ZoetermeerOV

Al het openbaar vervoer in Zoetermeer. Trein tram bus en meer.
Doorzoek nieuwsberichten  
[printversie]         | | |
 
 

 

Nieuws

< 2701 / 2702 / 2703 >

Lansingerland-Zoetermeer: klein station met allure

dinsdag 13 november 2018

'Ja, super. Wij zijn trots op het resultaat. Ik denk dat het echt heel mooi wordt en een voorbeeld is van hoe je een klein station toch veel allure kan meegeven,’ lacht architect Jeroen van Schooten, van Team V Architectuur. Hij is samen met Beate Vlaanderen van Arcadis Architecten verantwoordelijk voor het ontwerp van het Station Lansingerland-Zoetermeer. Het station is bijna af.

Al op 9 december stoppen hier de eerste treinen van de NS. Twee jaar geleden ging de eerste paal de grond in. Deze dinsdagochtend laten de gemeente Zoetermeer, Arcadis, Team V Architectuur en aannemingsmaatschappij VOBI zien hoever de werkzaamheden zijn gevorderd.

Boven de snelweg A12 ligt nu een enorme betonnen plaat, 190 meter lang en 44 meter breed. Werklieden zijn hier nog druk bezig. Ze leggen de natuurstenen bestrating aan waarover straks de reizigers lopen. De uitsparingen waarin straks bomen komen te staan worden al gevuld met zand, want de bedoeling is dat het straks op een park gaat lijken.

Meer vormen van OV
'We hebben echt geprobeerd een laan bovenop de A12 te maken,' aldus de architect. Hij vergelijkt het met de trams die in Den Haag vaak door het gras rijden. ‘Dat is een beetje het idee. Dat willen we hier ook bovenop de snelweg maken.'

Bij het station, tussen Lansingerland en Zoetermeer, komen verschillende vormen van openbaar vervoer bij elkaar: bus, RandstadRail en trein. Ook komen er veel plekken om fietsen te parkeren en is er volop ruimte voor de auto: 700 Park & Ride-plekken worden hier aangelegd.

Complex project
De gemeente Zoetermeer spreekt van een 'omvangrijk en complex bouwproject', waarbij ook nog eens rekening wordt gehouden met een verbreding van de A12 en een verdubbeling van het spoor tussen Den Haag en Gouda.

Volgens Zoetermeer biedt dit knooppunt de reizigers straks veel voordelen. 'Toen we hiermee begonnen hebben we laten uitzoeken wat het voordeel is. En 70.000 reizigers uit Lansingerland en Zoetermeer kunnen tot 25 minuten sneller naar Gouda of Utrecht door dit knooppunt,' aldus Dennis Dierikx, de projectmanager van het station Lansingerland-Zoetermeer van de gemeente Zoetermeer.

Langere levertijden
Eigenlijk was het de bedoeling dat in december het hele project zou worden opgeleverd. Maar omdat de bouw aantrok hebben de bouwers last van langere levertijden van materiaal en een tekort aan handen om het project af te maken.

Daarnaast zijn er problemen geweest met de rubberen blokken onder het viaduct en met de beveiliging op het Randstadrail-traject. Nu stoppen over bijna een maand, op 9 december, wel de eerste treinen op het station, maar wordt de rest van het project pas in mei volgend jaar officieel opgeleverd.

Tram doortrekken
Het idee is dat RandstadRail uiteindelijk gaat doorrijden naar Rotterdam. Het station is daar ook helemaal op voorbereid. 'Zodat je geen grote constructieve ingrepen hoeft te doen om dat mogelijk te maken,' aldus Dierikx. Maar het kan nog wel tot de periode 2030-2040 duren voordat het zover is. 'Dan maak je het netwerk in de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag compleet.'


Bericht geplaatst op dinsdag 1 januari 2019
Bron: Omroep West; dinsdag 13 november 2018
Meer nieuwsberichten over | Station Lansingerland-Zoetermeer

Reageer ook op dit nieuwsbericht!

Wil jij ook je mening laten weten? Vul dan onderstaand formulier in!
Voor de duidelijkheid: dit is dus niet de mogelijkheid om de redactie van ZoetermeerOV privé een bericht te sturen. Je iemeeladres is verplicht opdat de redactie je eventueel kan bereiken of beantwoorden.
ZoetermeerOV behoudt zich echter nadrukkelijk het recht voor, om verkeerde reacties (iedereen weet wat ik bedoel) zonder melding te verwijderen.

Naam
Mailadres; verplicht, wordt niet publiekelijk getoond
Mailadres; moet precies gelijk zijn, ter controle tegen spammers
Titel

 

Werkzaamheden & omleidingen

» NS
» Connexxion
» HTM
» RET
» Arriva


Reacties

Flora Wagemans: Hoe kani ik per email een rit binnen zoetermeer aanvragen? [lees meer...]
Uw naam: Komende weer en de maandag erop geen treinen van/naar Zoetermeer wegens werkzaamheden bij Goud. NS vervangt gedurende meer dn 1 week een kwartierdienst per t [lees meer...]
Khalid El bahraoui: Hoe kan ik zilverdomm met bus vanaf station Zoetermeer een welke ?ik kom ban Amsterdam met trein een heb geen idee hoe ? Merci [lees meer...]
Dewi: ik vind dit echt een heel handig stukje voor mijn autobiografie. ik moest een stukje zoeken van 23-11-2003 en...GELUKT!!! [lees meer...]
Muerders J.L.C.: Oplossing puzzel : haardvuur. [lees meer...]
Sersjo Kantebeen: De oplossing van de puzzel woordzoeker is: HAARDVUUR. [lees meer...]
S Benfield: Haardvuur [lees meer...]
S Kantebeen: Haardvuur [lees meer...]

Foto's

Station Zoetermeer in de sneeuw; station Zoetermeer 10 december 2017
Nieuwe bestemmingen; station Zoetermeer 18 december 2016


 

   ZoetermeerOV is een site van Maarten Batenburg.   Bezoek ook eens OVcentraal en Maarten.OVcentraal.     Copyright 2004 - 2019. |