ZoetermeerOV

Al het openbaar vervoer in Zoetermeer. Trein tram bus en meer.
Doorzoek nieuwsberichten  
[printversie]         | | |
 
 

 

Nieuws

< 2703 / 2704 / 2705 >

Haagse trams gaan rijden op zonne-energie

donderdag 20 december 2018

De Haagse vervoerder HTM wil zijn op drukst bezette lijnen trams laten rijden op zonne-energie die is opgewekt vlakbij de tramsporen. Daarnaast wil HTM zonne-energie gaan opslaan in accu’s die stroom leveren aan de trams als er geen of weinig daglicht is. Het gaat om de Randstadraillijnen 3 en 4.

HTM en de zonprojectontwikkelaar Energie van Hollandsche bode gaan de groene stroomvoorziening leveren. Het is een uniek project, omdat de zonnepanelen hun energie direct leveren aan de bovenleiding van de trams, waardoor geen energie verloren gaat. "Het is dubbelduurzaam", zegt een HTM-woordvoerder ook: "Je rijdt in de tram én op zonne-energie".

Dagelijks reizen ruim 85 duizend mensen tussen Zoetermeer en Den Haag met de HTM tramlijnen 3 en 4 van de Randstadrail. Een deel van dit lightrailtraject voert langs een braakliggend terrein in de Haagse wijk Mariahoeve, tussen de haltes Laan van Nieuw Oost-Indië en Voorburg ’t Loo. Hier willen HTM en de zonprojectontwikkelaar zonnepanelen en accu’s plaatsen, dicht in de buurt van de tramsporen. Het zonnepark wordt ongeveer vier voetbalvelden groot.

Vergunningen
Op zonnige dagen rijden de trams dankzij het zonnepark tussen de twee baanvakken volledig op zonne-energie . In totaal wekt het park per jaar ongeveer 1,4 gigawattuur aan groene stroom. Dat is te vergelijken met het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van zo'n 500 huishoudens.

De twee partijen moeten voor het project vergunningen krijgen van verschillende overheidsinstanties. Wanneer alles zonder tegenslagen verloopt hopen Energie van Hollandse Bodem en de HTM vanaf 2019 het zonnepark te realiseren.

Voor de HTM zal het zonnepark bij de zogenoemde Schipholboog niet het laatste zonne-energieproject zijn. "We zijn met meer plannen bezig", zegt de woordvoerder van de HTM: "maar daar kunnen we nog niet op vooruit lopen".


Bericht geplaatst op dinsdag 1 januari 2019
Letterlijk bericht Algemeen Dagblad editie Zoetermeer van donderdag 20 december 2018
Meer nieuwsberichten over | Tram algemeen

Reageer ook op dit nieuwsbericht!

Wil jij ook je mening laten weten? Vul dan onderstaand formulier in!
Voor de duidelijkheid: dit is dus niet de mogelijkheid om de redactie van ZoetermeerOV privé een bericht te sturen. Je iemeeladres is verplicht opdat de redactie je eventueel kan bereiken of beantwoorden.
ZoetermeerOV behoudt zich echter nadrukkelijk het recht voor, om verkeerde reacties (iedereen weet wat ik bedoel) zonder melding te verwijderen.

Naam
Mailadres; verplicht, wordt niet publiekelijk getoond
Mailadres; moet precies gelijk zijn, ter controle tegen spammers
Titel

 

Werkzaamheden & omleidingen

» NS
» Connexxion
» HTM
» RET
» Arriva


Reacties

Flora Wagemans: Hoe kani ik per email een rit binnen zoetermeer aanvragen? [lees meer...]
Uw naam: Komende weer en de maandag erop geen treinen van/naar Zoetermeer wegens werkzaamheden bij Goud. NS vervangt gedurende meer dn 1 week een kwartierdienst per t [lees meer...]
Khalid El bahraoui: Hoe kan ik zilverdomm met bus vanaf station Zoetermeer een welke ?ik kom ban Amsterdam met trein een heb geen idee hoe ? Merci [lees meer...]
Dewi: ik vind dit echt een heel handig stukje voor mijn autobiografie. ik moest een stukje zoeken van 23-11-2003 en...GELUKT!!! [lees meer...]
Muerders J.L.C.: Oplossing puzzel : haardvuur. [lees meer...]
Sersjo Kantebeen: De oplossing van de puzzel woordzoeker is: HAARDVUUR. [lees meer...]
S Benfield: Haardvuur [lees meer...]
S Kantebeen: Haardvuur [lees meer...]

Foto's

Station Zoetermeer in de sneeuw; station Zoetermeer 10 december 2017
Nieuwe bestemmingen; station Zoetermeer 18 december 2016


 

   ZoetermeerOV is een site van Maarten Batenburg.   Bezoek ook eens OVcentraal en Maarten.OVcentraal.     Copyright 2004 - 2019. |