetermeerse stadsdienst voornamelijk met Van Hool-bussen binnen. Een enkele keer, met name in het weekend, waren ze ook te vinden op lijn 173 naar Rotterdam of andere exotische lijnen. De bussen waren midden jaren '90 in dienst gekomen, maar hebben vele gebreken gekend. Zo moest de knielfunctie welke ingebouwd was, bijna onmiddelijk buitendienst gesteld worden. Naar verluid werd de voorruit tijdens het zakken en kantelen van de bus te zwaar belast. Achterin de bussen bevond zich een klapplank waardoor rolstoelers de bus in konden rijden. Deze heb ik nognooit in werking gezien. De 'strijkplank', waarmee de rolstoel vastgezet kon worden om wegrollen te voorkomen, werd dan ook begin van de jaren '00 verwijderd. Ook deze bussen hadden een lage vloer, zelfs over de gehele lengte, wat in de Ambassadors niet het geval is. Het motorblok wat diensvolge linksvoor zat nam echter erg veel ruimte in wat de oorzaak is van het feit dat er maar 26 zitplaatsen waren.


Bericht geplaatst op zondag 23 november 2003
Eigen nieuws; woensdag 26 februari 2003
Meer nieuwsberichten over | Bus algemeen

Reageer ook op dit nieuwsbericht!

Wil jij ook je mening laten weten? Vul dan onderstaand formulier in!
Voor de duidelijkheid: dit is dus niet de mogelijkheid om de redactie van ZoetermeerOV privé een bericht te sturen. Je iemeeladres is verplicht opdat de redactie je eventueel kan bereiken of beantwoorden.
ZoetermeerOV behoudt zich echter nadrukkelijk het recht voor, om verkeerde reacties (iedereen weet wat ik bedoel) zonder melding te verwijderen.

Naam
Mailadres; verplicht, wordt niet publiekelijk getoond
Mailadres; moet precies gelijk zijn, ter controle tegen spammers
Titel

 

Werkzaamheden & omleidingen

» NS
» Connexxion
» HTM
» RET
» Arriva


Reacties

Flora Wagemans: Hoe kani ik per email een rit binnen zoetermeer aanvragen? [lees meer...]
Uw naam: Komende weer en de maandag erop geen treinen van/naar Zoetermeer wegens werkzaamheden bij Goud. NS vervangt gedurende meer dn 1 week een kwartierdienst per t [lees meer...]
Khalid El bahraoui: Hoe kan ik zilverdomm met bus vanaf station Zoetermeer een welke ?ik kom ban Amsterdam met trein een heb geen idee hoe ? Merci [lees meer...]
Dewi: ik vind dit echt een heel handig stukje voor mijn autobiografie. ik moest een stukje zoeken van 23-11-2003 en...GELUKT!!! [lees meer...]
Muerders J.L.C.: Oplossing puzzel : haardvuur. [lees meer...]
Sersjo Kantebeen: De oplossing van de puzzel woordzoeker is: HAARDVUUR. [lees meer...]
S Benfield: Haardvuur [lees meer...]
S Kantebeen: Haardvuur [lees meer...]

Foto's

Station Zoetermeer in de sneeuw; station Zoetermeer 10 december 2017
Nieuwe bestemmingen; station Zoetermeer 18 december 2016


 

   ZoetermeerOV is een site van Maarten Batenburg.   Bezoek ook eens OVcentraal en Maarten.OVcentraal.     Copyright 2004 - 2019. |