ZoetermeerOV

Al het openbaar vervoer in Zoetermeer. Trein tram bus en meer.
Doorzoek nieuwsberichten  
[printversie]         | | |
 
 

 

Nieuws

< 269 / 270 / 271 >

Celstraffen meisjes (15) na geweld in Sprinter

donderdag 6 maart 2003

door Peter van de Stadt
Twee meisjes van 15 jaar uit Zoetermeer hebben van de Haagse kinderrechter mr. J.A. van Kempen zware straffen gekregen voor hun rol in de mishandeling van de 20-jarige Zoetermeerder Jeffrey en zijn 18-jarige zus Gaby in de Zoetermeer Stadslijn. Ze kregen beiden een jaar in een jeugdinrichting, waarvan respectievelijk een half jaar en vijf maanden voorwaardelijk.

Beide meisjes moeten bovendien verplicht poli-klinische behandelingen ondergaan in speciale klinieken voor jeugdige criminelen.
De vader van de slachtoffers, een 52-jarige inwoner van Seghwaert, mocht bij de achter gesloten deuren gehouden zitting aanwezig zijn. Hij toonde zich tevreden met de uitspraak in de zaak van de zware mishandeling, 18 oktober vorig jaar in de Sprinter. Een groep van twaalf Antilliaanse jongeren schopten en sloegen de broer en zus. Beiden hebben hieraan blijvende gevolgen overgehouden. Zo heeft Gaby gehoorverlies aan één kant en is het oog van Jeffrey, die het zwaarst is mishandeld, nog steeds niet in orde.
"Het Openbaar Ministerie, zo heb ik begrepen, was verrast door de uitspraak. De rechter heeft ze veroordeeld voor zware mishandeling en heeft ze volgens het OM het maximum haalbare gegeven", vertelt de vader.
Tijdens de zitting kwam ook naar voren dat de rechter de jongeren als groep afrekent. "Ze zijn als groep opgetrokken en ze worden daar ook voor veroordeeld. Het doet er dus niet zoveel toe dat de meisjes alleen Gaby hebben mishandeld en dat de jongens Jeffrey onder handen hebben genomen", weet de vader.
Kinderrechter Van Kempen motiveerde de veroordeling van de 15-jarige meisjes uitvoering. Voor beiden had hij hetzelfde verhaal. "De verdachten hebben zich samen met anderen schuldig gemaakt aan zware mishandeling van de zus alsmede aan openlijk geweld tegen haar broer. De verdachten hebben met hun mededaders de slachtoffers in de trein zodanig geschopt en geslagen, ook terwijl de broer reeds op de grond lag, dat hij een hersenschudding en beschadigd trommelvlies opliep."
"Ook hebben de verdachten niet geschroomd om de zus vervolgens nog van buiten de trein door het raam aan haar haren te trekken, waarbij zij zich met haar voeten tegen de trein schrap zette, en met stenen naar haar te gooien."
Volgens de Haagse kinderrechter hebben de meisjes zo ook belet dat de 18-jarige Zoetermeerse haar broer te hulp kon komen. De rechter rekent hen dat evenzeer zwaar aan. "Door met een groep de slachtoffers in de trein te omsingelen, de zus te mishandelen en haar ook te beletten haar broer te helpen, heeft dit in sterke mate bijgedragen aan de sfeer van ontremming, waarin deze groep beestachtig geweld pleegde tegen de broer. Deze jongen is geschopt, geslagen in het gezicht, tegen het hoofd, tegen het lichaam, ook terwijl hij weerloos op de grond lag. Ook is op zijn hoofd gesprongen en zijn een fles en stenen naar hem gegooid."

"Mishandeling schokte stad"
De Haagse kinderrechter mr. J.A. van Kempen heeft in zijn uitspraak in de Zoetermeerse 'Sprinter-zaak' willen aangeven dat "de maatschappij en de Zoetermeerse gemeenschap in het bijzonder erg geschokt zijn door het gebeuren".
Volgens de rechtbank hebben de twee 15-jarige meisjes met hun handelen niet alleen beide slachtoffers van een gevoel van veiligheid beroofd. "Ze hebben ook in de maatschappij in het algemeen de gevoelens van angst en onveiligheid doen toenemen. Hetgeen wel blijkt uit de zich in het dossier bevindende verklaringen van getuigen, die zich als passagier in de betreffende trein bevonden", zo stelt kinderrechter Van Kempen in de motivering van zijn vonnis.
De kinderrechter: "Verdachten en haar mededaders hebben, zonder zich enige rekenschap te geven van de gevolgen, hun agressie op de weerloze jongen botgevierd. Het slachtoffer zal mogelijk nog lang last hebben van in ieder geval psychische gevolgen van het handelen van de verdachten. Hij loopt ook de kans blijvende klachten als concentratiestoornissen aan de vele klappen op het hoofd en nek over te houden."

Levenslang
Volgens de rechtbank zijn de gevolgen van de mishandeling voor de 18-jarige zus, net als bij haar 20-jarige broer, groot te noemen. "Haar studiecapaciteiten zijn door het handelen van de verdachten beperkt. De zus zal nog lang, zo niet levenslang, de nadelige gevolgen van het handelen van de verdachten en haar mededaders moeten ondervinden. Tot slot hebben de verdachten, puur met het oog op eigen genoegendoening, een meisje tegen het hoofd gestompt en geslagen en tegen haar been geschopt. De verdachten hebben met dit handelen inbreuk gemaakt op de lichamelijke integriteit van het slachtoffer en het gevoel van onveiligheid in de maatschappij in het algemeen vergroot", aldus de Haagse kinderrechter.
De rechtbank was dan ook van oordeel dat 'een deels voorwaardelijke deels onvoorwaardelijke vrijheidsbenemende straf een passende reactie vormt".
Die mening was ook de vader van de mishandelde kinderen toegedaan. De 52-jarige Zoetermeerder: "Ik kan leven met de straf, omdat ik heb begrepen dat het het maximaal haalbare is. Het vergoedt echter zeker niet het leed dat ons is aangedaan, evenmin als de toegekende schadeclaim".
Hij doelde hiermee op de door de rechtbank toegewezen vorderingen van de slachtoffers: de verdachten dienen schadevergoedingen te betalen van 4100 en 5000 euro.


Bericht geplaatst op vrijdag 21 november 2003
Letterlijk bericht Haagsche Courant editie Zoetermeer van vrijdag 7 maart 2003
Meer nieuwsberichten over | 18 oktober 2002

Reageer ook op dit nieuwsbericht!

Wil jij ook je mening laten weten? Vul dan onderstaand formulier in!
Voor de duidelijkheid: dit is dus niet de mogelijkheid om de redactie van ZoetermeerOV privé een bericht te sturen. Je iemeeladres is verplicht opdat de redactie je eventueel kan bereiken of beantwoorden.
ZoetermeerOV behoudt zich echter nadrukkelijk het recht voor, om verkeerde reacties (iedereen weet wat ik bedoel) zonder melding te verwijderen.

Naam
Mailadres; verplicht, wordt niet publiekelijk getoond
Mailadres; moet precies gelijk zijn, ter controle tegen spammers
Titel

 

Werkzaamheden & omleidingen

» NS
» Connexxion
» HTM
» RET
» Arriva


Reacties

Flora Wagemans: Hoe kani ik per email een rit binnen zoetermeer aanvragen? [lees meer...]
Uw naam: Komende weer en de maandag erop geen treinen van/naar Zoetermeer wegens werkzaamheden bij Goud. NS vervangt gedurende meer dn 1 week een kwartierdienst per t [lees meer...]
Khalid El bahraoui: Hoe kan ik zilverdomm met bus vanaf station Zoetermeer een welke ?ik kom ban Amsterdam met trein een heb geen idee hoe ? Merci [lees meer...]
Dewi: ik vind dit echt een heel handig stukje voor mijn autobiografie. ik moest een stukje zoeken van 23-11-2003 en...GELUKT!!! [lees meer...]
Muerders J.L.C.: Oplossing puzzel : haardvuur. [lees meer...]
Sersjo Kantebeen: De oplossing van de puzzel woordzoeker is: HAARDVUUR. [lees meer...]
S Benfield: Haardvuur [lees meer...]
S Kantebeen: Haardvuur [lees meer...]

Foto's

Station Zoetermeer in de sneeuw; station Zoetermeer 10 december 2017
Nieuwe bestemmingen; station Zoetermeer 18 december 2016


 

   ZoetermeerOV is een site van Maarten Batenburg.   Bezoek ook eens OVcentraal en Maarten.OVcentraal.     Copyright 2004 - 2019. |