ZoetermeerOV

Al het openbaar vervoer in Zoetermeer. Trein tram bus en meer.
Doorzoek nieuwsberichten  
[printversie]         | | |
 
 

 

Nieuws

< 2698 / 2699 / 2700 >

Nieuw station is bijna gereed

zaterdag 22 december 2018

In december stopt de eerste trein op het nieuwe station Lansingerland-Zoetermeer. Dit station verbindt RandstadRail, trein, bus, auto en fiets met elkaar met een viaduct over de A12 en maakt sneller reizen tussen Gouda, Zoetermeer, Rotterdam en Den Haag mogelijk. In mei zijn alle werkzaamheden klaar en zal het station, een ontwerp van Team V Architectuur, officieel in gebruik genomen worden.

Het is een drukte van belang op het station in aanbouw. Overal wordt tegelijkertijd gewerkt terwijl ondertussen het verkeer over de A12 en de treinen op het spoor langsrazen. En er is hier nogal wat werk verricht; er is 40.000 m³ aan grondwerk verzet en de complete constructie rust op 600 betonpalen en 370 stalen buispalen. De bouw op deze locatie mag dan ook best complex genoemd worden en is zeker uniek. Zo vaak wordt er in Nederland namelijk niet meer een compleet station gebouwd. "Niet alleen het verkeer vormt een uitdaging, ook in de grond lopen veel belangrijke stroom- en waterleidingen waar we rekening mee moeten houden." vertelt Dennis Dierikx, projectmanager. "Gelukkig hebben we die op een enkel incident na allemaal weten te ontwijken."

Het nieuwe station ligt over de A12 en krijgt een groene, landelijke uitstraling. Zo bestaat de gevelbekleding uit speciale 7,5 meter hoge betonelementen in de vorm van takken, en worden er in totaal 29 bomen op het station geplaatst in speciale bakken. Het straatwerk is van de kleurrijke natuursteen Porfier en heeft het uiterlijk van flagstones. Aan de binnenzijde is veel hout verwerkt waardoor het station in zijn geheel een warme uitstraling krijgt. "De brug moet herkenbaar zijn voor iedereen, een groene landmark in de omgeving als een echt park boven de snelweg." aldus Beate Vlaanderen van Arcadis, die onderdeel uitmaakt van het projectteam.

Als je op het station staat zie je in de verte Rotterdam al liggen. Toch laat een directe verbinding met deze stad nog even op zich wachten. Het station krijgt een open indeling en is dusdanig gemaakt dat een eventuele toekomstige aansluiting richting Rotterdam relatief eenvoudig doorgevoerd kan worden. Ook is het station voorbereid op de eventuele komst van winkeltjes of kiosks. Het station beschikt over een P&R terrein met 700 gratis plaatsen en zal op die manier ook de verkeersdruk op de A12 verlagen.

Bomen
Een van de bomensoorten die zal worden toegepast op het station is de Krentenboom. Wanneer deze bloeit is het echt lente. De bomen zijn bij de aanplant ongeveer 5 meter hoog en kunnen uitgroeien tot een hoogte van ongeveer 8 meter.


Bericht geplaatst op dinsdag 1 januari 2019
3Bkrant
Meer nieuwsberichten over | Station Lansingerland-Zoetermeer

Reageer ook op dit nieuwsbericht!

Wil jij ook je mening laten weten? Vul dan onderstaand formulier in!
Voor de duidelijkheid: dit is dus niet de mogelijkheid om de redactie van ZoetermeerOV privé een bericht te sturen. Je iemeeladres is verplicht opdat de redactie je eventueel kan bereiken of beantwoorden.
ZoetermeerOV behoudt zich echter nadrukkelijk het recht voor, om verkeerde reacties (iedereen weet wat ik bedoel) zonder melding te verwijderen.

Naam
Mailadres; verplicht, wordt niet publiekelijk getoond
Mailadres; moet precies gelijk zijn, ter controle tegen spammers
Titel

 

Werkzaamheden & omleidingen

» NS
» Connexxion
» HTM
» RET
» Arriva


Reacties

Flora Wagemans: Hoe kani ik per email een rit binnen zoetermeer aanvragen? [lees meer...]
Uw naam: Komende weer en de maandag erop geen treinen van/naar Zoetermeer wegens werkzaamheden bij Goud. NS vervangt gedurende meer dn 1 week een kwartierdienst per t [lees meer...]
Khalid El bahraoui: Hoe kan ik zilverdomm met bus vanaf station Zoetermeer een welke ?ik kom ban Amsterdam met trein een heb geen idee hoe ? Merci [lees meer...]
Dewi: ik vind dit echt een heel handig stukje voor mijn autobiografie. ik moest een stukje zoeken van 23-11-2003 en...GELUKT!!! [lees meer...]
Muerders J.L.C.: Oplossing puzzel : haardvuur. [lees meer...]
Sersjo Kantebeen: De oplossing van de puzzel woordzoeker is: HAARDVUUR. [lees meer...]
S Benfield: Haardvuur [lees meer...]
S Kantebeen: Haardvuur [lees meer...]

Foto's

Station Zoetermeer in de sneeuw; station Zoetermeer 10 december 2017
Nieuwe bestemmingen; station Zoetermeer 18 december 2016


 

   ZoetermeerOV is een site van Maarten Batenburg.   Bezoek ook eens OVcentraal en Maarten.OVcentraal.     Copyright 2004 - 2019. |